Primarii pe lânga lege

prim.jpgPrincipala atributiune a Institutiei Prefectului consta in verificarea legalitatii actelor administrative. De acest aspect se ocupa Serviciul Juridic Contencios care, in baza unui calendar si a unei tematici bine structurate efectueaza controale de fond la nivel de administratie locala. Nu exista primarie sau consiliu local in judet in care sa nu se constate incalcari ale legii. Fiecare control se “lasa” cu o nota de constatare in care sunt prinse “ilegalitatile” si se dispun o serie de masuri. Cei mai multi primari sau secretari se conformeaza si intra in legalitate. Sunt si cazuri, nu putine, in care cei prinsi in “offsaid” merg in instanta de contencios administrativ. Conform datelor statistice, in 2008, Institutia Prefectului a avut câstig de cauza in 90 la suta de astfel de cazuri.

Lipsa de comunicare la Gârleni

La Gârleni, jiristii Prefecturii au efectuat un control la finele lunii iulie. Ei au constatat ca proiectele de hotarâre cu caracter normativ nu se transmit catre mass media locala, cu 30 de zile inainte de supunerea spre analiza si adoptare. Primarul localitatii, Valentin Fl;enchia nu a prezentat in sedintele de consiliu local si informari scrise asupra modului de aducere la indeplinire a hotarârilor adoptate. Nici viceprimarul si consilierii nu au respectat legea in sensul ca, nu si-au prezentat rapoartele anuale de activitate. Tot la Gârleni nu exista o evidenta clara cu persoanele care beneficiaza de ajutor social si alocatie complementara. In documentatia verificata nu existau documentele care au stat la baza emiterii acestor dispozitii pentru ajutor social. In cea ce priveste hotarârile Comisiei locale de aplicare a Legii Fondului Funciar s-a constat in timpul controlului ca hotarârile adoptate nu au fost comunicate in toate cazurile titularilor fapt care a dus in situatia neplacuta de a “pune” oamenii pe drumuri. Toate aceste nereguli constate urmeaza ca in scurt timp sa fie remediate de primar, secretar si consilierii locali.

Nereguli funciare la Agas

La Agas, petitiile cetatenilor sunt inregistrate aleatoriu de secretar. Nici vorba de un registru de evidenta pentru petitii. Asa ca, cetateanul din Agas sesizeaza Institutia Prefectului cu speranta ca cineva il va asculta. O astfel de sesizare a ajuns la Institutia Prefectului din partea Danielei Maxim care a facut o plângere fata de o hotarâre emisa de comisia judeteana de fond funciar. Respectiva hotarâre a avut la baza un raport si o hotarâre a comisiei locale. “In urma verificarii situatiei din teren s-a procedat la reanalizarea documentelor prezentate de catre petenta in urma cereia s-a cocnluzionat ca retrocedarea unui teren din Agas, expropiat in 1988 face obiectul Legii 10. Petenta a formulat plângere impotriva hotarârii si dosarul se afla pe rolul instantei”, spune Elena Duhan, sef Serviciu Juridic Contencios. Tot la Agas, au fost descoperite in birourile primariei 49 de titluri de proprietate care nu au fost date titularilor. De ce? Nimeni nu stie.

Ajutoare sociale la jumatate de comuna

In urma cu doua saptamâni, catre Primaria Zemes s-a trimis raportul privind principalele aspecte desprinse in urma controlului efectuat. Chiar daca este considerata o cumuna bogata, la Zemes aproape 1000 de persoane beneficiaza de ajutor social. Numai in 2008 s-au cheltuit de la buget peste 72.000 lei, iar in prima parte a acestui an peste 520 de persoane figurau pe statul de plata la ajutor social.
In timpul controlului a fost verificata si o sesizare primita de la Autoritatea Nationala pentru Reconstituirea Proprietatilor privind memoriul Comisariatului pentru Societatea Civila. Juristii de la Prefectura Bacau au constatat ca cererile depuse de Aglaia Rata, Avram Crancaiala, Ion Anton si Neculai Agheorghitoaiei nu au fost analizate si inaintate spre solutionare comisiei judetene. Tot in timpul verificarilor s-a constatat ca 37 de titluri de proprietate erau inca netransmise titularilor.

Primarul, la mâna secretarului

Secretarul primariei este cel care vegheaza la respectarea legii de catre primar si consilierii locali. El da aviz de legalitate la toate proiectele de hotarâre, contrasemenaza dispozitiile de primar, participa la sedintele de comisii de fond funciar, se ocupa de corespondenta zilnica, urmareste ca toate registrele de intrare-iesire, de petitii sa fie completate corect. Secretarul, se spune, este cheia si lacatul unei primarii. Acum, prin legea unica de salarizare, secretarul unei comisii va primi un salariu substantial tocmai pentru a fi motivat sa nu “calce strâmb”. In lege se mentioneaza ca un secretar de comuna de grad III are un coeficient de salarizare de 4,8 mai mare decât coeficientul unui jurist superior din cadrul Institutiei Prefectului care are coeficient de 4. Situatia este ingrata, recunoaste si Elena Duhan. Juristii de la “judet” vor trebui sa-i verifice pe juristii din teritoriu in conditiile in care, cel de la comuna are un salariu mai mare decât cel trimis sa faca verificarile. Florin CRETU

Adauga un comentariu

*