Triunghiul Bermudelor din cartierul Gheraiesti

triunghi2.jpgLa doi kilometri de biroul primarului Romeo Stavarache, in cartierul Gheraiesti, peste 100 de familii sunt obligate sa suporte zilnic un adevarat calvar. Este vorba despre locuitorii de pe strazile Arinilor si Victor Nadolschi. In zona respectiva, brazdata de la est la vest de strada Nadolschi si de la nord la sud de Arinilor, in ultimii ani s-au construit peste 60 de vile. Cei cu dare de mâna au crezut ca vor da “lovitura” vietii lor mutându-se intr-un cartier “rezidential” de “fite”. Au platit peste 100 de euro metrul patrat de teren apoi si-au construit case impunatoare. De vreo 10 ani, in campanile electorale, candidatii le promit ca problemele lor vor deveni o prioritate a viitorului primar. Vorbim despre infrastructura, adica canalizare, alimentare cu apa, drumuri asfaltate. Acum, cei mai multi doresc sa-si vânda proprietatile insa, ne spune un domn din zona, nimeni nu se inghesuie. Imi si imaginez un anunt de mica publicitate de genul :“Vând vila cu piscina, cartier rezidential, cu drumuri pline de gropi, gunoaie si câini vagabonzi”.

Nomenclatorul mincinos

In numarul 41 al “Mesagerului”, oficiosul Primariei Bacau este publicat un proiect de hotarâre privind actualizarea nomenclatorului stradal al municipiului Bacau. In expunerea de motive, semnata de primarul Stavarache se spune ca se doreste actualizarea nomenclatorului deoarece exista multe adrese eronate in diferite documente ale cetatenilor. Se dau si exemple dintre care, unul ne-a atras atentia in mod deosebit: “strada Luca Ion in loc de strada Ion Luca”. Publicarea nomenclatorului stradal este un lucru laudabil. Putem afla si noi, cetatenii din Bacau care este situatia tehnica a strazii pe care locuim. In cazul analizat de noi, datele ar fi urmatoarele: strada Arinilor are o lungime de 1.358 metri, o latime de 7-8 metri, trotuar lat de un metru si este balastata. Strada Victor Nadolschi are o lungime de 443 metri, o latime 5 metri, nu are trotuar si este balastata. Nu stim cine este autorul nomenclatorului cu pricina, cine a scris aceste date in el, stim doar ca pe acest document, inventar al drumurilor din Bacau, se afla semnatura primarului Romeo Stavaraqche.
Ieri, la ora 10.00, strada Arinilor din Gheraiesti masura la intrarea dinspre Calea Moldovei 8 metri latime iar la iesire, la intersectia cu strada Lunca Bistritei, doar 2,3 metri. Trotuar exista doar pe o portiune de 43 de metri in zona “Alimenta”. In timpul investigatiei noastre am descoperit si ceva urme de balast, cei drept cazut din masinile de tonaj care au carat material de constructie pentru vilele din zona.
Strada Victor Nadolschi poate fi numita cel mult “ulita”. Are o latime de maxim 3,2 metri, la intrarea dispre Calea Moldovei. In rest, mormane de gunoi, gropi imense, nici urma de elementare conditii de civilizatie.

Taxe si impozite DA, conditii umane BA

Ambele strazi au fost incluse in zona D de impozitare. Aici, pentru 1000 mp de teren intravilan, impozitul aferent de achitat pentru anul 2009 este de 151 lei. La imobile, in aceaisi zona, coeficientul de corectie este de 2,20. Fiecare imobil are o valoare impozabila. De exemplu, pentru o cladire cu cadre din beton armat sau cu pereti din caramida arsa, valoarea impozabila stabilita este de 669 lei/mp. La un calcul simplu, la o casa PA1 asa cum sunt cele mai multe din aceasta zona, impozitul ajunge lejer la 700 de lei deoarece suprafata construita depaseste de cele mai multe ori 150 de mp. Cei de pe Arinilor si Nadolschi isi platesc cu regularitate taxele si impozitele si inca asteapta infrastrucutra promisa. Din nefericire pentru ei, in programul de investitii pe anul 2009, cele doua strazi nu sunt prinse nici macar pe lista cu lucrarile de balastare. Poate prin 2012 când primarul iI va vizita si le va promite asfalt si canalizare de dragul voturilor. Florin CRETU

Comentarii

  1. In conditiile in care sunt „strazi” vechi in oras ce nu sunt asfaltate si nu au canalizare, e normal.
    Daca nu se inghesuiau sa dea asa mult pe metru patrat diversilor „proprietari” de teren ar fi avut bani si pentru infrastructura.
    Eu cred ca intai vezi daca ai infrastructura sau nu atunci cand cumperi si dai un anumit pret pe un teren de casa.
    In acest caz- riscul era previzibil.

  2. Sunt cartiere construite in anii 70,in Bacau si nu au atatea pretentii precum parvenitii ,aciuati pe toate campurile ,situate in zone unde era normal sa se cultive legume sau boecheti ornamentali.Drept urmare invatati sa supravetuiti acolo unde de fapt aveti resedinte de weekend ,si mai apoi invatati sa va stergeti la gura si nas,apoi pretentiile, dupa ce deveniti contribuabili cu vechime .

Adauga un comentariu

*