Asa se spune despre misteriosul Cimitir Evreiesc Vechi din strada Pictor Aman
Pe strada Pictor Aman din centrul municipiului Bacau, la doar câtiva metri de Sala de Atletism, Universitatea Bacovia si locuintele din cartierul Zimbru, se intinde, abandonat si misterios, un cimitir evreiesc vechi de trei secole. Oamenii din zona s-au obisnuit cu el, ba unii chiar au copilarit printre morminte, cautând comori sau doar jucându-se de-a v-ati ascunselea. Trecatorii privesc cu uimire si curiozitate peste gardul de beton spart din loc in loc sau il ocolesc cu teama. Din uimire si curiozitate s-a nascut si demersul nostru de a afla mai multe despre acest loc.
Nu apartine statului român
Prima tinta a intrebarilor noastre a fost Primaria Bacau. Purtatorul sau de cuvânt, Ionut Tomescu, a declarat ca „terenul respectiv nu apartine domeniului municipiului”. Alte surse (neoficiale) din cadrul Primariei au afirmat chiar ca terenul nu apartine nici macar statului român.
„Nu stim mare lucru”
Când am descoperit cimitirul, am observat pe un monument ramas in picioare inconfundabila Stea a lui David. Asa ca ne-am adresat cu intrebari si Comunitatii Evreilor bacauani. Spre surprinderea noastra, presedintele organizatiei, Hari Vigdar, a declarat ca „nici noi nu stim mare lucru despre acest cimitir. A fost inchis la inceputul secolului XX si figureaza in inregistrarile noastre ca fiind in reparatie. Nu avem bani pentru restaurare, avem doar pe cineva care se ocupa de paza si curatenia locului. Nu am auzit ca un membru aflat in viata al comunitatii noastre sa aiba rude inmormântate acolo. Pe monumente e foarte greu de citit, s-au deteriorat si in plus scrisul e in ebraica veche”.
Morminte dinainte de 1700
Informatii ceva mai consistente am gasit la Biblioteca Judeteana, gratie profesorului Eugen Sendrea. Potrivit monografiei „Obstea evreilor din Bacau” de Itik Kara, „Cimitirul Vechi, din fosta strada a Cremenei, existase inca din secolul XVII. In acest cimitir s-a gasit piatra tombala datata 1703, care probabil ca nu era cea mai veche. Aici au fost inhumati si fosti participanti la Razboiul de Independenta din 1877 si la Razboiul de Intregire a tarii. In 1912, Cimitirul Vechi devenise neincapator”.
Fapte si legende
Eugen Sendrea ne-a povestit ca s-a nascut chiar pe strada cimitirului, in cartierul evreiesc numit pe vremuri Leca. „Imi amintesc ca inainte de ’70 oamenii cautau aur, crezând ca evreii au fost ingropati cu averi cu tot. Nu s-a gasit niciodata aur, copiii insa au gasit sabii din Razboiul de Independenta. M-am jucat si eu cu una. Se spunea de asemenea ca deasupra unora dintre morminte danseaza noaptea flacari, semn ca acolo sunt ascunse comori din Al Doilea Razboi Mondial”, a relatat bibliotecarul. Mai mult, a mai spus el, evreii batrâni povesteau ca cimitirul are monumente aduse de la Viena si Paris, unele lucrate de mari artisti, unul chiar de insusi Rodin.
In perioada 1974-2001, Eugen Sendrea a lucrat la Oficiul de Patrimoniu Cultural. „Cimitirul figura in baza de date a institutiei ca monument istoric si era inca in stare buna. Autoritatile ii acordau atentia cuvenita, plus ca veneau oameni tocmai din Israel pentru rudele ingropate acolo. Dupa desfiintarea in 2001 a Oficiului, cimitirul a ramas de izbeliste”, a explicat profesorul.
Un mormânt de milioane de euro
Daca este adevarat ca unul din monumentele Cimitirului Evreiesc Vechi este opera lui Rodin si daca monumentul se afla inca acolo (putin probabil, data fiind starea cimitirului), acesta ar valora milioane de euro.
Potrivit enciclopediei online Wikipedia, Auguste Rodin (1840-1917), sculptor, grafician si pictor francez, a revolutionat limbajul sculpturii. Prin atelierul lui a trecut si celebrul artist român Constantin Brâncusi.
Alin LEANCA
felicitări pentru articol
chiar ma intrebam adesea ce este cu acest cimitir!
in sfarsit am aflat macar o farama.
poate totusi mai insistati pe subiect.
chiar ar fi frumos sa descoperiti ca intr-adevar exista acolo o opera a lui Rodin.
Oricum, felicitari pentru ideea materialului
bravo celor de la observator. cei mai buni cu astfel de subiecte
comunismul a distrus istoria romaniei este o rusine ca nimeni nu se ocupa de monumente atat de prezioase.