Sustinere Phare pentru fostii detinuti

proiect-probatiune-1.jpgEste vorba de un proiect pentru „continuarea dezvoltarii sistemului de probatiune”

Phare sustine in Bacau inclusiv reintegrarea in societate a fostilor detinuti. Sub deviza „Ei s-au liberat. Tu te-ai eliberat?”, Ministerul Justitiei (prin Administratia Nationala a Penitenciarelor si Directia de Probatiune), Asociatia Alternative Sociale si compania Bernard Brunhes International au organizat ieri la hotelul Moldova din Bacau intrunirea „Dezbatere. Constientizare. Implicare”, din cadrul proiectului „Continuarea dezvoltarii sistemului de probatiune din România”.
„Reintegrarea persoanelor care au suferit condamnari este pentru multi un subiect tabu, iar statul are resurse limitate care nu pot acoperi necesitatile acestui grup social. Mediul de afaceri este prea putin interesat sa sustina reintegrarea acestei categorii, iar ONG-urile din domeniu sunt putine. Recidivismul poate fi privit ca un esec al sistemului penitenciar, speranta fiind ca serviciile de probatiune sa aiba ceva de spus in procesul de reintegrare. De asemenea, este necesar ca eforturile institutionale sa fie completate de implicarea comunitatii”, au explicat organizatorii. In acest context, in decembrie 2008 a inceput implementarea unui proiect european de 12 luni de asistenta tehnica pentru consolidarea colaborarii dintre Probatiune si Penitenciare si pentru o mai buna reabilitare a persoanelor care au suferit o condamnare.

„Bursa fostilor detinuti”

Potrivit prezentarii de la Bacau, proiectul „Continuarea dezvoltarii sistemului de probatiune din România” are trei componente. Prima este elaborarea unei metodologii de lucru a programelor de pregatire pentru liberare si de asistenta post-penala. A doua componenta (din care a facut parte si evenimentul de ieri) este desfasurarea unei campanii de constientizare privind nevoia de implicare a comunitatii locale in procesul de incluziune sociala a fostilor detinuti. Din componenta II face parte si organizarea, cu titulatura „O a doua sansa”, a unor burse regionale a locurilor de munca pentru persoanele care au suferit condamnari si pentru patronii care doresc sa le ofere serviciu. A treia componenta a proiectului este formarea ca atare a personalului de la Probatiune si din penitenciare.

Ce este Probatiunea

Reprezentantii Directiei de Probatiune se ocupa cu intocmirea de referate de evaluare pentru inculpati in faza procesului penal, cu supravegherea respectarii dispozitiilor instantei in faza de executare a sanctiunilor penale fara privare de libertate, precum si cu propunerea liberarii conditionate sau derularea unor programe de resocializare in faza de executare a sanctiunilor penale privative de libertate.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*