C.C.D. Bacau, la Raport !

ccd-bacau-1.jpgNumarul programelor de formare continua organizate de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a crescut de la 53, in anul scolar 2006 – 2007, la 60 în anul scolar 2007 – 2008, iar în anul scolar 2008 – 2009, la 104, deci cu 58 la suta mai mult, ceea ce dovedeste dorinta institutiei bacauane de a se adapta noilor exigente carora vor trebui sa faca fata cadrele didactice.

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” va iesi la raport, asemenea tuturor institutiilor similare din tara. Activitatea desfasurata in anul scolar 2008 – 2009 de casele corpului didactic din toate judetele va fi luata, cum se spune, la bani marunti. Pentru C.C.D. Bacau, nu-i insa nici un motiv de ingrijorare, ba dimpotriva. Conform obiectivelor strategice ale Inspectoratului Scolar al Judetului Bacau in domeniul dezvoltarii resurselor umane, Casa Corpului Didactic si-a adaptat oferta de programe si activitati in anul scolar 2008-2009, acreditând un nou si inedit program de formare continua, „Didactica prescolara – inovatie si calitate”, cu 89 ore si 25 credite transferabile, dedicat în mod exclusiv educatoarelor. La programele de formare continua acreditate de Ministerul Educatiei si organizate de C.C.D., au participat 3000 de cadre didactice, iar la cele avizate 2220 de cursanti. În anul scolar precedent, cu concursul C.C.D. Bacau, in cadrul Proiectului bilateral româno-francez „Educatie in mediul rural defavorizat”, în judetul Bacau au fost înfiintate inca 10 Centre de Documentare si Informare, actualmente functionând efectiv in judet 23 de C.D.I.-uri, în care s-au desfasurat diferite activitati, care au antrenat 25.649 elevi si cadre didactice.

American Corner, o rampa de lansare

Sunt de mentionat si activitatile deosebite desfasurate prin Centrul American Corner Bacau, coordonat de bibliotecara C.C.D., Oana Jianu. Aici au fost organizate 12 întâlniri, seminarii, conferinte si expozitii cu tematici diferite si atractive, la care au participat invitati speciali (speakers) din S.U.A. si un numeros public bacauan, elevi, studenti, profesori. Dintre acestea, s-au remarcat Conferinta „Social Responsibility and Ethics in Business; State vs. Companies, Social Partners or Enemy?”, sustinuta de Stephen Ruken, Political Officer al Ambasadei S.U.A. la Bucuresti. Un eveniment deosebit organizat de C.C.D Bacau l-a constituit si Conferinta Nationala a Bibliotecarilor Caselor Corpului Didactic (5 – 7 noiembrie 2008), desfasurata sub genericul „Bibliotecile scolare – intre Gutenberg si Google”. De asemenea, Centrul Regional de Resurse pentru Educatie Civica, coordonat de prof. Lucica Ciuperca si sustinut de Ambasada S.U.A. la Bucuresti, a organizat 15 activitati cu profesori si elevi, în parteneriat cu diferite institutii de invatamânt si cultura din tara si strainatate, ultima dintre acestea fiind notabila, Tabara Internationala „Tinerii înteleg politica” (Slovenia, 11 – 20 iulie 2009). La manifestarile organizate de C.R.R.E.C. au participat în anul scolar trecut 1.311 elevi si profesori. C.C.D. Bacau a fost angajata, totodata, si într-o serie de activitati în domeniul informarii, documentarii, consultantei, stiintifice, metodice si culturale. De ele au beneficiat aproximativ 11.400 de cadre didactice. Un alt aspect relevant pentru C.C.D. Bacau îl reprezinta activitatea editoriala. În al cincilea an de functionare Editura Casei Corpului Didactic Bacau a publicat un numar de 54 titluri, culegeri, manuale, buletine informative, ghiduri metodologice, reviste si periodice. Totodata, 36 de titluri au fost difuzate de Casa Corpului Didactic Bacau si 24 de Centrul „American Corner Bacau”.

Parteneriate interne si internationale

Multe din activitatile institutiei bacauane au fost sustinute prin angajarea acesteia în parteneriate interne si internationale. Notabile sunt cele cu ambasadele Statelor Unite si Israelului, cu Institutia Prefectului Bacau, Primaria Municipiului Bacau, Directia Silvica, Universitatea din Bacau, Universitatea „George Bacovia”, Bacău, Federatia Comunitatilor Evreiesti din România, Centropa, Conferinta Moldova, ARDOR, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi, „Omega Is. Comunications”, „Habitat for Humanity” s.a. De asemenea, C.C.D. Bacau a fost asociata la 44 proiecte educationale si a incheiat 43 de parteneriate. „O constatare îmbucuratoare este legata si de cresterea semnificativa a numarului de cadre didactice care au avut acces la programele de formare continua derulate de institutia noastra, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau. De aceea, pentru acest an scolar ne propunem aplicarea si dezvoltarea programelor de formare continua acreditate, urmarindu-se astfel obiectivele fixate prin planul managerial. Asadar, oferim în calitate de furnizor patru programe de formare continua acreditate, cu o tematica diversa, ceea ce însumeaza 568 ore si 155 de credite profesioanle transferabile pentru cadrele didactice. De asemenea, în parteneriat cu alte institutii furnizoare mai oferim cinci programe de formare continua, ceea ce insumeaza 387 ore si 105 de credite profesionale transferabile.În conditiile profundei crize economice, o atentie deosebita o vom acorda accesarii fondurilor de finantare locale, nationale si europene.Aceste rezultate si proiectii ne îndreptatesc sa afirmam ca, în rândul institutiilor de profil din tara, ne situam pe primele trei locuri, deci pe podium”. (St.O.)

Adauga un comentariu

*