A murit Anghel Rugina, celebrul economist

Anghel Rugina, reputatul economist american de origine romana, a incetat din viata la varsta de 95 de ani. Surse apropiate familiei au declarat pentru HotNews.ro ca acesta s-a stins intr-un spital din Statele Unite. Celebrul economist s-a impus in constiinta romanilor imediat dupa Revolutie, cand sustinea ideea unei reforme economice la noi, prin introducerea „leului de argint”.● S-a nascut la data de 24 mai 1913 in satul Vizuresti din comuna Nicoresti (judetul Galati), intr-o familie modesta.
● A absolvit cursurile Scolii Comerciale Superioare din Galati, dupa care a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti unde i-a avut ca profesori pe Virgil Madgearu, Victor Slavescu si Nicolae Iorga.
● Dupa doi ani, a intrat in serviciul Devizelor si Relatiilor cu Strainatatea al Bancii Nationale a Romaniei.
● 1942, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei l-a trimis pentru studii de specializare la Universitatea din Berlin. In anul 1944 s-a transferat la Universitatea din Freiburg, unde a lucrat cu profesorul Walter Eucken, un economist de renume mondial.
● 1949, a publicat prima sa carte in limba germana: „Geldtypen und Geldordnungen Fundamente fur eine echte all-gemeine Geld – und Wirtschaftstheorie” care l-a facut cunoscut in mediul academic.
● 1958, devine profesor la Catedra de Economie si Finante de la Northeastern University din Boston unde a ramas pana la retragerea la pensie, in anul 1986. In paralel cu activitatea didactica, el a indeplinit, intre anii 1965-1970, functia de presedinte al Comisiei de Experti Economici de pe langa guvernul din statul Massachusetts.
● a publicat peste 50 de lucrari care abordeaza problemele din economia mondiala, impunandu-se ca o mare autoritate in domeniu, fiind printre altele ales presedinte al „International Society for Intercomunication of New Ideas” (ISINI).
● Dupa Revolutia din decembrie 1989, Anghel Rugina a revenit in Romania si a propus un plan de refacere si stabilizare economica, monetara si financiara pentru a realiza un „miracol economic”, pe care el il credea posibil. El propunea instaurarea unui sistem de economie sociala libera, cu o moneda de argint convertibila in relatiile cu strainatatea si convertibila in diferite produse nationale pe piata interna, care reprezenta, in opinia sa, calea de iesire din criza si de renastere economica a Romaniei.
● 1990, a fost ales ca membru de onoare al Academiei Romane. De asemenea, i s-au acordat titlurile de Doctor honoris causa din partea Academiei de Studii Economice din Bucuresti, a Universitatii din Bucuresti, a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, a Universitatii „Ovidius” din Constanta, a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj, a Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, a Universitatii de Vest din Timisoara, a Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati.

sursa: Wikipedia.ro

Comentarii

  1. sorin dimitriu a zis:

    Rectific : satul Vizuresti , de unde se tragea familia unei bunici a mele , este in comuna Buciumeni jud. Galati ( fost Tecuci) ,nu in com.Nicoresti.
    Cind dai de asemenea eroare, te intrebi daca nu cumva tot articolul Dvs. este plin de inexactitati !

Adauga un comentariu

*