Violenta in familie, o obisnuinta

Pâna nu de demult, femeile erau blamate pentru faptul ca isi abandoneaza obligatiile sacre de familie. Din ce cauza ele nu parasesc locuintele si nu pleaca, daca sunt neferifcite? Majoritatea femeilor vor raspunde ca recunosc faptul ca se resemneaza deoarece au familie pe care trebuie s-o protejeze. Ele mai adauga si faptul ca nu au unde pleca sau ca intervin prietenii sau vecinii si-l mai linistesc pe sotul violent. Unele spera ca Politia sau Justitia sa intervina, având incredere in protectia oferita de aceste institutii.

Abuzul porneste intodeauna de la sot

Abuzul incepe aproape intotdeauna prin manifestarea de catre sot a unui comportament prin care isi injoseste sau umileste sotia. El incearca prin diferite mijloace sa demonstreze ca sotia este cauza nemultumirilor care apar in relatia lor. Pasul firesc urmator este izolarea, care se asociaza cu gelozia. Gelozia sotului se manifesta nu numai fata de alti barbati, ci si fata de alti membri ai familiei, prieteni, colegi sau oricare alta persoana care atrage atentia sotiei de la sot. Se poate vorbi apoi de abuzul verbal, care se intensifica pe masura ce trece timpul. Acestea sunt de fapt, etapele premergatoare aparitiei violentei.

Cele trei faze ale violentei in familie

In ceea ce priveste violenta in familie, se poate spune ca exista trei etape. Prima este cea in care tensiunea creste, barbatul devine foarte sensibil, critic, iritabil. Femeia incearca sa mentina pacea in familie, evitând tot ceea ce ar putea sa il supere pe acesta. Cea de a doua etapa incepe cu explozia manifestata prin batai. Barbatul devine furios fara motiv, este lipsit total de control si ataca pe oricine. Din acest motiv, politia se implica foarte putin in cazurile de violenta in familie. In sfârsit, cea de a treia faza este cea a regretelor si remuscarilor care il cuprind pe sot dupa manifestarile de brutalitate. Isi cere scuze, ofera cadouri sotiei, devine dragastos. Este de fapt o capcana intinsa cu abilitate in care, din pacate, cade majoritatea femeilor.

Violenta, în atentia politistilor
Analiza privind infractiunile judiciare efectuata de Politia municipiului Bacau a scos în evidenta existenta unor stari conflictuale intrafamiliale accentuate pe raza comunelor Sascut, Luizi Calugara, Buhoci, Lipova, Pâncesti, Parincea si Horgesti, caracterizate prin loviri, amenintari si vatamari corporale. Pentru prevenirea si combaterea acestor fapte, in ziua de 26 noiembrie, intre orele 9 – 15, a fost organizata o actiune pe linia starilor conflictuale intrafamiliale la care au participat ofiteri din cadrul Biroului de Politie Rurala Bacau si agenti de la posturile de politie Luizi Calugara, Buhoci, Lipova, Pâncesti, Sascut, Parincea si Horgesti, care au actionat in aceste comune. Politistii au intervenit si aplanat 16 stari conflictuale intrafamiliale existente. Au fost avertizate 41 persoane si consiliate 23. S-au aplicat 8 sanctiuni contraventionale în valoare totală de 1800 lei. Au fost invitati la sediile posturile de politie persoanele aflate in stare conflictuala de la nivelul celor 7 comune, ocazie cu care acestea au fost avertizate cu privire la modul de comportare in cadrul familiei si a comunitatii si cu privire la modul de solutionare a unor eventuale conflicte. La data de 26 noiembrie, in jurul orei 11, Ion C., aflat sub influenta bauturilor alcoolice, l-a agresat fizic pe drumul public pe tatal sau, Mihai C. Acesta a fost sanctionat contraventional cu amenda de 400 lei si i s-a intocmit dosar penal, fiind cercetat sub aspectul savârsirii infractiunii de lovire si alte violente.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*