Elena Udrea si Monica Iacob Ritzi dau cu „subsemnatul” cu acceptul Parlamentului

elena-udrea111-documente.jpgPlenul Camerei Deputatilor a aprobat, luni seara, hotarârea privind înfiintarea unei comisii de ancheta în cazul ministrului Turismului Elena Udrea, din comisie facând parte doar deputatii PSD, PNL, UDMR. Hotarârea a fost adoptata cu 103 voturi „pentru”, niciun vot „împotriva”, nicio abtinere. În sala au fost prezenti 64 de deputati PDL, plus 4 deputati de la minoritati, care nu si-au exprimat votul, dar au asigurat cvorumul de sedinta. Hotarârea Camerei Deputatilor vine dupa ce PNL si PSD au solicitat înfiintarea unei comisii de ancheta care sa verifice legalitatea cheltuirii banilor publici la Ministerul Turismului, precum si a modului în care s-au încheiat si derulat contractele de publicitate privind promovarea turismului.
În cererea comună PSD- PNL, semnata de liderii grupurilor parlamenatre ale PSD si PNL, Viorel Hrebenciuc si Calin Popescu Tariceanu, depusa la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, se arata ca, desi ministrul Elena Udrea „se plângea”, la începutul acestui an, ca „detine un buget mic” si un buget limitat pentru publicitate, dupa sase luni se constata „un dezmat pe bani publici prin alocarea unor fonduri impresionante pentru programe a caror obiective nu vizeaza în niciun caz interesul national”. „Astfel, constatam ca Ministerul Turismului a derulat o serie de campanii si programe, care s-au desfasurat total netransparent si ale caror detalii tehnice au devenit cunoscute opiniei publice, doar în urma unor presiuni mediatice. Ministrul Turismului Elena Udrea a girat aceste actiuni aparent în folosul turismului românesc, risipind sume importante din banii publici pentru promovarea propriei imagini, în conditiile în care România trece printr-o perioada de criza economica”, se arata în solicitarea PNL si a PSD. Liderii celor doua grupuri parlamentare din Camera considera ca „alocarea cu mare lejeritate de catre Ministrul Turismului a milioane de euro din bugetul de austeritate al acestui Guvern arata lipsa de interes pentru problemele reale cu care se confrunta românii, demers ce conduce la transformarea turismului în prioriate nationala, în conditiile în care domenii precum educatia, sanatatea, agricultura sau investitiile în infrastructura au fost abandonate complet”. „În acest sens, ministerul condus de doamna Elena Udrea a încheiat o serie de contracte, prin negociere directa sau prin indicarea clara a beneficiarului, astfel ridicând o serie de semne de întrebare în legătura cu legalitatea acestor acte”, au apreciat PSD si PNL.
În cazul în care se va decide înfiintarea comisiei parlamentare de ancheta în cazul Udrea, aceasta comisie ar trebui sa se ocupe de verificarea modului de cheltuire a banilor publici destinati pentru campania de promovare „Romania, Land of Choice”, pentru programul „De Paste în Bucovina” sau modul în care a fost atribuit contractul pentru organizarea evenimentului „Lumina la malul marii”, precum si modul în care au fost chetuiti banii publici pentru desfasurarea concertului sustinut de Goran Bregovici si Wedding Funeral Orchestra în statiunea Mamaia. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seara, ca a fost desemnat, în urma negocierilor cu PSD si UDMR, presedinte al comisiei de ancheta în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea. Comisia de ancheta în cazul Elenei Udrea este formata doar din deputati ai PSD, PNL, UDMR, deputatii PDL si ai minoritatilor nedesemnându-si membri în Comisie.
Cei nouă membri ai comisiei sunt deputaţii PSD Aura Vasile, Robert Negoita, Vasile Bleotu, Dumitru Chirita si Nicolae Banicioiu, liberalii Ludovic Orban, Claudiu Ţaga si Adriana Saftoiu si deputatul UDMR, Lakatos Peter.

Unda verde pentru inceperea penala

Camera Deputatilor a aprobat, luni seara, cu 192 voturi pentru si 35 împotriva, avizarea solicitarii privind începerea urmaririi penale a fostului ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi. Rezultatul votului secret pentru avizarea solicitarii procurorului general Laura Codruta Kovesi privind începerea umaririi penale împotriva fostului ministru al Tineretului a fost prezentat plenului.
Potrivit articolului 76, alineatul 2 din Constitutia României si ale articolului 155 alineat 3 din Regulamentul Camerei, cererea de urmarire penala se adopta cu votul majoritatii deputatilor prezenti. Fostul ministru Monica Iacob Ridzi a parasit sedinta Camerei în jurul orei 21.30, refuzând sa dea vreo declaratie presei. Ridzi si-a exprimat, în calitate de deputat, votul privind începerea urmaririi penale împotriva sa. Deputatii s-au exprimat asupra acestei hotarâri prin vot secret cu bile.
Procurorul general Codruţa Kovesi a trimis, în 23 iulie, Parlamentului solicitarea de declansare a procedurilor pentru începerea urmaririi penale a fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, cercetata în cazul contractelor cu Artisan si Mark privind organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului.
Înainte de vot, deputaţii PDL, PNL si ai PSD au anuntat, în plenul Camerei, ca vor vota în favoarea cererii procurorului general privind începerea urmaririi penale a fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, în timp ce UDMR a anuntat ca deputatii Uniunii vor vota „conform propriilor convingeri”.

Adauga un comentariu

*