Curtea firmelor lui Budeanu va fi vânduta pentru ca onestenii sa aiba caldura la iarna

foto-bun.jpgLa sedinta de marti a Consiliului Local Onesti, au avut loc dezbateri aprinse pe marginea proiectului privind vânzarea unui teren in suprafata de aproape 14.000 de metri patrati, pe care se afla sediul firmelor Apa-Canal SA si Servsal SA, apartinând omului de afaceri bacauan Ovidiu Budeanu, precum si o spalatorie pentru containere, parcarile, magaziile de materiale, un depozit de balast si alte anexe, care sunt situate in curtea celor doua societati. Terenul, care se afla in proprietatea municipalitatii onestene, a fost evaluat la peste doua milioane de euro, iar pretul minim de vânzare a fost stabilit la 150 de euro pe metru patrat. Initiatorul proiectului, primarul Emil Lemnaru, a precizat ca banii obtinuti din vânzarea terenului vor fi folositi pentru capitalizarea firmei de termoficare, Termon CT SA, pentru achizitionarea combustibilului necesar incalzirii locuintelor in aceasta iarna, pentru continuarea lucrarilor de contorizare individuala si distributie pe orizontala a energiei termice si pentru alte lucrari de interes public local.

Se vor vinde mult mai multe terenuri

Proiectul initiat de seful executivului onestean, care avea nevoie de doua treimi din numarul alesilor locali pentru a putea fi aprobat, a fost respins, marti, cu 11 abtineri din partea consilierilor PNL si PD-L si doar 8 voturi pentru, din partea alesilor PSD. Insa Budeanu tot va ramâne fara curte, intrucât liberalii si democrat-liberalii sint si ei de acord cu vânzarea terenului, dar au respins proiectul din alte motive. Ei au solicitat ca, odata cu terenul de la firmele lui Ovidiu Budeanu, sa fie scoase la vânzare si terenurile de sub spatiile comerciale din Onesti, precum si cele de sub blocurile de locuinte. Primarul Emil Lemnaru si consilierii PSD au fost si ei de acord cu aceasta propunere, mai ales ca premierul Emil Boc a anuntat ca va promova chiar o lege privind vânzarea terenurilor de sub locuinte si de sub spatiile comerciale. Insa reprezentantii PSD si-ar fi dorit sa vânda acum terenul de la Apa-Canal si Servsal, iar pe cele de sub spatiile comerciale sa le scoata la vânzare mai târziu, dupa ce o sa apara si legea anuntata de Emil Boc. Dar, daca doresc sa vânda acum curtea firmelor lui Budeanu, cu acceptul consilierilor de la PNL si PD-L, atunci alesii de la PSD trebuie sa fie si ei de acord cu vânzarea terenurilor de sub spatiile comerciale. In caz contrar, nimeni nu obtine cele doua treimi necesare si niciunul dintre terenuri nu va putea fi vândut. Ca urmare, toate aceste terenuri vor fi incluse intr-un nou proiect, cel mai probabil, care va fi dezbatut la viitoarea sedinta a legislativului local.

Onestenii ramân fara caldura, daca nu se vinde curtea firmelor lui Budeanu

Edilul-sef din Onesti, Emil Lemnaru, a tinut sa precizeze faptul ca vânzarea terenului de la firmele lui Budeanu a ramas singura solutie care sa asigure caldura in locuintele onestenilor, pentru ca nu pot fi obtinuti bani din alta parte. “Furnizorul de gaz ne-a expediat un fax, saptamâna trecuta, prin care ne-a anuntat ca va sista furnizarea, daca datoria firmei de termoficare nu va fi achitata integral – a precizat primarul. Pentru o singura luna de iarna, Termon are nevoie de 17 miliarde de lei vechi numai pentru gaz, dar cheltuielile totale sunt de 25,5 miliarde lunar. Firma de termoficare nu are acesti bani, Consiliul local nu poate credita societatea, pentru ca ar insemna ajutor de stat, dar nici statul nu are bani. Am gasit aceasta solutie, aceasta portita de salvare, ca sa vindem acel teren de 14.000 de metri patrati si pentru a nu lasa 6.500 de apartamente fara caldura la iarna. Nu ne va ierta nimeni, daca populatia ramâne fara caldura. E cea mai grava problema cu care ne confruntam acum, din toata perioada care a trecut incepând din 2002”. Primarul Emil Lemnaru le-a spus consilierilor ca, in afara de vânzarea acelui teren, nu exista o alta solutie, dar, daca alesii locali gasesc vreo alta cale de solutionare a problemei, atunci propunerile lor sunt asteptate si binevenite. Termon incearca sa obtina un credit de 20 miliarde de lei vechi, dar nu are cu ce sa gireze, iar garantia oferita de Consiliul local va fi greu de acceptat, din cauza prevederilor de natura legislativa. Firma are de recuperat circa 30 de miliarde de la datornici, dar nici acesti bani nu pot fi obtinuti repede, pentru ca e nevoie de o decizie judecatoreasca pentru a se trece la executari silite, iar procesele din instanta sunt de durata. Centrala mare de la Borzesti (CET), care se afla in conservare, nu poate fi instrainata, pentru ca va fi returnata statului, in contul marilor datorii acumulate pâna acum. “Cu cele peste 80 de miliarde care s-ar obtine din vânzarea terenului, s-ar plati si datoriile vechi, s-ar achita si facturile restante catre furnizorul de gaz si s-ar continua si lucrarile de distributie pe orizontala”, a estimat primarul Emil Lemnaru. El a apreciat ca a doua solutie, propusa de alesii PNL si PD-L, privind vânzarea terenurilor de sub spatiile comerciale, nu ar putea fi aplicata in timp util, pentru ca sunt necesare evaluari autorizate si licitatii separate, pentru fiecare teren in parte.

Servsal si Apa-Canal si-ar putea muta sediile

Administratorul unic al firmelor Servsal SA si Apa-Canal SA, Cornel Fântâna, a tinut sa-si exprime “nemultumirea si consternarea” fata de proiectul propus pe primar, pentru ca nu li s-a solicitat opinia si nu li s-a oferit dreptul de preemtiune privind achizitionarea unei portiuni din suprafata scoasa la vânzare. Fântâna a precizat ca, pentru a putea functiona si in continuare, cele doua firme ar avea nevoie de doar 3.000 de metri patrati, si nu de 14.000, iar vânzarea intregii suprafete catre un alt investitor ar paraliza activitatea firmelor. El a propus sa dea la schimb alte terenuri detinute, unul pe Calea Marasesti si altul lânga Rafo, in asa fel incât sa se pastreze actualul sediu. La rândul sau, primarul Emil Lemnaru a propus ca firmele sa fie mutate in afara orasului, la fostul sediu al Termon SRL, de la SE Borzesti, sau chiar pe terenul pe care societatile deja il detin in zona rafinariei. “Pe viitor toate aceste servicii, dar mai ales cele de salubritate, ar trebui mutate la periferia orasului”, a fost de parere edilul-sef. Unii consilieri locali, cum ar fi Mihai Sova (PNL), au propus ca terenul de la Servsal si Apa-Canal sa fie dat in administrarea acestor firme, dar opinia a fost combatuta de social-democratii Endre Bereczki, Ioan Tofan si Ion Negoita, care au precizat ca cele doua societati nu au platit nimic pentru terenul folosit, care nu aduce nici un fel de beneficiu pentru comunitatea locala, ca Ovidiu Budeanu a vândut deja o gramada de spatii comerciale din oras, ce fusesera preluate abuziv, si ca, din banii obtinuti, ar putea participa la licitatia de vânzare a terenului in discutie. Totusi, avocatul Gheorghe Ene a fost de parere ca trebuie analizata mai bine situatia, pentru ca, desi sunt firme private, cele doua societati sunt operatori de servicii publice, respectiv furnizarea apei reci (Apa-Canal SA) si salubritate (Servsal SA). “Trebuie sa ne preocupe si soarta celor 250 de angajati ai celor doua firme, pe care nu-i putem da afara de pe acel teren fara o analiza pertinenta a solutiilor”, a spus avocatul Ene. Toate aceste aspecte au ramas sa fie prezentate si dezbatute la viitoarea sedinta de consiliu. Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*