Bacauanii s-au imbulzit saptamâna trecuta sa-si faca provizii de becuri cu incandescenta de 100 de wati – acestea au fost scoase de pe piata in comunitatea europeana de la 1 septembrie
Numerosi bacauani s-au imbulzit saptamâna trecuta sa-si faca provizii de becuri clasice cu incandescenta de 100 de wati – produse scoase de pe piata in comunitatea europeana de la 1 septembrie.
„S-au terminat”
La câteva ore dupa scoaterea la pensie a unuia dintre becurile de tip Edison, majoritatea magazinelor de electrice din centrul municipiului epuizasera stocurile de becuri cu incandescenta de 100. In magazinul de la etajul fostei „Casa Modei”, produsele cu pricina au fost scoase de la comercializare din momentul in care au fost interzise. Vânzatorul de la magazinul de lânga Casa de Cultura mai avea „doua-trei becuri de 100” si a confirmat ca „oamenii isi fac stocuri de câteva zile”. Vânzatoarea de la magazinul din Pasajul Revolutiei a declarat ca „s-au terminat. Foarte multe s-au cumparat pe 1. Oamenii au luat si din cele cu putere mai mica, au crezut ca si acelea s-au scos”. In Piata Centrala, unul din magazine mai avea câteva, iar vânzatoarea a confirmat cresterea vânzarilor la acest produs in ultimele zile.
„Revenim la torta, lumânare si opait”
Am stat de vorba despre interzicerea becurilor clasice de 100 si cu câtiva consumatori. Parerile sunt impartite. „Se pare ca revenim la torta, lumânare si opait”, a declarat dezaprobator Irina B. „Cred ca oficial in spatele acestei decizii stau niste studii facute de specialisti, care au pus in balanta avantajele si dezavantajele becului cu pricina si au decis ca e mai bine sa fie scos de pe piata. Neoficial insa, s-ar putea sa fie o chestie de marketing – niste neni inventeaza tot felul de chestii ca sa faca bani si ne vând prostii cum ca becurile alea nu sunt bune ca sa cumparam de la ei. Ar trebui ca omul sa fie informat despre fiecare tip de bec si sa aleaga singur ce sa cumpere”, a spus Sebastian S. „E un pas spre energiile alternative, care sunt gata sa ia locul celor traditionale. Deja omenirea e gata sa primeasca motoare cu apa, schimb de caldura cu pamântul si panouri solare. E mai complicat ca aceia care gestioneaza energiile traditionale sa renunte la miliardele pe care le câstiga, dar asta e trend-ul si in câtiva ani energiile alternative vor cunoaste o amploare fara precedent”, a declarat Daniel C. „Vin vremuri eco. Eu folosesc deja becuri de tip nou si sunt foarte multumit. Am in casa si becuri de doi ani care merg si acum fara probleme. Daca eram contra, as fi protestat, dar nu obisnuiesc sa ma incalzesc la bec”, a spus Andrei R.
Becuri pe cale de disparitie
Decizia scoaterii de la vânzare din toate magazinele Uniunii Europene a becurilor cu incandescenta de 100 de wati a fost luata in conditiile in care becurile de tip nou consuma mult mai putina energie si realizeaza, estimeaza specialistii UE, o economie anuala de zeci de euro la factura de electricitate a unei familii. UE a stabilit de asemenea ca in urmatorii ani va fi interzisa progresiv vânzarea majoritatii becurilor cu incandescenta. Cele de 75 de wati vor disparea intr-un an, cele de 60 – in doi ani -, iar pâna in toamna lui 2012 vor disparea si cele de 40 si 25 de wati.
Becul cu incandescenta a fost inventat in secolul XIX, forma sa functionala fiind data de savantul american Thomas Edison.
Alin LEANCA
Alinee, am crezut ca glumesti, dar se pare k era vorba despre top story. Cyrano de Bergerac!