Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat duminică, după negocierile cu PD-L, că ambele partide îşi menţin solicitarea ca postul de premier să le aparţină, arătând că acesta este punctul de divergenţă între cele trei mari partide din Parlament.
„În mod firesc, fiecare din cele două partide susţine teza numirii unui prim-ministru”, a arătat Mircea Geoană, spunând că numirea premierului este principalul punct de divergenţă între PSD şi PD-L. „Acesta e şi elementul care trebuie să permită şi în discuţia cu PD-L şi în discuţia cu PNL o formulă care să fie satisfăcătoare pentru partidul nostru. Am câştigat aceste alegeri, cererea noatră e legitimă şi o susţinem în continuare. Dacă cineva doreşte o majoritate solidă în România, aceasta poate fi făcută doar cu PSD”, a mai adăugat el. Totuşi, Geoană a spus că şi PSD şi PD-L sunt „favorabile ideii unei majorităţi solide” şi a evidenţiat că, dacă s-ar alia, ar avea o majoritate solidă. „Ponderea parlamentară a PSD reprezintă un element de atractivitate pentru celelalte formaţiuni. Noi considerăm că în varianta unui guvern PSD-PD-L, cele două formaţiuni sunt suficiente cu 70% pentru a da o majoritate ţării”, a mai spus el. Preşedintele PSD a mai spus că accentul pus de PSD se îndreaptă spre sprijinirea celor cu venituri mici, pensionarii de la CAP, dezvoltarea infrastructurii rurale, continuarea creşterii salariilor mici şi că s-a convenit cu cei de la PD-L, în eventualitatea unui guvern comun, continuarea marilor proiecte de infrastructuă. La capitolul puncte convergente, Geoană a menţionat descentralizarea şi atragerea fondurilor europene. Discuţiile au fost încurajatoare cu PNL, şi deschise cu cei de la PD-L, a caracterizat Geoană discuţiile cu cele două partide. Geoană a adăugat că PSD nu poate face concesii pe seama oamenilor cu venituri modeste şi a avut o poziţie nuanţată faţă de menţinerea cotei unice. „Condiţia nenegociabilă a PSD e de a-i încuraja pe cei cu venituri mici”, a spus el, arătând însă că cei de la PD-L nu au respins în discuţiile cu PSD această obiecţie.
Boc spune că desemnarea premierului, cota unică şi politicile sociale sunt divergenţele PD-L cu PSD
Preşedintele PD-L Emil Boc a declarat, duminică, la finele întâlnirii cu conducerea PSD, că principalele puncte divergente între cele două partide sunt legate de partidul care ar avea dreptul să desemneze premierul, de menţinerea cotei unice şi de implementarea politicilor sociale. Acesta a spus însă că PD-L nu poate să ceară aplicarea exclusivă a programului de guvernare prezentat în campanie pentru că democrat-liberalii nu pot alcătui singuri majoritatea în Parlament. „Ştim că nu ne putem impune toate punctele de vedere din programul nostru de guvernare datorită votului românilor din 30 noiembrie”, a apreciat liderul democrat-liberal. Pe lângă postul de premier, pedeliştii şi pesediştii nu au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte menţinerea cotei unice şi modalitatea de aplicare a politicilor de asistenţă socială. „PD-L susţine menţinerea cotei unice de 16% şi neimpozitarea profitului reinvestit în timp ce PSD are un punct de vedere uşor diferit. De asemenea, ei doresc integrarea pensiilor pentru agricultori în sistemul de stat, în timp ce noi vrem o pensie socială unică”, a spus pedelistul. Acesta a adăugat că democrat-liberalii vor o stabilire mai clară a categoriilor sociale defavoraizate care au nevoie de asistenţă, nu de „risipirea banului public pentru cei care au Mercedesul în curte, dar primesc ajutor de la stat”. Pentru eventuala clarificare a acestor diferenţe, Boc nu a exclus şi alte întâlniri cu social-democraţii, însă a precizat din nou că prima opţiune a PD-L pentru o alianţă la guvernare rămâne PNL. El a arătat din nou că un rol important îl va avea preşedintele Băsescu ce are dreptul constituţional să desemneze un candidat pentru postul de premier. „Şeful statului are cheile următoarei guvernări”, a conchis preşedintele PD-L