Gheorghe Buluta, director al Bibliotecii Centrale a Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, doctor in filologie, specializarea bibliologie, si fost director in Ministerul Culturii, a acordat un amplu interviu pentru “Ziarul Financiar”, zilele acestea, in care a apreciat foarte mult unele biblioteci din tara, printre care si ce din Onesti, “Radu Rosetti”. Dintre bibliotecile construite, in ultima vreme, la standarde moderne, Buluta a nominalizat mai multe institutii judetene si universitare, cum ar fi cele din Sibiu, Brasov, Oradea, Constanta, Cluj-Napoca sau Pitesti, iar dintre cele municipale, biblioteca din Onesti este singura pomenita de fostul director din Ministerul Culturii. “E drept ca unele au fost construite pentru ca, spre norocul lor, fusesera evacuate din cladirile recuperate de alte institutii, dar important este ca s-au facut si la standardele de acum”, a declarat, pentru “Ziarul Financiar”, doctorul in fililogie Gheorghe Buluta. Totusi, la Onesti nu s-a intâmplat asa, pentru ca spatiile in care a functionat inainte biblioteca, adica niste apartamente de bloc, se afla si acum in proprietatea municipalitatii onestene, insa ele devenisera neincapatoare, iar activitatea bibliotecii nu se mai putea desfasura in bune conditii. Ca urmare, s-a construit noul sediu al bibliotecii, la niste standarde care le intrec cu mult pe cele de la majoritatea institutiilor similare din tara. Biblioteca dispune de spatii generoase pentru depozitele de carti, pentru salile de lectura si sectiile de imprumut, dar si pentru expozitii si concerte, precum si pentru Internet si conferinte.
Carti suficiente la biblioteca din Onesti
Si in alte localitati din tara s-au construit foarte multe biblioteci, chiar daca nu la nivelul celei din Onesti. “In ultimii 10-15 ani, s-au construit si echipat mai multe biblioteci mari, publice si universitare, decât in toata perioada dintre al Doilea Razboi Mondial si 1989”, a fost de parere directorul bibliotecii “Carol Davila”, Gheorghe Buluta, care a spus ca, totusi, exista si vesti proaste la acest capitol. “Bibliotecile comunale, rurale si din orasele mici functioneaza tot in cladiri si conditii inadecvate, cu fonduri de carte vechi, cu putina carte noua, fata de nevoile si cerintele cititorilor – a mai sustinut directorul Buluta. Chiar recent, unele biblioteci comunale au fost inchise, altele desfiintate. Asa a hotarât primarul si consiliul local, evident, pe motivul ca nu sunt bani”. La biblioteca din Onesti, situatia este foarte buna in aceasta privinta, pentru ca primarul si consilierii locali au avut o preocupare permanenta pentru finantarea bibliotecii, inclusiv pentru achizitia de carte. Biblioteca “Radu Rosetti” din Onesti dispune de un fond de carte suficient pentru populatia municipiului, insa acesta este in permanenta completat si reactualizat.
Stimulente pentru lectura si cultura
Un alt capitol la care sta foarte bine biblioteca din Onesti este gama de manifestari cultural-artistice si educative organizate sau gazduite de institutie, prin care cetatenii sunt stimulati catre lectura si, in general, catre preocuparile culturale. Dupa cum a avertizat Gheorghe Buluta, cartea este tot mai mult inlocuita de Internet sau de “e-book-uri” (cartea electronica), dar pierderea interesului pentru lectura are cauze mai adânci. “Daca in copilarie nu ai descoperit placerea asta, daca in scoala esti obligat sa citesti, intr-un fel impersonal, fara ca un profesor sa iti formeze mai departe gustul, interesul, curiozitatea, sa te provoace sa intelegi ce citesti si sa descoperi singur alte carti, daca in facultate poti lua examene cu ajutorul unor tehnologii de copiat/fraudat si nu vrei decât o diploma, ca pe urma te descurci, daca anturajul tau crede ca lectura e pentru <
Gheorghe LEU