Foc de arme în cărţi

Presa din ultimele zile pune la dispoziţia publicului larg o serie de informaţii ascunse sub preş de vederea opiniei publice, printr-o ştampilă ce oferea afacerii caracter „clasificat”. Astfel, o anume firmă franceză MBDA a fost aleasă preferenţial să doteze Armata Română cu un sistem integrat de arme numit SHORAD, în valoare de 250 de milioane de euro. Jurnaliştii au arătat că pe piaţa armelor acelaşi sistem costă undeva la 170 de milioane de euro. O diferenţă de 80 de milioane de euro, care ar fi dispărut prin câteva buzunare largi în doi timpi şi trei mişcări, cu viteza şi dexteritatea unui jucător profesionist de alba-neagra. Actualul preşedinte Traian Basescu nu pare străin de afacere, în condiţiile în care a aprobat în CSAT ca achiziţionarea sistemului să se facă fară licitaţie, oferind printr-un act secret aceasta favoare firmei franceze MBDA.
În acelaşi timp, în aceeaşi capitală a României se discuta intens despre posibilitatea amânării începerii anului şcolar până la 24 septembrie, profesorii urmând să fie timp de zece zile în concediu fără plată. Din fericire, această soluţie nefericită a fost abandonată momentan, copiii urmând să audă primul clopoţel al anului de învâtământ luni, 14 septembrie, dar profesorii vor spune adio unor drepturi salariale precum fondul de premiere, salariul de merit şi sporul pentru mediul rural. Cele două exemple de mai sus, alese din presa ultimelor zile, ne arată cât de nedreaptă poate fi o decizie politică. Cheltuieli supradimensionate la înarmarea împotriva căreia luptă, de faţadă desigur, toate organismele internaţionale şi tăieturi cu barda dintr-un buget şi aşa vlăguit al învăţământului.
Ideea e că e nevoie de bani la buget. E criză, toţi par să fi înţeles asta şi sunt conştienţi că vor exista anumite minusuri în bugetele familiilor. Totuşi, într-o familie obişnuită, când nu ai destui bani mai tai din cheltuielile ce nu sunt prioritare. În niciun caz nu cred că există cineva care face economii renunţând la caietele copilului sau cumpărând jumatate de călimară de cerneală. Eventual si pitind in celalalt buzunar jumatate din chenzina. (Olimpia FILIP)

Adauga un comentariu

*