21 milioane de euro pentru reabilitarea termica a blocurilor din Onesti

Lucrarile privind reabilitarea termica a blocurilor din Onesti vor fi foarte greu de efectuat, datorita costurilor imense presupuse de programul guvernamental care se deruleaza in acest moment. Conform unei evaluari facute de primarul Emil Lemnaru, statul va trebui sa cheltuie 35 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor din Onesti, suma care va fi greu de asigurat. “Situatia este foarte grea, din punct de vedere financiar, pentru ca bani nu are nici statul, nici Consiliul Local Onesti, mai ales ca noi avem si credite de restituit, dar nici cetatenii – a spus primarul Emil Lemnaru, la sedinta de saptamâna aceasta a legislativului local. La 580 de blocuri pe care le avem la Onesti, cu 17.600 de apartamente, ar insemna, calculat la 4.000 de euro pe apartament, ca statul sa contribuie cu 2.000 de euro, municipalitatea cu 1.200 si proprietarii cu 800 de euro. Cheltuielile totale s-ar ridica, astfel, la 35 milioane de euro, din partea statului, 21 de milioane din partea Consiliului local si 14 milioane de euro din partea asociatiilor de proprietari. Sumele sunt enorme, iar Consiliul Local Onesti nu are forta financiara sa sustina reabilitarea termica la toate blocurile din oras. Sunt probleme foarte complexe, pentru ca si proiectele tehnice costa foarte mult, nu doar lucrarile propriu-zise. Trebuie sa efectuam lucrarile in mod gradat, mai intâi pentru câteva blocuri, iar la anul sa venim cu altele”. Unii consilieri locali au apreciat ca valoarea lucrarilor de reabilitare termica a fost supraevaluata de primarul Emil Lemnaru si ca sumele necesare ar fi mai mici, ajungând chiar la 1.000 de euro, dupa cum a sustinut Gelu Nicolcea. Insa reprezentantii executivului local spun ca programul guvernamental presupune efectuarea unor lucrari de calitate, si nu realizarea unor improvizatii, care ar fi mai ieftine, dar mai proaste din punct de vedere calitativ.

Prioritate au blocurile bransate la sistemul centralizat de incalzire

Consilierii locali din Onesti au aprobat, la sedinta de saptamâna aceasta, un proiect initiat de primarul Emil Lemnaru, privind criteriile de efectuarea a lucrarilor de reabilitare termica, pe baza unei liste de prioritati. In acest sens, seful executivului onestean a acceptat un amendament propus de consilierul Gelu Nicolcea, conform caruia prioritate la efectuarea lucrarilor trebuie sa aiba blocurile care au cele mai multe apartamente bransate la sistemul centralizat de incalzire a orasului. Astfel, primul bloc care ar trebui reabilitat este cel care ar avea toate apartamentele conectate la sistemul centralizat, apoi cel care are apartamentele bransate in proportie de 95 %, de exemplu, urmat de cel cu 90 % si asa mai departe, iar ultimul de pe lista ar fi cel care ar avea toate apartamentele dotate cu centrale termice individuale. In acest sens, urmeaza sa fie intocmita o situatie exacta cu proportia de apartamente bransate la sistemul centralizat in fiecare bloc, pentru a fi intocmita si lista de prioritati. Au mai fost stabilite si alte criterii de departajare, printr-un Regulament aprobat de consilierii locali, iar printre acestea se numara vechimea imobilelor (incepând cu cele construite in 1950), starea tehnica a cladirilor, numarul de apartamente, cuantumul costurilor de interventie si existenta resurselor financiare la nivelul asociatiilor. Pentru fiecare criteriu se aloca un numar de puncte, iar punctajul total rezultat va stabili si ordinea de prioritati pentru efectuarea lucrarilor. In regulament mai era prevazut si un paragraf referitor la excluderea din program a proprietarilor care au facut pe cont propriu lucrari proaste, care nu respecta normativele in vigoare, insa aceasta prevedere a fost eliminata din document, la propunerea consilierului Ciprian Zarzu, care a fost acceptata de primarul Emil Lemnaru. Insa edilul-sef a refuzat un alt amendament, facut de Gelu Nicolcea, prin care Consiliul local ar fi fost obligat sa suporte costurile in locul familiilor care realizeaza venituri mai mici decât minimul pe economie. Din aceasta cauza, proiectul primarului, in forma lui initiala, a fost respins cu 8 voturi impotriva, 3 abtineri si 8 voturi pentru, insa impasul a fost depasit in urma unei propuneri facute de avocatul Gheorghe Ene, conform careia in textul hotarârii trebuie specificat ca municipalitatea “poate” prelua cheltuielile in locul familiilor cu venituri mai mici decât minimu
l pe economie, pentru a fi eliminata obligativitatea in aceasta privinta. Propunerea a fost acceptata de totii alesii locali, iar proiectul a fost aprobat cu amendamentele aduse de consilieri.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*