Nu mai ajutati hotii sa va fure

foto-41.jpgConceptia “mie nu mi se poate întâmpla”, destul de veche în rândul populatiei, aplicata la scară larga, dar cu efecte minime, a facut victime si în rândul posesorilor de autoturisme, care, din cauza neglijentei, au ajuns în ipostaza de a ramâne fara bunurile din masini. Ignorând aspectele de asigurare minimala a autoturismului precum si a unor bunuri, spre exemplu casetofoanele, au devenit victime sigure ale infractorilor care, fara a depune mari eforturi, au reusit sa le sustraga si de multe ori, sa le valorifice în propriul beneficiu. Astfel, multi conducatori auto au lăaat la vedere, în momentul în care au parasit autoturismul, obiecte de valoare precum telefoane mobile, aparatura GPS, detectoare radar, sume de bani, laptop-uri, actele masinii, casetofoanele fara a le detasa fata, posete sau portmonee. Aceste bunuri au atras atentia infractorilor care, fara a se mobiliza foarte mult, au reusit sa le sustraga.

Elementele caracteristice infractiunii de furt din autoturisme

Zonele vizate pe timp de zi pentru comiterea de astfel de fapte sunt cele din centrul oraselor, parcarile aglomerate sau strazile ce permit stationarea autovehiculelor lânga acostament, iar pe timp de noapte parcarile neiluminate, strazile lăturalnice. Obiectele sustrase sunt detectoarele radar, telefoanele mobile, aparatura GPS, alte bunuri lasate la vedere în habitaclu, roti de rezerva, oglinzi exterioare, acumulatori auto, truse de scule. Bunurile sustrase sunt valorificate prin vânzarea în târguri auto sau piete, unor cunostinte sau sunt detinute pentru folosinta proprie. În vederea prevenirii acestui gen de infractiune, pe 12 decembrie, lucrători din cadrul IPJ Bacau – Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii si Politia de Proximitate – Secţia 2, împreuna cu voluntari de la Palatul copiilor, însotiti de un coordonator, au desfasurat o activitate de informare a detinatorilor de autoturisme, prin distribuirea a 200 de fluturasi cu masuri preventive în zona centrala a municipiului Bacau.

Cum prevenim furturile din autoturisme

Pentru a preveni astfel de evenimente nedorite, Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau recomanda câteva masuri menite sa reduca numarul faptelor de acest gen. Parcati în locuri iluminate, în zona de actiune a oamenilor de ordine si paza sau în garaj; parcati întotdeauna masina cu fata la strada, astfel încât orice persoana care ar umbla la ea sa poata fi usor vazuta; inchideti complet toate geamurile; nu lasati la vedere bunuri de valoare cum ar fi aparatura GPS, detectoare radar, camere video sau foto, casetofoane auto, telefoane mobile, genti; evitatţi sa tineti în autoturism actele de identitate, de firma, permis de conducere, carti de credit, ordine de plata, actele de înmatriculare ale masinii etc; nu atatati la chei o placuta cu numele dumneavoastra; nu lasati cheile în contact; folositi încuietori atipice pentru usi si piulite speciale pentru roti; montati sisteme de alarma; inscriptionati numarul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte usor demontabile, casetofoane, baterii, oglinzi retrovizoare, capace de roti, pentru ca marcate sunt mai greu de vândut la mâna a doua; nu cumparati aparatura GPS, detectoare radar, camere video sau foto, casetofoane auto, telefoane mobile la preturi mult mai mici decât valoarea lor reala pentru ca ar putea proveni din savârsirea unui furt; in cazul în care constatati ca s-a comis un furt, nu umblati în masina, ci sesizati cea mai apropiata unitate de politie. Si nu în ultimul rând, tinem sa va aducem la cunostinta ca oricui i se poate întâmpla sa fie victimă a unui furt auto, daca nu respecta masurile minime de prevenire a acestora.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*