Timp de doua zile, la Bacau s-a desfasurat Festivalul-concurs de poezie „Avnagarda XXII”, ajuns la a IX-a editie, sub coordonarea principalului organizator, poetul Victor Munteanu, presedintele Fundatiei „Cancicov” pentru Literatura, Stiinte si Arte.
Salonul Cartii, o reusita
Dupa incheierea primei zile, vineri, 18 septembrie, care i-a purtat pe toti poetii Avangardei, gazde si oaspeti, la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul National „Ferdinand I”, Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”, Colegiul „Henri Coanda”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” si Scoala cu clasele I – VIII „Georgeta si Mircea Cancicov”, unde au dialogat cu elevii si cadrele didactice pe tema „Valoare si impostura in literatura româna”, intreg cortegiul Avangardei XXII s-a deplasat vineri dupa-amiaza la Centrul de Cultura „George Enescu – Rosetti Tescanu” de la Tescani, participând la Zilele Europene ale Patrimoniului. Colocviul „George Enescu in opera scriitoarei Georgeta Cancicov”, sustinut de cunoscutul muzicolog bacauan Ozana Kalmuski – Zarea, a fost urmat de medalionul liric al poetei Ileana Malancioiu. Spre seara, de la ora 17.30, la Centrul International de Arte „George Apostu” a fost deschis Salonul cartii „Avangarda XXII”, fiind expuse cartile de poezie, proza, critica literara si de arta, religie, stiinte, antologii si traduceri semnate de autori bacauani in toamna anului 2008 si in cele opt luni ale anului 2009, precum si numeroase reviste literare, din douasprezece judete ale tarii, din Cernauti si din Chisinau. De la ora 20.00, in salonul mare al Restaurantului „Parcul Trandafirilor” s-a desfasurat colocviul „Ajunge poezia la mintea si inima omului de pe strada ?” – o dezbatere care s-a dovedit a fi deosebit de incitanta.
La Biserica „Precista”, despre poezie si credinta
Oaspeti si gazde s-au recules sâmbata, 19 septembrie, intre orele 10.00 – 13.00, la Biserica „Precista” din centrul municipiului Bacau, unde s-a desfasurat colocviul cu tema „Poezia si rugaciunea la frontierele cunoasterii”, moderator fiind Liliana Ursu, de la Radio Cultural Bucuresti. A fost o experienta unica poentru toti participantii, deoarece, asa cum au subliniat mai multi dintre participanti, „niciodata pâna acum n-am mai participat la un colocviu desfasurat intr-o biserica”. Slujba de la inceputul si de la sfârsitul manifestarii a fost oficiata de parintele Cornel Paiu, din Roman, el insusi poet, care avea sa fie premiat in seara aceleiasi zile. Moderatoarea a reusit sa creeze, chiar din primele minute, o atmosfera aparte, intretinuta apoi, ba chiar augmentata, de ceilalti vorbitori, indeosebi de Carmen Raluca Serban – care a vorbit cu patos despre societatea cultural-religioasa „Rugul aprins” de la Schitul Durau, o inaltatoare forma de rezistenta anti-comunista, prin credinta – si poetul pitestean Nicolae Oprea, care a cucerit asistenta cu povestea unui calugar, care, stând in aceeasi celula cu Nechifor Crainic, a memorat peste 35 de poezii ale acestuia, restituindu-le apoi posteritatii. Toti poetii prezenti au vorbit, succint, despre poezie si religie si au citit câte o poezie din creatiile lor cu tenta religioasa. Urmatoarea actiune a fost vizita la Casa memoriala „George Bacovia”, unde participantii au beneficiat si de un moment literar-muzical, oferit de elevii Liceului de Arte „George Apostu”.
Mult-asteptata gala de premiere
Intre orele 16.30 – 19.00 a avut loc, la statuia lui Vasile Alecsandri din fata Casei de Cultura, festivitatea de decernare a premiilor anuale ale Fundatiei Culturale „Georgeta si Mircea Cancicov” pentru Literatura, Arte si Stiinte (presedinte, poetul Victor Munteanu) si a premiilor Festivalului – Concurs International de Poezie „Avangarda XXII”. Mult-asteptata festivitate de premiere a fost „condimentata” de spectacolul oferit de elevii Liceului de Arte „George Apostu”. Premiile Fundatiei Culturale „Georgeta si Mircea Cancicov” pentru Literatura, Arte si Stiinte: Mihai Deju – Premiul pentru Stiinte; Ioan Petru Viziteu – Premiul pentru Poezie; Doru Viorel Ciucescu – Premiul pentru Proza. Premiile Festivalului – Concurs International de Poezie „Avangarda XXII”: Poezie – Ioan Radu Vacarescu, Sibiu; Antologii lirice – „Visteriile cetatii” de Liliana Ursu si Ioan Radu Vacarescu; Cea mai buna traducere de poezie – Sorina Munteanu, Bacau, pentru antologia „33 de poeti greci contemporani”; Cea mai buna revista literara a anului 2008 – revista „Arges” (redactor-sef, Dumitru Augustin Doman); Premiul Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor pentru Poezie – Cornel Paiu, din Roman; Premiul Opera Magna si Premiul Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor pentru Poezie – Ileana Malancioiu. Vom reveni.
Stefan OLTEANU
pazea baieti ca va inunda