Absolvenţii „Spiru Haret” au la dispoziţie un an pentru a da din nou licenţa

Toţi absolvenţii Universităţii „Spiru Haret”, indiferent de anul în care au terminat facultatea, care au fost şcolarizaţi la forme de învăţămînt ilegale vor avea un an la dispoziţie pentru a susţine din nou examenul de licenţă în cadrul universităţilor care au fost evaluate instituţional. Astfel, cei care vor dori să aibă diplomă recunoscută se vor putea prezenta la una din universităţile din lista de mai jos, care dispun de specializările acreditate corespunzătoare, unde vor preda vechea diplomă şi se vor înscrie în sesiuni speciale de examinare.
În cazul în care vor obţine notă de trecere la cele patru sau cinci examene, prin care le vor fi verificate cunoştinţele din specializarea pe care au parcurs-o, vor avea ocazia să susţină din nou licenţa în perioadele normale de examinare. Acelaşi lucru se va întâmpla şi pentru absolvenţii USH care şi-au finalizat studiile în această vară prin intermediul programelor ilegale cu diferenţa că din moment ce pentru aceştia ministerul nu a eliberat diplome vor prezenta în schimb certificatele de absolvire pe care le vor ridica de la facultăţile Universităţii „Spiru Haret”. Astfel, absolvenţii care vor obţine note de trecere şi la examenele speciale şi la examinarea licenţei vor primi diplome din partea universităţilor unde au fost reevaluaţi.
Spre exemplu, dacă un student al USH care a parcurs specializarea de marketing, va preda diploma pe care scrie Universitatea „Spiru Haret” primind la schimb o diplomă pe care va scrie Universitatea „Babeş-Bolyai”, urmând ca precizările cum că a parcurs studiile la USH şi notele obţinute în urma examinărilor speciale să fie înscrise pe suplimentul la diplomă. Deocamdată nu s-a stabilit cine va suporta taxele ce trebuiesc plătite pentru toate aceste reexaminări existând trei variante: fie absolventul, fie Universitatea „Spiru Haret”, prin decontarea cheltuielilor, fie universităţile care fac evaluarea. Conform proiectului la care Ministerul Educaţiei lucrează în prezent şi care va fi făcut public în cursul acestei zile, studenţii USH înscrişi la programele ilegale şi care se află în primul sau în cel de-al doilea an de studiu vor avea două variante: fie să se transfere la alte universităţi, fie să-şi continue studiile urmând ca la absolvire să intre în programul stabilit de MECI. Aceste concluzii au fost stabilite în urmă cu o oră de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu după o discuţie pe care a purtat-o cu conducerea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
În privinţa studenţilor care au parcurs programe de studiu ce au primit avizul ARACIS dar care nu au fost reevaluate după cinci ani, aceştia vor putea să-şi continue studiile liniştiţi însă pentru respectivele specializări universitatea nu va mai avea dreptul să organizeze admitere. Cât despre programele de studiu care au autorizare sau acreditare acestea vor fi reintroduse în hotărârea de guvern ce cuprinde toate universităţile din sistemul naţional de învăţământ prin intermediul unei anexe. Ecaterina Andronescu nu a dorit să facă nici un fel de precizare cu privire la forma pe care o va avea până la urmă documentul, declarându-ne doar că acest proiect trebuie discutat şi cu experţii MECI înainte de a fi făcut public.

Adauga un comentariu

*