Universitatea din Bacau, in parteneriat cu Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu”, a organizat, timp de trei zile, lucrarile celei de-a IV-a editii a Simpozionului International „Cucuteni 5000” Redivivus, in colaborare cu Universitatea Tehnica a Moldovei din Chisinau, Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, Universitatea Tehnica ” Gheorghe Asachi” Iasi, Fundatia Cucuteni pentru Mileniul III si Forumul Democrat al Românilor din Moldova, cu sprijinul SIF Moldova, Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, Liceului de Arte ‘George Apostu”, Liceului de Creativitate si Inventica „Prometeu Prim” din Chisinau, Sc QSRL Iasi, al Consiliului Local al comunei Cucuteni si al SC Cotnari S.A.
Prima tematica Cucuteni 5000 Redivivus se refera la tot ce tine de de cultura si civilizatia Cucuteni. Dezvoltata pe câmpiile silvo-stepei dintre Carpati si Nipru, pe o suprafata de peste 350 000 kmp si numita de specialisti, conform legilor conventionale ale arheologiei, Cucuteni – Tripolie – Ariusd, dupa localitatile din Moldova, Ucraina si Transilvania, unde s-au facut pentru prima oara, inca de la sfrsitul secilului al XIX-lea, descoperiri de acest tip, Cultura Cucuteni este cunoscuta indeosebi prin ceramica specifica pictata intr-un stil unic, inconfundabil, trcrom cu alb-crem, rosu crud sau negru si cu desene continuu spiralate si neintersectate. Dar aceasta ceramica aparte nu reprezinta decât o parte a civilizatiei si culturii cucuteniene. Simpozionul International „Cucuteni 5000” Redivivus si-a propus si prezentarea altor aspecte ale culturii si civilizatiei cucuteniene, cum ar fi cultivarea cerealelor, uneltele aferente, locuintele, organizarea sociala, traditiile, portul si celelalte componente ale vietii spirituale si materiale. A doua tematica a simpozionului se refera la stiintele exacte si mai putin exacte, care ne pot oferi raspunsuri la cunoasterea materiei inerte, unde legile cauzalitatii sunt mai evidente si cuantificabile (magnetismul hidraulica, mineralogia, mecanica, rezistenta materialelor s.a.) dar si la cunoasterea materiei vii, unde legile cauzalitatii sunt mai greu de stabilit, cum ar fi filologia, istoria, legislatia, psihologia, astrologia etc.
Iasi: Disectia stiintelor exacte
Prima zi din programul dens si variat al Simpozionului s-a desfasurat la Iasi, joi, 17 septembrie 2009. La ora 11.30 a avut loc deschiderea oficiala a lucrarilor Simpozionului, urmata de lucrari in plen si pe sectiuni. Au fost dezbatute atât unele aspecte ale stiintelor exacte, cu accent pe magnetism, hidraulica, mineralogie, mecanica si rezistenta materialelor, cât si particularitati cucuteniene ale relatiilor sociale, ale aplicarii principiilor de drept tribal, ale astrologiei sau ale principiilor comunicarii. Dupa-amiaza, participantii au efectuat excursii la unele obiective culturale di nIasi, printre care Palatul Culturii, Perimetrul Mitropolitan, Mânastirea Golia si Mânastirea Cetatuia.
Bacau: Dialogul artelor
La Bacau, lucrarile s-au desfasurat vineri, 18 septembrie, mai intâi la sala „Ateneu”, unde, la ora 11.30, a avut loc deschiderea luucrarilor si prima parte a sedintei de comunicari stiintifice, apoi la Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu”, unde, de la ora 17.30, a avut loc Dialogul Artelor, un program comun sustinut de Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu”, Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, Liceul de Arta „Prometeu Prim” din Chisinau si Liceul de Arte „George Apostu”. Cu acest prilej a fost lansat volumul „Destine din spatiul saharo-siberian”, al universitarului bacauan Doru Ciucescu, prezentat de Emilian Marcu, semnatarul postfetei, si de autorul insusi. Doru Ciucescu a vorbit despre Basarabia, despre Cultura Cucuteni, despre Sahara si Siberia, dar si despre destinele tragice ale unor români adevarati, care s-au jertfit pentru ca principiile lor sa traiasca si sa infloreasca in descendentii lor. Programul zilei a fost incheiat de spectacolul artistic de aleasa tinuta, oferit de Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, Liceul de Arta „Prometeu Prim” din Chisinau si Liceul de Arte „George Apostu”.
Piatra Neamt – Cucuteni: Civilizatia Cucuteni continua
Sâmbata, 19 septembrie, ultima zi a Simpozionului. Prima etapa s-a desfasurat la Piatra Neamt, unde a fost vizitata Sectia Cucuteni a Muzeului Judetean de Istorie si s-a derulat prima parte a dezbaterilor pe tema culturii si civilizatiei Cucuteni. Cea de-a doua etapa a fost consemnata chiar la Cucuteni, o comuna situata lnga Tg. Frumos, judetul Iasi, unde au fost vizitate Muzeul Arheologic Cucuteni, expozitia de sculptura in aer liber si galeria de arta si unde participantii au putut sa se convinga pe viu de continuitatea Culturii Cucuteni, viizitând atelierele Ars Coninua si, mai ales, urmarind demonstratiile de modelaj ale artistei Ionela Mihuleac. Dupa cum ne-a declarat unul dintre principalii oganizatori, prof.univ.dr.ing. Vasile Puiu, de la Facultatea de Inginerie a Universitatii din Bacau, s-a convenit, printre altele, „constituirea unor colective de cerecetare interdisciplinara, cum ar fi un colectiv format din muzicieni, pictori si fizicieni, un altul format din astrologi, astronomi, fizicieni si medici, un altul cuprinzând specialisti din hidraulica, mecanica, energetica, termotehnica si alte asemenea colective complexe, care sa permita realizarea unor progrese importante in cercetarea tuturor aspectelor Culturii Cucuteni”.
Stefan OLTEANU