In ciuda faptului ca legislatia care reglementeaza activitatea caselor de schimb valutar a fost substantial îmbunatatita, din cauza numeroaselor incidente petrecute intre angajatii unor asemenea societati si cetatenii care se trezeau ca, dupa schimbarea unor sume in valuta se pomeneau ca au primit mai putini lei decât era afisat, casele de schimb valutar au gasit noi metode pentru a însela clientii. Nu cu mult timp in urma, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a interzis afisarea, în afara caselor de schimb valutar, a cursului pentru vouchere si cecuri de calatorie. S-a constatat ca aceste instrumente de plata aveau un curs de schimb mult mai bun, iar cei care doreau sa schimbe valuta, bani si nu cecuri, erau atrasi de valorile mari afisate pe panourile din fata caselor de schimb. Ca atare, intrau, semnau ca au luat la cunostinta de valoarea cursului, fara ca acesta sa fie mentionat, dar când numarau banii observau ca primeau mai putini decât se asteptau! In mod firesc, cereau explicatii, dar aflau cu stupoare ca au schimbat banii la un alt curs, nu cel afisat, acesta din urma fiind cel pentru cecuri de calatorie! Se parea ca, dupa aparitia acelor reglementari, pentru un timp, aceasta înselatorie a fost stopata. Impresie falsa, deoarece Casele de schimb valutar au gasit solutia pentru a „dribla” noua legislatie. Si o fac intr-o maniera care sfideaza legile bunului simt. Speculeaza la maxim faptul ca legea nu stipuleaza foarte clar care este distanta dintre cifrele care alcatuiesc cursul valutar. Afisează un curs foarte bun, sa spunem, de 4,51 lei pentru un euro si, la mare distanţa în fata acestui grup de cifre, plaseaza cifra 3. Cei care sunt atrasi de cursul excelent, au o surpriza enorma când numara banii! Pentru 100 de euro, nu primesc 451 lei, ci numai 345,1 lei!
Iata metoda folosita de acesti adevarati escroci.
EURO 3 4510 3 4340
Cifra 3, amplasată lânga linia de demarcatie, la mare distanta de celelalte cifre, formeaza, de fapt, cursul adevarat la care casa schimba valuta. Cursul real, 1 EURO a 3,451 RON, curs fals, un EURO a 4,510 RON!
Nu schimba nene, ca iei teapa!
Bacaul n-a scapat de mafia schimbului valutar. Când am observat acest mod de afisare exact in centrul Bacaului, l-am fotografiat. Un pui de rrom, care-e se vede treaba ca isi facea leatul prin fata caselor de sachimb valutar, mi-a strigat, crezând ca vreau sa intru si sa schimb valuta: „Nu schimba nene, ca iei teapa. Nu-ti dau cu trei milioane jumatate, ci cu patru si jumatate la un euro!”. Dupa care mi-a servit-o, in stilul caracteristic. „Vezi, eu te-am salvat, da si tu un ban!”. Pe straduta care face legatura intre Pasajul Telefoane si Piata Florescu, intru si intreb pe angajata care avea exact acelasi sistem de afisaj. „Ce inseamna cifra 3 din fata cursului?”. „E cursul la zi!”, vine raspunsul. Intr-o Casa de schimb, un bacauan imi spune ca a vrut sa schimbe valuta in centru, dar era cât pe ce sa ia plasa. „Am avut mare noroc ca n-am semnat pâna n-am intrebat inainte câti bani imi da. Când am auzit, am fugit”, ne-a declarat bacauanul. „Sunt niste niste indivizi din Bucuresti care procedeaza in acest fel. Nu stiu cum de nu s-a luat nimeni de ei pâna acum”, ne spune unul dintre cei mai mari, dar cinstiti „valutisti” din Bacau. Cert este ca ar trebui intetite controalele Politiei si ale Protectiei Consumatorului, pentru ca, daca ar fi fost facute pâna acum, nu ne-am mai fi intâlnit cu astfel de situatii. In fond, iti sare in ochi de la o posta „sistemul” aplicat de acesti adevarati mafioti ai schimbului valutar, care, din pacate, sunt lasati sa actioneze in voie.
Dan MINDIRIGIU
sa-si puna banii pe piept aia care fac escrocherii din astea!
numai prostii si dobitocii mai schimba valuta la casele de schimb valutar !! sunt atatea banci in oras domnilor !!