Copilaria multora dintre noi a fost leganata si alimentata cu povestile despre acel personaj caruia acasa i se spunea (soptit), Craciun iar la gradinita devenea… Gerila. O data pe an, Mos Craciun, alias Mos Gerila se desprindea din lumea povestilor si poposea pentru câteva momente in mijlocul copiilor inmarmuriti de emotie si incântare.
Avantajul consta in faptul ca sosea cu adevarat de prin nameti. Atmosfera de basm era intretinuta cu succes, an de an, prin autenticitatea decorului. Mirosul iernii, pâna si frigul specific ei „incalzea” inimile tuturor. Lânga bradul simplu impodobit cu globuri, bomboane si ghirlande isi facea starea, isi dregea vocea si intra in rol. Cu blândetea-i caracteristica, mângâia copilul pe cap, sa-l incurajeze si-l invita sa spuna poezia, sub privirile intelegatoare ale educatoarei. Copilul primea cadoul din sacul Mosului (de obicei dulciuri, jucarii), alerga bucuros in bratele primitoare ale parintilor sau bunicilor si… cam atât.
La altii Mosul venea si acasa. Vreun tata, frate, unchi sau vecin cu oaresce talent actoricesc imbraca un costum incropit la repezeala: un fel de haina rosie, o caciula rosie cu margine alba si nelipsita barba prinsa cu un elastic.
Mosul trendy
Evolutia isi spune din nou cuvântul, caci azi, pretentiile au crescut. Iar Mosii s-au… inmultit. In lipsa nametilor, ei vin cum pot. Real sau virtual, insa neaparat scaldati in lumina. Unii, din cei artificiali, se catara pe balcoane, pe ferestre, danseaza si râd „Ho-ho-ho”, invârtiti de baterii in fata magazinelor de cartier. Intr-un parc, un Mos Craciun stilizat, confectionat din beculete multicolore, sprijina un brad urias. Altii, naturali, descind joviali in fata caselor, la ora programata din timp printr-un e-mail.
In ciuda inmultirii lor, tot nu fac fata. De aceea Mosul are si pagina pe net. Pot fi comandati, contra cost, Mosi dintre cei mai tineri, cu sau fara ochelari, din spatele carora priviri indraznete iau locul celor blajine. Are si ajutoare: june Craciunite, specie relativ recent aparuta, al caror rol nu este prea bine definit.
De peste tot auzim, in aproape toate limbile pamântului, urari de fericire: „We wish you a Marry Christmas”, „Feliz Navidad”, „Buon Natale”, „Joyeux Noel”, „Froehliche Weihnachten”.
In darnicia lui nepartinitoare, Craciunul devine un foarte bun prilej pentru “talentele” ivite ca ciupercile dupa ploaie. Acum este momentul propice pentru lansarea unui album, a unui CD cu piese specifice sarbatorilor de iarna. Toti vor sa ne cânte. Musai. Aproape cu forta. De pe ecranele plasmelor sau scenelor strategic amplasate in centru, ne zâmbesc cuceritor si ne trimit bezele. Intre doua piese ne tot asigura de iubirea lor prin repetarea acelei scurte propozitii: „Va iubesc!” etc. etc. N-am nimic impotriva artistilor autentici. Pentru acestia, tot respectul. Numai ca miroase. A dalba afacere pe barba… Mosului.
Noblesse oblige
Petrecerea de Craciun egal oportunitate. Intr-o atmosfera stralucitoare, companiile cu pretentii si dare de mâna organizeaza party-uri pentru angajati si copiii acestora. Mici sau mari spectacole, cadouri, bufet suedez, destindere, bunavointa, zâmbete condescendente impartite cu darnicie in stânga si-n dreapta. Si team building, atingerea obiectivelor propuse de cei care conduc destinele companiei. Eveniment memorabil atât pentru angajati, cât si pentru invitati, parteneri de afaceri.
Se spune ca la ora aceasta Mos Craciun isi instruieste personalul din subordine, spiridusi si reni, pentru ca in nopatea de Ajun porneste intr-o calatorie in intreaga lume pentru a oferi daruri tuturor copiilor. El împarte cadourile cu ajutorul unei sanii zburatoare, trasa de reni, in frunte cu Rudolph, renul cu nasul rosu, care-i va lumina calea. Intr-un fel sau altul, cum necum ajunge la fiecare copil. Ii ofera darul sau il lasa sub bradul impodobit. Misiune indeplinita.
Un lucru, insa, este cert. Bucuria copilului de azi este aceeasi cu a copilului de ieri. Aceleasi emotii. Aceeasi incântare in fata magiei. De dragul Mosului devenim mai buni, mai darnici, mai toleranti. O alta certitudine: in sfânta noapte a Nasterii Domnului, porunca Mântuitorului: „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti!” este indeplinita. Cu mult drag.
Maria COMANESCU