Daca si copiii reclama violenta de la televizor…

Potrivit unui studiu dat publicitatii, violenta este întâlnita în aproape toate tipurile de programe si emisiuni TV. Peste 60 la suta dintre copii cred ca la TV exista violenta foarte multa sau ca se difuzeaza numai violenta. Ceeea ce este remarcabil e ca majoritatea covârsitoare a elevilor nu este de acord cu violenta la TV, 78,5 la suta dintre copii cerând adoptarea de masuri care sa duca la reducerea violentei din mass-media!

Studiul a fost realizat de Organizatia „Salvati Copiii” si a fost efectuat la începutul lui 2009, în rândul a 327 de elevi din clasele III-VII din Bucuresti si Galati, jumatate dintre respondenti fiind elevi în clasele mici, a III-a, a IV-a si a V-a, cealalta jumatate constituind-o elevii claselor a VI-a si a VII-a. Copiii reclama ca violenta este întâlnita aproape în toate tipurile de programe si emisiuni TV, jocurile sportive dure, precizând ca fenomenul wrestling este din ce în ce mai prezent si pe canalele TV din România, stirile de la anumite ore, care prezinta cu precadere crime, jafuri, certuri etc., filmele de actiune „în care toti se împusca”, filmele politiste care arata „cum se ucid oameni”, filmele de groaza, emisiunile de tipul „reality-show”, în care se prezinta si chiar se provoaca certuri, emisiunile în care se urmaresc si se întretin conflicte, în care se utilizeaza un limbaj neadecvat.

Copiii se uita la TV trei ore zilnic

Copiii din clasele a III-a si a V-a sunt mai sensibili în perceperea violentei, aproape 70 la suta dintre ei spunând ca la TV vad violenta multa, foarte multa sau numai violenta , in timp ce pentru copiii din clasele a VI-a si a VII-a, procentul este de aproximativ 52 la suta. Cei mai multi copii, 40,5 la suta, spun ca se uita între una si trei ore zilnic la TV, mai mult de 26 la suta se uită între trei si sase ore zilnic, iar 13,64 la suta mai mult de sase ore. Odată cu vârsta creste si consumul de programe televizate, aproximativ 34 la suta dintre copiii din clasele a III- a si a V- a se uita zilnic între trei si sase ore si chiar mai mult de sase ore la TV, în timp ce acelasi comportament se înregistreaza la mai mult de 45 la suta dintre elevii claselor a VI-a si a VII-a.

Copiii nu spun numai lucruri traznite, ci si devarate!

Analizând opiniile copiilor, se desprind o serie de concluzii cu privire la calitatea scazuta a programelor TV. Iata ce lucruri spun copiii: „vedem oameni care spun minciuni si prostii… numai tâmpenii deloc educative”, „emisiuni de prost gust, exagerate, cu oameni care bârfesc si se înjura”, sunt câteva exemple. Eficienţa bulinei de informare din coltul ecranului este relativ scazuta, deoarece 62,18 la suta din totalul copiilor chestionati au spus ca tin foarte rar cont de aceasta sau ca nici nu o iau în considerare. Întrebati fiind cum îsi dau seama ce programe sunt potrivite pentru vârsta lor, cei mai multi copii, 37,25 la suta, spun ca îsi dau seama singuri, 24,75 la suta ca sunt sfatuiti de parinti, iar 12,75 la suta, ca discuta cu cei de vârsta lor. Rolul parintilor este mult mai important în cazul copiilor mici, fiind mentionat de aproape 32 la suta dintre acestia, comparativ cu elevii din a VI-a si a VII-a, care amintesc în procent de doar 16,84 la suta printii. La intrebarea daca exista un tip de violentaţă TV care poate fi adecvata si copiilor, elevii au amintit „emisiunile care te învata cum sa te aperi” sau cele care prezinta interventii ale politiei, deoarece „arata adevarul si te învata sa te feresti de ceea ce este rau”, violenta din lumea animala sau filmele si documentarele istorice în care sunt evocate uneori si „momente sângeroase”.

Sa se interzica bataia la televizor!

Daca si copiii cred ca Politia si CNA trebuie sa adopte masuri contra violentei la TV, atunci inseamna ca lucrurile au luat o turnura extrem de serioasa. Ei cer acestyor doua institutii amenzi mai mari pentru încalcarea regulilor privind difuzarea violentei la ore nepotrivite, stabilirea mai clara a criteriilor de clasificare a programelor, astfel încât sa nu mai apara niciun tip de violenta între orele când copiii se pot uita la televizor, penalizarea programelor si închiderea acestora daca sanctiunile se repeta. „Pentru reducerea violentei la TV ar trebui sa discute parlamentarii si poate alte persoane care se ocupa cu asa ceva… Sa se faca o lege sa nu se mai bata la TV”, sustin copiii. Acestia constientizeaza ca unul dintre cele mai importante roluri în reducerea violentei TV revine mass-media, de la patronii si directorii televiziunilor, la producatori, prezentatori si reporteri, deoarece ei sunt „cei care decid ce se difuzeaza la televizor”, „cei ce produc emisiunile TV trebuie sa se gândeasca ce se întâmpla daca un copil se uita la emisiunea lor“.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*