Cabinetul Boc ar putea primi astazi votul de incredere al Parlamentului

guvern.jpgMinistrii cabinetului Boc au fost validati sâmbata de comisiile de specialitate ale Parlamentului – Surpriza zilei a constituit-o desemnarea liberalului Catalin Predoiu in functia de ministru al Justitiei – Pentru a nu fi “excomunicat” din partid, Predoiu a ales sa se autosuspende – Garnitura guvernamentala ar putea primi astazi girul Parlamentului – Datorita gaurilor bugetare lasate in urma de guvernul Tariceanu, coalitia guvernamentala ar putea renunta la mai multe promisiuni facute in campania electorala de cele doua partide componente

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au avizat favorabil sâmbata ministrii guvernului Boc, urmând ca luni, cel mai probabil, Legislativul sa acorde votul de incredere noului cabinet. “Forcing”-ul politic din weekend vine dupa ce alegerea de vineri a conducerilor Camerei Deputatilor, respectiv Senatului, generase un impas politic care parea ca va bloca bunul mers al formalitatilor administrative. A surprins numele titularului ales de cele doua partide pentru preluarea portofoliului Justitie. Catalin Predoiu, fostul ministru de specialitate din cabinetul Tariceanu, a acceptat oferta conducatorilor coalitiei PDL – PSD de a-si continua mandatul in fruntea Justitiei românesti.

Pesedistul Diaconescu, “avizat” cu unanimitate

Social-democratul Cristian Diaconescu i-a impresionat pe membrii comisiilor reunite de Politica Externa. Acestea au avizat nominalizarea sa ca ministru de Externe cu 22 de voturi pentru, 3 abţineri şi niciun vot împotrivă. Diaconescu s-a declarat preocupat de situaţia comunităţii româneşti de pe Valea Timocului. „În acest moment, dincolo de confuzia etimologică ce se întreţine acolo premeditat între etnicii români şi aromâni, Serbia şi-a păstrat nişte reflexe din cauza carora a avut a suferit atât de mult”, a spus noul ministru de Externe. Acesta a calificat ca „inadmisibil” faptul că Serbia permite comiterea unor acte de vandalism la adresa comunităţii româneşti de acolo. Un alt social-democrat trecut rapid prin votul comisiei parlamentare de specialitate a fost constanteanul Nicolae Nemirschi. Nominalizarea acestuia pentru funcţia de ministru al Mediului, a fost validată, fiind înregistrate doar cinci voturi împotrivă şi nicio abţinere. Gabriel Oprea, nominalizat pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, a fost avizat de Comisiile reunite de Apărare şi Administraţie cu 47 de voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

“Veteranul” Berceanu isi propune sa reorganizeze Compania de Autostrazi si Drumuri

Radu Berceanu, veteranul cabinetului Boc, a fost validat de comisiile de specialitate ale celor doua camere cu 31 de voturi pentru, 8 impotriva si o abtinere. În timpul audierilor, Berceanu şi-a exprimat intenţia de a reorganiza Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, în primele luni de mandat. În programul de guvernare pe 2009 – 2012, prezentat în faţa Comisiilor reunite, au fost prevăzute construcţia a 836 de kilometri de autostradă, reabilitarea a 5.000 de kilometri de drumuri naţionale, deschiderea primilor 54 de kilometri din Autostrada Transilvania, constituirea Companiei Naţionale Aeroportuare Bucureşti şi Companiei Naţionale Aeroportuare Banat.

Predoiu, “starul zilei”

Alegerea lui Catalin Predoiu pentru sefia ministerului Justitiei a pus pe jar conducerea PNL. Aceasta a fost la un pas de a-l demite din partid pe Predoiu, insa ulterior s-a aflat ca fostul ministru al guvernului Tariceanu a ales sa se autosuspende din partid inainte de a accepta oferta conducatorilor coalitiei PDL – PSD. Predoiu, a primit avizul Comisiei juridice şi pentru drepturilor omului şi minorităţi a Parlamentului. El a prezentat priorităţile ministerului pentru perioada următoare: reorganizarea instituţiei, adaptarea celor patru coduri şi ridicarea monitorizării UE. El a amintit că lupta anticorupţie este un element vital în problema ridicării monitorizării României. Întrebat dacă îşi va păstra apartenenţa la principiile liberale, Predoiu a arătat că aceasta a fost o frază din discursul său de „independent” de la învestitură, dar a subliniat că are o orientare liberală pe care o păstrează şi astăzi şi pe care nu poate să o schimbe „indiferent ce s-ar întâmpla mâine”.

Gauroi imens in vistieria statului

Programul finalizat de guvernare al coalitiei PDL – PSD a renuntat la o serie de promisiuni vehiculate in campania electorala. Noii guvernanti spun ca “austeritate” este cuvântul de ordine al primelor luni de guvernare. Documentul de guvernare a fost consistent ajustat faţă de varianta iniţiala, iar din el lipsesc TVA redusă pentru alimente, dublarea alocaţiilor pentru copii în 2009 sau TVA de 25 la sută pentru produsele de lux. După ce a căutat mai atent în vistieria statului, Cabinetul Boc a dat de o mare gaură. Astfel, şi-a schimbat, pe alocuri, şi programul de guvernare, iar generozitatea partidelor care vor veni la Putere a pălit. Noul plan de guvernare face referire la eventuale creşteri de impozite pentru bogaţi, la o eventuală reducere a TVA pentru alimente, dar nimic concret, faţă de programul iniţial de guvernare în care se scria negru pe alb despre TVA-ul de 5% pentru alimente şi impozitul de 25 de procente pentru produsele de lux. Mai mult, românii ar putea plăti două noi taxe: impozit cu 16% pentru câştigurile din tranzacţiile imobiliare şi TVA de 19 procente la tranzacţiile imobiliare în scopuri comerciale. Din cauza lipsei banilor, pe fondul crizei economice, democrat-liberalii şi social-democraţii vor tăia la sânge din cheltuielile publice socotite neesentiale. Atât de mult încât deficitul bugetar să ajungă la 1,7 la sută din PIB, de la aproximativ 4 la sută, în acest an. Funcţionarii publici vor funcţiona cu bugete de austeritate. Cheltuielile de personal vor fi reduse cu până la 20 la sută: se vor bloca posturile vacante şi vor fi tăiate la sânge deplasările, primele, sporurile şi stimulentele. În plus, în 2009 va fi interzisă achiziţia de bunuri şi servicii care nu sunt vitale pentru funcţionarea instituţiilor publice.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*