Inchisoare pentru confectionarea, detinerea si comercializarea artificiilor!

artificii1.jpgPolitia Româna a declansat actiunea la nivel national pentru prevenirea si combaterea evenimentelor generate de incalcarea normelor legislative care reglemenmteaza regimul materiilor explozive si desfasurarea operatiunilor cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice.

In vederea asigurarii unui climat de ordine si siguranta civica, lucratorii de politie din cadrul IPJ Bacau, impreuna cu Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bacau si Politia Comunitara vor intesifica in aceasta perioada actiunile si controalele pentru identificarea persoanelor fizice si juridice, care, contrar dispozitiilor legale, desfasoara sub diverse forme, activitati de comert, depozitare, transport si folosire, cu obiecte pirotehnice in complexe comerciale, piete, târguri, oboare sau alte locuri. Prin moidificarile adudse legislatiei in domeniu in 2006, prin Legea nr. 406, s-a interzis comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T1, T2. Persoanele fizice pot cumpara, detine si folosi doar obiecte pirotehnice din clasa I, respectiv “stelute”, “lumânari scânteietoare”, “jerbe cu scântei”, “minifacle”, “minidori”, “inele de foc”, “sateliti”. Persoanelor fizice li se interzice, de asemenea, detinerea si folosirea artificiilor din categoria obiectelor zburatoare luminoase si a pocnitorilor si petardelor, indiferent de clasa din care fac parte. Folosirea obiectelor artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II, III, IV, T1, T2 este permisa prin lege numai societatilor comerciale autorizate in acest sens si care detin personal specializat.

Infractiuni

Confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T1 sI T2, precum si a artificiilor din categoria “obiecte zburatoare luminoase” si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an.

Contraventii

Comercializarea de catre persoanele fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 RON. Comercializarea in alte locuri decât cele autorizate se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 RON. Comercializarea obiectelor pirotehnice catre persoane care nu au implinit 18 ani se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 RON. Neindeplinirea conditiilor legale privind inscriptionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distractie, fabricate si confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice, in limba româna, denumirea, clasa din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care apar la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor, se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 7.500 RON. Folosirea obiectelor pirotehnice in locurile interzise se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 RON. In cazul in care faptele prevazute de art. 29 din Legea 126/1995 sunt savârsite de minori sub 14 ani, se iau masuri de sanctionare a parintilor sau ocrotitorilor legali, conform artr. 36, din Legea 61/1991(amenda de la 100 la 500 RON). In cazul in care sunt incalcate reglementarile legale in vigoare cu privire la respectarea normelor de securitate, se vor lua masuri pentru suspendarea, restrângerea sau retragerea autorizatiei pentru activitatile de detinere, transfer, transport, folosire ori comercializare a obiectelor pirotehnice. Inspectoratul Judetean de Politie Bacau asigura cetatenii ca vor fi dispuse toate masurile necesare pentru prevenirea si folosirii ilegale a acestora.
Dan MINDIRIGIU
Subinspector Narcisa BUTNARU

Adauga un comentariu

*