Tariceanu a accidentat mortal Constitutia!

tari.jpgOrdonantele de Urgenta referitoare la triplarea si apoi amânarea deciziei de majorare a taxei auto au fost adoptate dupa ce Guvernul si-a încheiat mandatul. Viitorul guvern va mosteni nu numai vistieria goala si datoriile actualului executiv liberal, ci va mai fi nevoit sa înapoieze si sumele încasate si, evident cheltuite, din noua taxa auto triplata si revizuita. Motivul: cele doua acte normative care vizau triplarea taxei auto si scutirile de la plata acesteia sunt neconstitutionale. Ele au fost publicate în Monitorul Oficial dupa validarea de catre Biroul Electoral Central a alegerilor parlamentare, deci după expirarea mandatului guvernului Tariceanu. Guvern care ar fi trebuit sa se ocupe în prezent numai de treburi administrative, nu si de acte normative cu dedicatie. „Dupa noi potopul”, pare sa fi fost principiul fundamental dupa care s-a ghidat guvernul Tariceanu. El a facut cadouri primei sale iubiri, industria auto, la care probabil, se va si întoarce dupa cei 4 ani de pribegie la Palatul Victoria, triplarea taxei auto pentru masinile second-hand. Neputând s-o faca înaintea alegerilor fara ca scorul PNL sa sufere considerabil, premierul a asteptat prima sedinta postelectorala a cabinetului pentru a trece respectivul proiect de ordonanta. „Saptamâna Financiara” comenteaza activitatea cabinetului Tariceanu pe ultima suta de metri, unele comentarii fiind preluate si de noi..

Guvern expirat

Pe 4 decembrie, ziua în care Guvernul anunta adoptarea proiectului de ordonanta, BEC a validat alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie, trimitând în aceeasi zi documentul catre Monitorul Oficial, rezultatele fiind publicate a doua zi. Cu alte cuvinte, pe 5 decembrie, mandatul guvernului Tariceanu încetase. Si cum prim ministrul era certat cu Constitutia, el nu stia ca, potrivit articolul 110, „Guvernul îsi exercita mandatul pâna la data validarii alegerilor parlamentare generale. (…) Guvernul al carui mandat a încetat îndeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pâna la depunerea juramântului de membrii noului Guvern”. Inseamna ca,incepând cu 5 decembrie si pâna la data depunerii juramântului noilor membri ai executivului, guvernul Tariceanu ar fi trebuit sa se ocupe doar de treburi administrative, si nu de legiferare. Asadar, orice act ce depaseste sfera „administrarii treburilor publice”, precum cele doua ordonante de urgenţă privind taxa auto, este unul neconstitutional.

Tariceanu s-a insurat cu Guvernul!

Pe 25 noiembrie, Calin Popescu-Tariceanu sustinea ca mandatul sau se va încheia în momentul în care Parlamentul va acorda votul de învestitura viitorului Executiv, declarând ca „vreau sa va spun un lucru, nu este ultima sedinta de de guvern. Guvernul îsi încheie mandatul în momentul în care Parlamentul da votul de învestitura viitorului Guvern. Pânaă atunci mai avem de functionat si sigur ca, la final, o sa pot sa va prezint un bilana”. Ce a facut Tariceanu? Si-a „îmbunatatit” bilantul cu mai multe ordonante de urgenta, printre care si cele doua privind taxa auto. Ceea ce nu pricepe Tariceanu este ca încheierea mandatului si eliberarea din functie a membrilor cabinetului sunt doua lucruri distincte. Asa se intâmpla când predai lectii de Consitutie altora… Daca în ceea ce priveste cea de-a doua ordonanta, neconstitutionalitatea sa nu poate fi pusa sub semnul întrebarii, Guvernul poate invoca faptul ca a aprobat proiectul primei ordonante pe 4 decembrie, în timp ce mandatul sau s-a încheiat pe 5 decembrie, odata cu publicarea rezultatelor alegerilor, chiar daca BEC a validat alegerile pe 4 decembrie. Numai ca Executivul doar a anuntat aprobarea unui text, care apoi s-a plimbat pe la câteva ministere, de unde a iesit ciuntit, iar ordonanta a fost publicata abia pe 8 decembrie. Constitutia spune ca „hotarârile si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru, se contrasemnează de ministrii care au obligatia punerii lor în executare si se publica în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenta hotarârii sau a ordonantei”. Deci, pâna în momentul publicarii textului în MO, ordonanta nu exista. Iar prima ordonanta privind triplarea taxei a fost doar anuntata pe 4 decembrie, ea fiind publicată pe 8 decembrie, la trei zile dupa ce guvernul Tariceanu îsi încheiase mandatul. În plus, ministrul de resort, Attila Korodi, a refuzat semnarea ordonantei, asa cum prevede Constitutia. Nici colegul de partid al premierului, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, nu a semnat ultima ordonanta de urgenta, în locul sau dând cu subsemnatul secretarul de stat Antonel Tanase.

Ordonante date dupa 5 decembrie sunt neconstituţionale

Dupa 5 decembrie, data la care si-a încheiat mandatul, Guvernul a adoptat mai multe masuri „administrative” lipsite de constitutionalitate, OUG privind modificarea si completarea Codului Silvic, OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul justitiei, OUG privind unele masuri financiar-fiscale din domeniul protectiei sociale, OUG privind modificarea si completarea Codului Penal, OUG pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, OUG privind masurile de sprijin financiar acordat de AVAS operatorilor economici din portofoliu, în vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale, „îmbunatatindu-si” bilanţul si cu cele doua privind taxa auto.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*