Comerciantii si cumparatorii se vaita la unison: „E criza”

data8581.jpgMicii comercianti din Bacau au de suferit chiar si in perioada Sarbatorilor. Ei acuza, in principal, lipsa banilor din buzunarele omului de rând dar si aparitia „ca ciupercile dupa ploaie” a tuturor supermarketurilor din orasul nostru. Nici cumparatorii nu sunt mai optimisti. Acestia spun ca de Craciun vor face cadouri simbolice, vor renunta sa mai cumpere haine si produse electronice, cei mai multi fiind multumiti sa aiba ce sa puna pe masa. Copiii sunt singurii care, inca, nu stiu ce reprezinta criza economica si il asteapta cu nerabdare pe Mos Craciun.

Criza existenta in acest moment la nivel mondial se resimte din plin si in tara noastra. Si in Bacau. In fapt, nu este criza numai de bani, este criza chiar si in ceea ce priveste carnea de vitel. Conform declaratiilor macelarilor din oras, „de câteva saptamâni lipseste de pe piata carnea de vita. Abia daca mai gasim pe ici, pe colo câte un exemplar, insa cererea este mult mai mare decât ceea ce putem noi sa oferim”, ne-a precizat Gabriel Ceaunas, macelar din tata-n fiu. Din spusele sale, a reiesit faptul ca mai-marii „bransei” aveau informatii despre criza de carne de vita inca de acum o luna-doua si s-au pregatit corespunzator. Astfel am aflat cum importurile in acest domeniu au crescut considerabil in ultimele saptamâni. „Am inteles ca, mai nou, au adus carne de vita din Noua Zeelanda. Un supermarket din Bacau chiar a scos la vânzare pulpa de vitel din aceasta tara la pretul de 177 de lei kilogramul”, mai spune Ceaunas junior, cum este cunoscut macelarul printre colegii sai dar si printre clientii fideli. Acesta ne-a dezvaluit si un mic secret de care amatorii de astfel de alimente „exotice” (cu siguranta vita nu poate fi considerat aliment exotic, insa pretul, fara indoiala) ar trebui sa tina cont. „Carnea de vitel din Zoua Zeelanda difera de cea de productie autohtona. Astfel, daca vita româneasca are culoarea rozie si poate fi deosebita fata de cea de porc, spre exemplu, si cea din Zoua Zeelanda este diferita, in sensul ca este neagra la culoare, aproape ca pacura. Pâna si fibra este altfel”, mai spune Gabriel Ceaunas, de la care am mai aflat ca, in acelasi supermarket, un kilogram de „vrabioara” tot de vitel, din aceeasi tara costa peste 60 de lei noi.

Cârnatii traditionali, neaparat in meniu

Pâna la apela la carnea de vitel din Noua Zeelanda sau la ceafa de porc din Olanda, românii vor acorda credit in continuare meniurilor traditionale de Sarbatori din care nu vor lipsi piftia, salata de Bouef, sarmalele si, bineinteles, cârnaciorii, usor picanti, stropiti din abundenta dar nu in exces cu un vin „de casa”. Pentru cei care inca nu au reusit sa faca rost de cârnati, ei se pot adresa oricarui macelar si vor fi serviti cum se cuvine. Cel putin asa ii va servi Ceaunas. „Noi avem la vânzare atât carne tocata, pentru cei care vor sa-si faca singuri cârnatii, acasa (n.red. – pret intre 12,5 si 15 lei, de vita, de porc sau in amestec) sau isi pot cumpara gata facuti, de la macelarie”, mai spune Gabriel Ceaunas. Reteta este una pe cât de simpla, pe atât de eficienta iar produsul final nu poate fi decât unul delicios. Din compozitia cârnatilor nu trebuie sa lipseasca usturoiul, piperul negru, sarea si, neaparat, cimbrul. „Pentru cei care tin regim si nu au voie sa consume carne de porc recomand cârnatii traditionali din carne de oaie in amestec cu vita”, spune Ceaunas.

Trucurile bucatarului

Un bun macelar este, in mod obligatoriu, si un bun bucatar. Iar cum trebuie sa aiba cunostinta despre orice are legatura cu domeniul culinar, Gabriel Ceaunas se declara maestru in a prepara carnea de vânat. Ne-a impartasit si noua unul din „trucurile” sale, un secret pe care in mod cert multi nu-l cunosc. „Indiferent ca vânatul este mai mic sau mai mare, ori mistret, ori iepure sau chiar si fazan, carnea trebuie tinuta la bait, la fezandat, aproximativ 18 zile, altfel nu-si pierde gustul specific. De aceea multora nu le place carnea de vânat, pentru ca nu este preparata in mod corespunzator”, ne-a declarat Ceaunas junior.

Stomacul bate sacul

Spre deosebire de anii precedenti, când de bine, de rau, Mos Craciun mai aducea daruri unele mai scumpe din punct de vedere financiar, altele mai insemnate ca valoare emotionala, Craciunul 2008 se anunta a fi unul extrem de saracacios, cel putin in aceasta privinta. Pentru a ne face o imagine despre ce si cât mai cumpara bacauanii in prag de Sarbatori, am ales, la intâmplare, câteva magazine cu profil diferit de activitate. Astfel, intrebat daca vânzarile au crescut sau au scazut fata de aceeasi perioada a anilor anteriori, reprezentantul unui magazin de electrocasnice si-a aratat ingrijorarea fata de ceea ce se intâmpla in momentul de fata. „E criza, dom’le si o simtim din plin. Initial credeam ca sunt niste minciuni inventate de unii si altii sa ne sperie, insa vad ca au avut dreptate. Nu mai vindem aproape nimic. Singurele obiecte care mai au cautare au ramas calculatoarele, de tip desktop, dar mai ales laptop-urile si, eventual, produsele nu foarte scumpe, care pot fi oferite drept cadou, gen fier de calcat, uscator de par sau, cel mult, un DVD player”, ne-a declarat Florin, angajat al unei firme de profil.

Doua milioane si bradul

Daca ai un ban „gramada” si vrei sa te rasfeti, poti cumpara un brad „adevarat”, de pepiniera, insa trebuie sa stii ca pretul acestuia poate ajunge si pâna la doua milioane de lei vechi. Sunt, totusi, si braduti, mai „modesti” ce-i drept insa destul de frumosi care pot fi achizitionati pentru 20-50 de lei noi. Totul depinde de arta de negociator a clientului si de cât frig a „indurat” comerciantul in ziua respectiva. „Acum doar studiez piata, de cumparat o sa fac, probabil, ca in fiecare an. O sa astept pâna in seara de Ajun si o sa-mi iau un bradut cu 10-15 lei. Atunci toti vor fi interesati sa scape de ei pe un pret aproape de nimic”, ne-a marturisit Claudiu Catana, un tânar care se afla in piata pentru a „studia” pretul brazilor. Pentru cei care vor sa-si „faca” brad doar pentru a fi in „trend” si nu neaparat din spiritul Sarbatorilor, exista si varianta unui brad artificial. In functie de marimi si daca este cumparat sau nu cu tot cu suport, bradul artificial poate costa intre 40 si 100 de lei, poate chiar mai mult. O „replica” a brazilor de pepiniera prezenta in raionul de profil al unui supermarket bacauan costa zilele trecute aproximativ 500 de lei. Ce-i drept, un „exemplar” deosebit. Nici ornamentele de pom nu sunt de neglijat, astfel ca, cei care vor sa-si innoiasca „arsenalul” din anii trecuti sau chiar sa-l schimbe cu totul, trebuie sa scoata din buzunar alte câteva sute de mii de lei vechi.

Totul pentru cei mici

Copiii sunt si anul acesta cei care, cu siguranta, vor resimti cel mai putin criza economica instalata si in Bacau. Asta deoarece majoritatea parintilor sunt dispusi sa renunte la orice doar ca sa vada un zâmbet pe chipul inocent al copiilor lor. O doamna tânara a iesit ieri la cumparaturi, impreuna cu sotul. Intre cei doi, o fetita blonda, la vreo cinci, poate sase anisori. Se plimbau printre rafturile unui supermarket privind când la produsele expuse, când la preturi. Din când in când se opreau si discutau in surdina. Probabil despre cât de scumpa este o jucarie sau cât de greu vor acoperi „gaura” lasata in buget de papusa cu hainute roz lânga care tocmai se oprise fetita si la care se uita cu admiratie. Nu spunea nimic, era cuminte, insa parintii au vazut ca-i place. Au mers mai departe si si-au spus, probabil, ca acela trebuie sa fie cadoul pentru copilul lor cu ocazia Craciunului. Au plecat, destul de sovaielnic. Ne-am apropiat si am vazut pretul: 180 de lei.
Razvan SENDREA

Adauga un comentariu

*