Sărbătorile de iarnă peste Atlantic

„În America, atmosfera sărbătorilor de iarnă începe odată cu Thanksgiving-ul (Sărbătoarea recunostinţei), care are loc la sfârşitul lunii noiembrie. Dupa Thanksgiving, în prima zi de vinerei, denumită „Black Friday” sau „Vinerea Neagră”, se declanşază sezonul cumpărăturilor de Crăciun.
Această denumire vine de faptul că, în contabilitate americană, profiturile se marchează cu culoarea neagră în timp ce pierderile cu cea roşie, fiind renumită pentru faimoasele reducerile de preţuri pe care magazinele le practică în acea zi. Astfel, se intră în luna decembrie, o lună cunoscută ca şi în România ca fiind una a cadourilor şi a cumpărăturilor.
Odată declanşat sezonul de iarnă, magazinele, străzile şi casele oamenilor, de la Atlantic până la Pacific, se îmbracă în haine de sărbătoare, fiecare decorând cât mai ingenios vitrinele, ferestrele şi copacii, cu lumini şi beculeţe viu colorate. Americanii fac din asta un adevărat ritual, cheltuind de la câteva zeci sau sute, până la mii de dolari pentru a-şi împodobi casele şi împrejurimile.
Începând din primele zile ale lunii decembrie, posturile de radio sunt nelipsite şi ele de binecunoscutele colinde, ale căror versuri au ajuns chiar şi pe buzele copiilor din România ca să amintesc doar „Jingle Bell”(Sună clopoţeii) sau „Silent Night”( O noapte liniştită).
Marile metropole pulsează în această măreaţă sărbătoare, străzile forfotind de oameni. New York-ul, una dintre marile şi faimoasele metropole de pe coasta de est a continentului, sărbătoreşte şi el Crăciunul între imensele sale clădiri ale caror vârfuri parcă ating norii. Rockefeller Center este timp de o lună inima oraşului, patinoarul şi impunătorul brad de Crăciun aducând an de an, din 1933, milioane de vizitatori.
Aleea care duce spre pomul de Crăciun din centrul Rockefeller este ocupată de statuete de îngeraşi cu trompete, iar zapada care acoperă brazii jur creează o atmosferă de basm în special dupa lăsarea serii, când beculeţele viu colorate împanzesc oraşul, iar sutele de vizitatori se înghesuie sa facă poze.
Atmosfera de sărbătoare nu este prezentă doar în marile oraşe. În Ocean City, un orăşel din statul Maryland situat pe malurile Atlanticului, este un astfel de exemplu, există un concurs între restaurantele şi hotelurile care se împodobesc cel mai frumos de sărbătoare.
Parcul oraşului este la rândul lui o adevărată atracţie datorită Festivalului Luminilor şi nelipsitei prezenţe a lui Moş Crăciun, unul foarte real dacă ar fi să ne luăm după veritabila barbă albă şi dimensiunile fizice, care fac deliciul publicului seară de seară în decembrie.
Chiar şi pe aeroportul internaţional din Philadelphia poate fi simţită atmosferă de sărbătoare prin prezenţa unui mic grup de cântăreţi de operă care îi încântă pe călători grabiţi, prin costumele şi colindele lor tradiţionale.
În America, sărbătoarea Crăciunului culminează în seara de Ajun, atunci când familiile şi prietenii se adună fiecare pe la casele lor, iar muntele de cadouri adunate în decursul lunii şi puse sub brad, sunt desfăcute spre deliciul celor mici, dar si al celor mari.

Adauga un comentariu

*