Pentru al treilea an consecutiv, in preajma zilei de 18 decembrie, in Bacau s-a desfasurat Seara Minoritatilor. Este vorba despre un proiect initiat de Cancelaria Prefectului si Compartimentul Integrare Europeana, in parteneriat cu organizatiile celor sapte minoritati – Asociatia Maghiarilor Ceangai din Moldova, Asociatia Polonezilor din România „Dom Polski”, Comunitatea Evreilor, Forumul Democrat German, Pro Life Nations, Rosit si Uniunea Armenilor, sustinu de autoritati publice locale, institutii publice si organizatii nonguvernamentale, Biroul Permanent European, ambasadele statelor reprezentate si de sponsori.
Teatrul Bacovia a fost sâmbata seara gazda celei de-a treia editii a spectacolului intitulat „Seara Minoritatilor”, un eveniment deosebit care a prilejuit intâlnirea spectatorilor cu reprezentanti ai tuturor celor opt minoritati nationale care traiesc si in Bacau. Este vorba despre armeni, evrei, germani, italieni, maghiari, olandezi, polonezi si romi. Cuvântul de deschidere i-a apartinut directorului Cancelariei Prefectului, Carmen Cioltan, cea care s-a ocupat indeaproape de realizarea acestui eveniment deosebit, o gala a portului, traditiilor si culturii nationale a tuturor celor care convietuiesc de veacuri pe aceste meleaguri. In sala a fost prezent Polonyi Geza, secretar I la Ambasada Ungariei in România. Ar fi trebuit sa ajunga si proaspatul deputat Aurel Weiner, liderul evreilor din România, insa acesta a fost retinut in Bucuresti cu probleme importante. „Seara Minoritatilor” a cuprins o expunere de port popular, obiecte de cult, obiceiuri si traditii oglindite in fotografii, obiecte religioase, mozaic de publicatii apartinând minoritatilor etnice din judetul Bacau, o expozitie gastronomica inedita menita sa contureze schimbul intercultural si renasterea traditiilor, o prezentare a actiunilor desfasurate de minoritatile etnice si, desigur, un extraordinar spectacol de muzica, dans, cântec si poezie care a fost realizat si cu participare interjudeteana, fiind prezente in Bacau, sâmbata seara, ansambluri din Brasov si din Piatra Neamt.
„Reborn Through Music”
Spectacolul a fost deschis cu un miniconcert de muzica electronica intitulat „Reborn Through Music” (Renascuti prin muzica) in interpretarea profesorului compozitor Dragos Cucos de la Scoala Târlungeni din Brasov. Muzica electronica, acompaniata si de proiectia unor videoclipuri, a avut menirea si scopul de a induce o stare de bine, de calm in rândul tuturor participantilor la Seara Minoritatilor. De altfel, Cucos, impreuna cu Ansamblul „Floarea Romilor” din Brasov, coordonat de prof. Ioana Mihalache si Diana Szasz, au venit in Bacau printr-un proiect unic in tara: Cultura – Premisa a unor prietenii durabile, unic deoarece se bazeaza pe parteneriate deschise, fara finantare, cu toate scolile in care se preda limba germana dare si care sunt interesate de cunoasterea atât a limbii, cât si a traditiilor germane, un proiect care se va desfasura in perioada 2008-2012, dupa cum ne-a informat Carmen Cioltan. Initiatorul acestui proiect este Fundatia Umanitara „Leonhardt”, in strânsa colaborare cu Forumul Democrat German din Bacau, presedinta fundatiei, Cristina Baraga fiind coordonator al proiectelor educative in forum. Din Bacau este implicata Scoala Generala „Al.I. Cuza” prin directorul Doinita Sârbu si prof. Elena Popica si Oana Herciu. Proiectul a presupus pâna in prezent schimburi culturale cu doua licee din Brasov si cu Asociatia de Turism Montan a etnicilor germani, considerata deschizatoare de drumuri in directia turismului montan. In Bacau, ei participa la tabara de ecologie de la Darmanesti initiata de fundatia „Leonhardt” in colaborare cu Directia Apelor Siret. Din acest an se va implica in desfasurarea proiectelor si Ambasada Germaniei.
Sub coordonarea prof. Mitica Pricope, ansamblul „Ciobanasul” de la Scoala „Georgeta si Mircea Cancicov” Bacau a incântat audienta cu dansuri populare românesti.
Evrei, germani si italieni, sub aceeasi bolta
In continuarea spectacolului, patru tineri au prezentat o suita de dansuri siciliene, pentru a marca traditia minoritatii italiene din Bacau. Coordonatorul acestui moment artistic a fost prof. Sofia George. Tot sub indrumarea prof. Mitica Pricope, acelasi ansamblu „Ciobanasul” a pus in scena trei frumoase dansuri evreiesti care au ridicat sala in picioare si au stârnit ropote de aplauze. De la Piatra Neamt, ansamblul „Edelweis” a tinut sa participe la Seara Minoritatilor din Bacau si a prezentat o suita de colinde germane sub coordonarea prof. Dan Matzner.
Tiganii nu renunta la traditie
Fiecare minoritate prezenta la evenimentul de sâmbata seara si-a prezentat mesajul catre public intr-un fel sau altul. Insa, ca de obicei, tot tiganii au tinut capul de afis. Portul traditional multicolor, dansurile pline de foc si muzica antrenanta au cules, nu de putine ori, aprecierile celor din sala. Desi a prezentat un moment artistic destul de reusit, trupa Jannyne din Moinesti a facut, totusi, o mica eroare. Greseala care a fost remediata imediat dupa incheierea momentului artistic de inspectorul scolar pe probeleme de minoritati, Anghel Nastase. „Trebuie remarcat faptul ca portul tigancilor noastre nu este acesta, cu buricul gol si cu miscari provocatoare. Aceste elemente duc mai degraba cu gândul la traditia orientala. Tigancile noastre isi acopera trupul si nu provoaca altfel de gânduri decât cele inscrise in limita normalului”, a declarat Anghel Nastase. Dincolo de acest moment, implicarea tiganilor, trup si suflet, in redarea cântecelor si dansurilor traditionale a fost efectiv impresionanta. Au pus in scena dansuri tiganesti ansamblul „Floarea Romilor”, de la Scoala de Arte si Meserii Târlungeni, Brasov, coordonatori prof. Ioana Mihalache si prof. Diana Zsazs.
Cireasa de pe tort a fost oferita insa de bacauanii de la trupa „Norocosii” care, sub indrumarea prof. Monica Hârtescu, in cadrul unui moment artistic care a avut drept mesaj conturarea diversitatii si a multiculturalitatii. Elevii Colegiului Economic „Ion Ghica” Bacau au expus o sceneta care a prezentat obiceiuri si porturi populare, traditii specifice minoritatilor maghiare si rome, in completare cu traditiile si portul popular românesc. Sceneta a fost premiata la concursul national „Diversitatea – o sansa pentru viitor de la Târgu Mures, organizat in acest an de Ministerul Educatiei si Cercetarii si Organizatia PER.
Bacaul, centrul celei mai mari zone a ceangailor din Moldova
Seara a fost incheiata cu dansuri si cântece traditionale ale maghiarilor ceangai interpretate de ansambluri din Pustiana si Faraoani, sub coordonarea prof. Tinca Nistor. Aceste ansambluri au fost programate in mod intentionat la finalul spectacolului intrucât au pregatit si o surpriza. Au impartit lumânari si, la un moment dat, toate luminile au fost stinse, lumânarile, aprinse si atât cei de pe scena, cât si auditoriul din sala au cântat impreuna „O, ce veste minunata”.
Structura etnica a judetului Bacau
Conform datelor statistice de la recensamântul din anul 2002, structura etnica a populatiei judetului Bacau arata o pondere de 97,47% a românilor (688.719 români), urmata de romi (11.839, reprezentând 1,68%), maghiari (0,61%, 4.317 maghiari si secui) si ceangai (769 persoane, reprezentând 0,11% din populatia judetului Bacau). Fiecare dintre celelalte etnii au o pondere in total de sub 0,1%). Referitor la proiectul „Seara Minoritatilor”, Carmen Cioltan ne-a declarat ca acesta „s-a nascut din dorinta de a reflecta diversitatea socio-culturala cu care etniile minoritare insufletesc si completeaza traditiile si cultura româneasca oferind, in acelasi timp, o privire de ansamblu asupra raspândirii diferitelor minoritati pe teritoriul tarii noastre si asupra modului in care traditiile minoritatilor si ale majoritatii s-au influentat si potentat reciproc, in decursul anilor de coexistenta”, a mai precizat Carmen Cioltan, careia i-a revenit sâmbata seara si roul de amfitrion si prezentator al Galei, postura din care s-a descurcat remarcabil.
Razvan SENDREA
O noua minoritate in Bacau
Celor sapte minoritati care, conform recensamântului din anul 2002, existau in judetul Bacau, s-a adaugat recent inca una. Este vorba despre minoritatea olandeza. Nu sunt multi, insa sunt inimosi si, conform declaratiilor celui mai cunoscut cetatean olandez din Bacau, Andre Muit, au venit aici cu dorinta de a avea realizari notabile. Presedinte al Asociatiei Betania, un om cu multiple implicatii pozitive in viata bacauanilor, Muit a tinut sa multumeasca organizatorilor pentru aceasta seara reusita si a subliniat faptul ca „desi suntem o minoritate alcatuita din doar cinci membri, va asigur ca suntem cu totii interesati ca Bacaul sa se dezvolte si, prin intermediul nostru, vor mai veni si alti olandezi care vor investi aici”.
Evreii au parasit Bacaul
Comunitatea evreilor numara, in judetul Bacau, 155 de membri declarati la recensamântul din anul 2002. acestia reprezinta 0,02% din populatia Bacaului. Doar 20 dintre evreii din Bacau locuiesc in diferite locatii din judet, restul având domiciliul pe raza municipiului. In prezent, mai exista foarte putini evrei in Bacau, marea lor majoritate fiind plecati in alte localitati ale tarii, in special in Bucuresti.
Educatie in limba maghiara
In judetul Bacau exista, in acest moment, nu mai putin de 27 de cadre didactice care predau in limba maghiara. In aproape 20 de localitati din Bacau limba maghiara este predata ca limba materna. In anul 2001 se preda limba maghiara in doar doua localitati si numai in cadrul programului extrascolar. In anul 2008 se preda limba maghiara in 14 localitati in scoala si in 19 in cadrul programului extrascolar.