Lupte greco-romane / Cupa României (juniori 1)

SCM Bacau a izbutit un succes neasteptat de clar la Cupa României, competitie gazduita de Sala Dinamo din Bucuresti. Nu mai putin de sapte medalii au cucerit elevii antrenorilor Ion Butucaru, Ion Sarban si Sorin Tasca, in conditiile in care au evoluat, practic, in deplasare, iar asta i-a costat, in unele cazuri, stralucirea unor medalii. A fost ultima mare competitie de greco-romane a anului, iar cei implicati privesc spre viitor cu optimism.

Dublu fata de previziuni

„Nu l-am avut in echipa pe Iulian Faghian, dar nici pe Vasilica Dobrea, deoarece ambii participa in aceasta perioada in Campionatul Germaniei. Am fi spus ca trei medalii sunt bune, daca le-am fi luat”, ne-a declarat la intoarcere antrenorul Ion Sarban. „Am fost nevoiti sa luam luptatori din grupele de cadeti si s-a vazut ca respectivii sunt talentati si sunt intr-o foarte buna forma”, a mai spus antrenorul.
Medaliatii SCM Bacau au fost:
Cat. 50 kg – Marian Lupu – locul 1;
Cat. 50 kg – Ioan Diaconu – locul 3;
Cat. 55 kg – Mihai Ungureanu – locul 2;
Cat. 66 kg – Daniel Creanga – locul 3;
Cat. 66 kg – Gabriel Benchea – locul 2;
Cat. 74 kg – Tamas Attila – locul 1;
Cat. 74 kg – Sucsz Lazlo – locul 3.

Fara „gauri” de generatie

Dintre cei medaliati, antrenorii bacauani l-au evidentiat pe Marian Lupu. Desigur, este prematur sa se spuna ca el merge pe urmele lui Eusebiu Diaconu, actuala emblema a clubului bacauan. Insa ispita e mare, pentru ca Lupu da semne de maturitate, pe lânga faptul ca e foarte talentat si ambitios. „Marian provine dintr-o familie numeroasa, cu 11 copii. Traiul mai greu l-a facut tenace, rabdator si ambitios. Sunt calitati pe care cred ca le va avea toata viata”, ne-a spus Ion Sarban. Nici ceilalti nu sunt cu mult sub valoarea lui Lupu, iar din spate vine generatia „clanului Botez”, pe care antrenorul Ion Butucaru o considera una de exceptie, la nivelul „generatiei de aur”. In acest moment, pare greu de crezut ca tripleta Sebi Diaconu-Catalin Matache-Florin Gavrila – medaliata de zeci de ori la Campionatele Mondiale si Campionatele Europene – va putea fi pusa in umbra in viitorul apropiat. Sa nu uitam ca respectivii au avut mai degraba concurenta din partea colegilor lor de generatie Costel Turcu, Titi Nohai si Adrian Anghenica. Dar chiar si la nivel mai scazut decât al lor, performantele au continuat. „Din 1995″, SCM Bacau a câstigat an de an medalii la marile competitii internationale. Speram sa nu ramânem in urma nici anii urmatori”, a mai spus Ion Sarban.

Fuga la tara

„In componenta loturilor noastre a intervenit o schimbare de calitate”, ne-a declarat antrenorul Ion Sarban. „Copiii din municipiul Bacau – in marea lor majoritate – nu mai sunt dispusi la sacrificiile pe care le cere marea performanta. De aceea ne-am orientat sa cream centre de selectie si pregatire in mediul rural. Iar acestea merg foarte bine”.
Unul dintre noii antrenori, care se ocupa de elevii de la Luizi-Calugara este Catalin Matache. Tânarul tehnician este multumit cu realizarile sale de pâna acum: „Nu fac decât sa aplic ceea ce am invatat de la marele antrenor Ion Butucaru, care mi-a fost ca un al doilea tata. Fac ceea ce fac cu placere si sper ca dupa un an sau doi sa câstig medalii si ca antrenor”. De mentionat ca SCM Bacau face un efort apreciabil, prin asigurarea transportului pentru zeci de mici luptatori, atunci când este imperios necesara pregatirea lor la Sala de Atletism. Dar, de numeroase dati, antrenorii Sarban, Matache si Victor Donciu (pe partea de lupte libere) au fost nevoiti sa cheltuiasca si din buzunarul lor.

Comentarii

  1. treaba e cat mai nasoala an sportu romanesc an mare parte antrenori sunt cei care gresesc cel mai mult

Adauga un comentariu

*