Duminica, 25 ianuarie, ora 18.00, va invitam la „o alta intâlnire magica cu Dumitru Lazar Fulga” … Actorii Teatrului Municipal „Bacovia” Bacau incep anul 2009 cu spectacolul „Nora” de Henrik Ibsen. Regia artistica este semnata de Dumitru Lazar Fulga, scenografia apartine Cristinei Ciobanu, ilustratia muzicala este realizata de Nicu Iftimie, iar din distributie fac parte talentaţii actori Eliza Judeu, Stefan Ionescu, Ion Goranda, Firuta Apetrei, Viorel Baltag, Dana Olariu. Spectacolul va fi prezentat in avanpremiera vineri, 23 ianuarie, de la ora 18.00. Actorii, despre roluri: Eliza-Noemi Judeu: „Nora… Ibsen… o alta intâlnire magica cu Dumitru Lazar Fulga”. Firuţa Apetrei: „Kristine Linde – o femeie care-si pune viata in paranteza, aparent rece, cu o mare disponibilitate de a iubi si de a trai pentru altii: «Sa nu ai pentru cine trai, pentru cine munci si, totusi, sa traiesti… »”.Viorel Baltag: „Krogstadt, in felul lui bântuie printre fantomele inghetate ale Marii Nordului, ale marilor suflete care innobileaza galeria operei lui Ibsen: «Un canar in cusca – tristetea lui loveste mai tare ca o pusca; in zori, murdaria arivismului, in amurg, girând inutil o fosta iubire… doua tarmuri care-l inghit pe rând»”.
Despre “Nora”
• A fost publicata pe 4 decembrie 1879, la Copenhaga • Prima editie a fost lansata in 8000 de exemplare, cea mai mare editie de pâna atunci a lucrarilor lui Ibsen • A avut un succes extraordinar, iar prima editie a fost epuizata in mai putin de o luna • Este mentionata inca din 19 octombrie 1878, in „Insemnari pentru tragedia contemporana”, unde Ibsen scrie: „Exista doua tipuri de legi spirituale si doua tipuri de constiinte – una pentru barbati si una pentru femei. Ei nu se inteleg unii pe ceilalti, dar in viata de zi cu zi, femeile sunt judecate dupa legile barbatilor, ca si cum nu ar fi femei, ci barbati. In cele din urmâ, sotia din piesa este in incurcatura si nu stie ce e bine si ce e rau. Este total derutata de sentimentele naturale, pe de o parte, si increderea in autoritate, pe de alta parte” • A fost primul succes international al lui Ibsen, cu care si-a facut debutul in sfera literaturii internationale • „Nora” a fost pusa pentru prima data in scena la Teatrul Regal din Copenhaga, in 21 decembrie 1879. Piesa s-a jucat cu sala plina si a inregistrat un adevarat succes. Astazi, lucrarile lui Ibsen constituie parte esentiala din repertoriul teatral universal, in fiecare luna fiind prezentate pe aproximativ 100 de scene din intreaga lume.
Despre Ibsen
Considerat parintele dramaturgiei moderne, Henrik Ibsen, s-a nascut pe 20 martie 1828 in Skien, Norvegia. La 15 ani, Ibsen era ucenicul unui farmacist din Grimstadt. La scurt timp publica prima sa piesa de teatru, „Catilina”. Dupa ce locuieste o perioada scurta in Christiania (actualul Oslo), se muta la Bergen, unde ramâne sase ani, timp in care lucreaza la Teatrul Norvegian. Aici reuseste sa monteze sase din piesele sale. Lucrând ca regizor, capata intelegere asupra tuturor detaliilor artei teatrale. Tot la Bergen o intâlneste pe Suyannah Daae Thoresen, care va deveni sotia, muza si prietenul sau de nadejde. Se muta apoi în capitala, pentru ca i se ofera postul de director al Teatrului Norvegian din Kristiania. Paraseste Norvegia in vara anului 1864 si se muta la Roma. Acesta a fost inceputul unei perioade de 27 de ani petrecute departe de tara natala. In timpul perioadei petrecute la Roma, scrie marile sale poeme dramatice, Brand si Peer Gynt, urmate de singurul sau volum de versuri, „Poeme”. Piesa „Stâlpul societatii” (1877) deschide seria marilor sale drame contemporane („Casa de Papusi”, „Strigoii”, „Un dusman al poporuli”), punând bazele teatrului modern. In 1891, Ibsen revine in Norvegia, se stabileste la Christiania si continua sa locuiasca acolo pâna in momentul mortii sale, pe 23 mai 1906. Henrik Ibsen este autorul a 26 de opere dramatice si a 300 de poezii. (St.O.)