Consiliul Local Onesti a aprobat, in sedinta de ieri, majorarea tarifului pentru colectarea gunoiului menajer, de la 4,57, la 4,95 lei de persoana, cu TVA inclus, cresterea pretului fiind de 8,3 %. Modificarea tarifului s-a facut la solicitarea societatii Servsal SA, operatorul specializat din municipiu, si s-a bazat pe cresterea unor cheltuieli, ca urmare a scumpirii energiei electrice si a carburantilor, precum si a majorarii salariilor in cadrul firmei. Primarul Emil Lemnaru si toti consilierii locali au fost de acord cu modificarea tarifului, care era necesara, insa au fost exprimate si câteva nemultumiri fata de modul in care se colecteaza deseurile menajere. “Vin sarbatorile, cantitatea de deseuri creste in aceasta perioada, dar colectarea lor se face defectuos”, a precizat primarul Emil Lemnaru. Consilierul Gelu Nicolcea a subliniat si el faptul ca actualul sistem de colectare al gunoiului, cu pubele si containere inchise in tarcuri, nu este suficient de bun. “E plin de mizerii si de câini vagabonzi pe lânga aceste tarcuri”, a spus Gelu Nicolcea, care a propus sa se gaseasca o solutie mai buna, chiar si desfiintarea tarcurilor. “Noi ne-am gândit sa incuiem aceste tarcuri, pentru ca sa nu mai intre câinii si tiganii, ca sa rascoleasca prin gunoaie – a motivat Cornel Fântâna, administratorul unic al SC Servsal SA. Daca nu am pune pubelele si containerele in tarcuri, li s-ar fura rotile, sau le-ar lua cu totul”.
Onestenii nu sunt suficient de bine civilizati
Nici colectarea PET-urilor nu se face in mod corespunzator, dupa cum a sustinut consilierul Stefan Martin, iar Valerian Vreme, ales deputat, a propus sa se organizeze licitatie pentru firmele care doresc sa colecteze PET-uri. Cornel Fântâna a precizat ca sunt foarte multe conditii impuse pentru colectarea PET-urilor, iar concesionarea acestei activitati e foarte greu de facut in acest moment. “Ar trebui sa reeducam populatia orasului – a propus si consilierul Mircea Cetean, ca masura pentru colectarea corecta a gunoaielor. Au disparut pâna si inscriptiile cu <
Tot la sedinta de ieri a legislativului onestean, s-a mai aprobat si cresterea tarifelor pentru apa si canalizare. Pentru populatie, apa s-a scumpit cu 24,7 %, de la 1,46, la 1,82 lei pe metru cub, in timp ce tariful pentru canalizare s-a majorat cu 16,3 %, de la 0,86, la 1,00 lei pe metru cub.
Florin TANASE
1. Primul pas este educarea cetatenilor printr-o campanie de informare.
2. Mai important de atat este amenajarea locurilor speciale de colectare cu aplicarea de semne distinctive, in functie de materialele refeolosibile.
Vreau sa reciclez pet-urile dar unde sa le depozitez. Am strans cred ca peste 50 kg de hartie dar ce sa fac cu ea – sa ma duc de fiecare data in TCR la Remat?
Asta este solutia?
Nu cereti oamenilor sa recicleze in conditiile in care nu le asigurati conditii minime pentru aceasta.
Eu locuiesc la ANL-urile de pe Viitorului. Cred ca modul in care am inteles noi sa pastram cartierul poate fi un exemplu pentru intreg orasul – cu toate ca si in zona noastra mai sunt nesimtiti carora le este lene sa descuie usa de la tarc si lasa gunoiul pe langa.
Domnilor asigurati-ne conditii de colectare si apoi amendati-ne daca nu le respectam. Asa nu se mai poate.