Putin peste o treime din totalul parlamentarilor bacauani pentru urmatorul mandat au mai activat in trecut in Camera Deputatilor sau in Senatul României. Este vorba despre senatorii Radu Catalin Mardare (PSD) si Vasile Nistor (PD-L) precum si de deputatii Ionel Palar (PNL), Viorel Hrebenciuc, Gabriel Vlase si Iulian Iancu (toti trei, PSD).
Doar patru din cei sase parlamentari care au mai avut de-a face cu Senatul si Camera Deputatilor au continuitate. Este vorba despre social-democratii Mardare, Vlase, Iancu si Hrebenciuc, in timp ce liberalul Palar a activat in mandatul trecut ca deputat, cu o mica pauza, când a trecut prin Consiliul Judetean (CJ) Bacau. Actual senator, Vasile Nistor a fost deputat aproape in permanenta dupa 1990, cu o singura exceptie, mandatul 2004-2008.
Patru mandate consecutive pentru Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc si-a inceput cariera de parlamentar in anul 1996, când a fost ales deputat pe listele Partidului Democratiei Sociale din România (PDSR) si a facut parte, in mandatul 1996-2000 din Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale. Incepând cu mandatul urmator, Hrebenciuc este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor unde, pe finalul anului 2004 devine vicepresedinte. Este ales lider al Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat (PSD). In mandatul care tocmai s-a incheiat, Viorel Hrebenciuc a facut parte din Comisia pentru politica externa. In luna mai a anului 2005 devine liderul Grupului Parlamentar PSD. Cel de-al patrulea mandat de deputat i-a revenit lui Hrebenciuc dupa ce a fost ales in colegiul uninominal nr. 9 pe listele Aliantei Politice Partidul Social Democrat A Partidul Conservator.
Continuitate si pentru Vlase si Mardare
Gabriel Vlase este cel de-al doilea deputat social democrat care bifeaza un nou mandat, demonstrând, astfel, continuitate in Parlamentul României. Vlase a fost, in mandatul 2004-2008, vicepresedintele Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe. Totodata, Vlase a fost membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. Pe acelasi nivel de performanta se situeaza si senatorul PSD Radu Catalin Mardare. Activitatea parlamentara si-a inceput-o, la fel ca si Vlase, in anul 2004 si a continutat cu un nou mandat care tocmai a inceput. De altfel, cei doi social-democrati au mers „brat la brat” si in perioada anterioara mandatului parlamentar 2004-2008, când Mardare a fost prefect de Bacau iar Vlase, subprefect.
Nistor, din nou in Parlament
Unul dintre cei mai longevivi parlamentari bacauani este fara indoiala experimentatul Vasile Nistor. Intrat pe bancile Camerei Deputatilor imediat dupa evenimentele postdecembriste (cu Frontul Salvarii Nationale), Nistor a ramas deputat pâna la finalul anului 2004 (din partea Partidului Democrat). Singurul mandat in care fostul presedinte al PD Bacau nu a activat in Parlament a fost 2004-2008. La alegerile uninominale de luna trecuta el a candidat pentru un fotoliu de senator pe care l-a si obtinut, renuntând, astfel, la indelungata cariera de deputat.
Palar, din nou deputat, Berca, senator
Ales deputat pe listele Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD, liberalul Ionel Palar s-a facut remarcat prin initierea Legii „Calului”. Nu si-a dus la final mandatul inceput in anul 2004 intrucât, in luna iulie 2008 a renuntat pentru a candida la sefia CJ Bacau, o initiativa sortita esecului. A detinut functia de vicepresedinte al CJ dupa care a renuntat in favoarea noului mandat de deputat câstigat la alegerile uninominale din data de 30 noiembrie 2008. In tandem cu Palar merge in Parlament si proaspatul senator Gabriel Berca. Acesta a detinut in legislatura trecuta functia de prefect al judetului Bacau si, pe final de mandat a fost numit al cincilea om in stat, secretar general al Guvernului. Fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, a fost ales deputat in colegiul uninominal nr. 1 din Bacau din partea PNL, la fel ca si fostul sef al Directiei Agricole, Mihai Banu, in colegiul nr. 5.
Patru PD-L-isiti pentru Parlament
In afara senatorului Vasile Nistor, democrat-liberalii au mai obtinut inca trei mandate de parlamentar. Este vorba despre deputatii Adrian Popescu, Valerian Vreme si Vasile Gherasim. Niciunul dintre cei trei nu a mai activat in trecut in Parlamentul României.
Iancu, un câstig pentru Bacau
Alianta PSDAPC are, in judetul Bacau, cea mai buna reprezentare in Parlament dintre toate cele trei formatiuni politice importante implicate in lupta electorala. Astfel, pe lânga cei trei social-democrati prezentati mai sus, PSD a mai obtinut inca un mandat de senator, prin buhuseanca Elena Mitrea, si alte doua de deputati. Este vorba despre Gheorghe Antochi presedintele concernului Agricola International si despre Iulian Iancu. Daca Antochi se afla la prima experienta de acest gen, la fel ca si Elena Mitrea, pentru Iulian Iancu deputatia nu mai are niciun secret. De altfel, experienta lui Iancu este extrem de consistenta, el activând in special in fruntea industriei românesti. Astfel, in mandatul 2004-2008, Iulian Iancu a obtinut mandatul de deputat de Neamt pe listele Uniunii Nationale PSDAPUR. In aceasta perioada a ocupat functia de presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii, aceeasi pozitie având-o si in fruntea Comisiei de ancheta parlamentara pentru analiza activitatii Ministerului Economiei si Comertului. In urma cu doua saptamâni Iulian Iancu a obtinut cel de-al doilea mandat consecutiv, de aceasta data, ca deputat de Bacau. La un moment dat, numele lui Iancu a fost vehiculat chiar si pentru postul de premier al României.
Si-au facut initierea
Parlamentarii au facut deja o vizita la noul loc de munca pentru a li se face poze si a se familiariza cu atmosfera din Camera Deputatilor sau cea din Senat. Ei au primit si mape de prezentare care contin, printre altele, Constitutia, Statutul deputatului si Senatorului, Regulamentul Camerei Deputatilor si al Senatului precum si instructiunile privind modul in care se desfasoara votul electronic. Totodata, deputatii au primit informatii privind modalitatile de efectuare a deconturilor sau despre Directia de Salarizare si Protocol a Camerei si si-au putut exprima optiunea pentru cazare. Pâna la alegerea noului Birou permanent, lucrarile Camerei Deputatilor sunt conduse de cel mai in vârsta deputat, in calitate de presedinte de vârsta, asistat de cei mai tineri patru deputati, in calitate de secretari. In noua configuratie a Camerei Deputatilor, cel mai in vârsta membru al Camerei este Aurel Vainer. Conform Legii fundamentale, deputatii si senatorii isi incep mandatele la data intrunirii legale a Camerei din care fac parte, dupa validarea alegerii si depunerea juramântului.
Razvan SENDREA