Majoritatea institutiilor publice si firmelor din Bacau nu au niciun salariat cu dizabilitati
Persoanele cu handicap din Bacaul asa-zis european sunt in continuare adevarati paria ai pietei muncii, mai ales acum, in conditii de criza economica. Aceasta forma de marginalizare se adauga altor probleme cu care se confrunta cei cu dizabilitati, de la stigmatizarea si izolarea sociala pe fondul unor mentalitati invechite pâna la lipsa accesibiltatilor pentru spatiul public. Excluderea persoanelor cu handicap de pe piata muncii a facut recent obiectul unui nou semnal de alarma tras de Societatea Handicapatilor Fizic Bacau, al carei presedinte Dorina Poinaru a atras atentia ca „nu numai patronii, ci si multe dintre institutiile publice platesc taxe la stat in loc sa angajeze persoane cu dizabilitati”. Potrivit legii privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, institutiile si firmele care au cel putin 50 de angajati sunt obligate sa incadreze persoane cu handicap intr-un procent de cel putin patru la suta din numarul total de salariati sau, daca nu, sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentând 50 la suta din salariul minim pe economie (300 de lei – n.red.) inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Pentru a vedea cum sunt aplicate aceste norme in institutiile publice bacauane, am facut un mini-sondaj cuprinzând cinci institutii: Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Casa Judeteana de Pensii (CJP), Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Dintre ele, ITM, CJP si AJOFM nu au niciun salariat cu dizabilitati, SJU are 19 (reprezentând mai putin de doi la suta din personal), iar DGASPC 18 (sub unu la suta din numarul total de salariati). Care sunt motivele principale ale excluderii persoanelor cu dizabilitati de pe piata muncii. „Criza economica, prejudecatile angajatorului si ale colectivului, lipsa unitatilor protejate (speciale pentru persoane cu handicap – n.red.), locurile de munca neaccesibilizate si neadaptate pentru a primi persoane cu dizabilitati, lipsa pregatirii profesionale a acestor persoane, dar si a motivarii de a se angaja”, sunt câteva cauze prezentate de purtatorul de cuvânt al AJOFM, Daniela Balan. In judetul Bacau, indica statisticile DGASPC, sunt inregistrate aproximativ 14.000 de persoane cu handicap.
Alin LEANCA
Foarte frumos articolul si bine punctat. Persoanele cu dizabilitati sunt „oaia neagra” a societatii. Asa se vrea si asa stiu conducatorii nostri sa-si raspecte semenii.
In comanesti nici nu sa auzit de persoane cu handicap sa lucreze la jumatate de norma nu se gaseste nici o masura sau nu vede nimeni .