Spiru Haret acuză Guvernul de încălcarea dreptului la autonomie universitară

Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret susţin, în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, că, prin HG 749/2009, a cărei suspendare o cer în instanţă, Guvernul le-a încălcat dreptul la proprietate şi dreptul la autonomie universitară.
Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret au cerut suspendarea executării HG 749/2009 care le interzice organizarea exemenului de admitere pentru 2009-2010 pe motiv că „se încalcă principiul constituţional al autonomiei universitare şi dreptul fundamental al oricărei persoane la respectarea proprietăţii private”, potrivit acţiunii depuse în instanţă.
Mai mult, în acţiune se precizează că, prin aceeaşi hotărâre de guvern, se încalcă drepturile obţinute în urma acreditării Spiru Haret ca universitate particulară. În urma acreditării prin Legea 443/2002, universitatea are dreptul să stabilească organizarea „fiecărui ciclu universitar de zi, seral, cu frecvenţă redusă sau la distanţă”.
Prin urmare, reprezentanţii instituţiei consideră că Guvernul încalcă atât Legea 443/2002, cât şi Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, „printr-un act administrativ cu o forţă juridică inferioară”. Potrivit acţiunii, statul încalcă obligaţia de a se abţine de la orice act care poate duce la pierderea proprietăţii private.
În consecinţă, în acţiunea Spiru Haret se arată că HG 749 trebuie modificată astfel încât să se permită „exercitarea legală a activităţii universităţii şi a dreptului acesteia de a organiza ciclul universitar de licenţă, conform structurii aprobate de Senatul universităţii la 13 mai 2009”.

Comentarii

  1. „………….. În urma acreditării prin Legea 443/2002, universitatea are dreptul să stabilească organizarea “fiecărui ciclu universitar de zi, seral, cu frecvenţă redusă sau la distanţă………”, potrivit legii Invatamantului..de ce nu continuati asa. Autonomia universitara se exercita in baza Legii Invatamantului mai tovarasi, care spune ca orice universitate acreditata trebuie sa acrediteze si filialele si punctele de lucru la distanta.. ori spiru harat ..daca e universitate si nu societate comerciala trebuia sa se supuna legii. Andronescu are dreptate.. spiru haret e universitate fabrica de licente si a discreditat invatamentul romanesc. Dar si absolventii universitatii vor fi discreditati pe viata de-acum inainte. eu unul cand aud de absolvent spiru haret nici nu m auit ca la un om cu studii universitare. scuze .dar trebuia sa se puna punct facultatii pe calculator.

Adauga un comentariu

*