In primele opt luni ale lui 2009 au fost constatate in mediul rural 2.934 infractiuni, ceea ce reprezinta 42, 6 la suta din totalul faptelor inregistrate in judet. Politistii au organizat 117 actiuni si au aplicat 1.552 sanctiuni contraventionale. Au fost sesizate 103 infractiuni de mare violenta, dar se constata o scadere a infractiunile de vatamare corporala, viol, omor si tentativa de omor. A crescut in schimb numarul infractiunilor de tâlharie. Un sondaj al IJP Bacau scoate in evidenta lucruri deosebit de interesante.
Inspectoratul Judetean de Politie Bacau a realizat un sondaj de opinie pe linia violentei in mediul rural. Prima concluzie este aceea ca cetatenii din mediul rural par a fi realizat amploarea unor fenomene care le afecteaza comunitatile, precum consumul de alcool, lipsa de educatie, precaritatea nivelului de trai, lipsa locurilor de munca si depopularea satelor de forta de munca tânara, alaturi de indepartarea de educatia religioasa. Si totusi, comparativ cu alte probleme sociale, criminalitatea este perceputa de un procent mai redus dintre respondenti (36, 1 la suta), ca fiind o problema in comunitate, fie pentru ca oamenii au putine informatii despre nivelul infractionalitatii din satul lor, fie pentru ca s-au obisnuit cu un gen de criminalitate marunta, chiar daca destul de raspândita, cum ar fi furturile diverse, certuri si violente intrafamiliale sau altercatii, si isi raporteaza raspunsurile doar la formele de criminalitate grava, care sunt mai putin frecvente. Aceasta ultima ipoteza pare a fi intarita si de faptul ca, desi nu apreciaza criminalitatea ca o problema grava la nivelul comunitatii lor, 46 la suta din cetatenii din mediul rural considera ca actele de violenta reprezinta o problema grava in comunitatea lor, iar 39, 3 la suta indica printre alte probleme grave existenta unor grupuri sau familii cunoscute cu comportament violent. Un fenomen recunoscut de aproape o jumatate dintre subiecti este existenta limbajului violent, un fenomen ce afecteaza comunitatile rurale. In acelasi timp, se constata un grad relativ ridicat de toleranta pentru comportamentele violente, fie ele de natura verbala sau fizica. Astfel, injuriile adresate unei poersoane, agresarea fizica a copiilor sau a altor persoane sunt considerate ca justificate in anumite situatii de o proportie semnificativa dintre subiecti. Cu toate ca procentele sunt destul de mici, tinând cont de gravitatea faptelor, este surprinzator faptul ca exista si câteva zeci de respondenti care justifica in anumite situatii vatamarea coroprala (8, 3 la suta), tâlharia (8, 5 la suta), omorul (4, 4 la suta) sau agresarea sexuala a copiilor (4, 6 la suta)!
Familia, cea mai importanta valoare
Familia este privita mai degraba ca o forma de gospodarire comuna si ca sprijin material pentru copii, fiind destul de putin constientizata necesitatea unei relatii armonioase, care sa ofere un cadru de dezvoltare pentru toti membrii ei. Asa se explica faptul ca aproape jumatate dintre cei chestionati pledeaza pentru mentinerea unitatii familiei, chiar daca partenerii au un comportament violent care afecteaza dezvoltarea copiilor. De asemenea, apararea gospodariei reprezinta o situatie care, in opinia unora dintre respondenti, justifica recurgerea la violenta. Astfel, 42, 5 la suta cred ca au dreptul sa recurga la orice mijloace impotriva celor care le incalca proprietatea. Unele raspunsuri sustin insa amploarea violentei intrafamiliale. Aproape jumatate dintre subiecti considera ca, pentru un copil, este mai buna o familie unita, chiar daca este violenta, decât situatia parintilor despartiti, un sfert din ei crede ca o palma, din când in când, nu afecteaza relatia de cuplu, iar lovirea sotiei de catre sot este uneori justificata in opinia a aproximativ 20 la suta dintre respondenti. Astfel de convingeri sunt insa tributare ideii ca sotiia si copiii reprezinta o forma de posesie a barbatului, care are datoria de a-si impune autoritatea asupra acestora, apelând la diverse forme de constrângere. 40 la suta dintre subiecti declara ca sotia si copiii trebuie sa asculte in orice situatie de barbat!
Educatie prin violenta!
Sondajul scoate in relief un lucru deosebit de grav. Chiar daca acest fapt este cu greu recunoscut, educarea si disciplinarea copiilor in mediul rural include frecvent lovirea acestora! Doar 5, 5 la suta au admis ca in satul lor sunt cazuri de maltratare fizica a copiilor, desi o treime dintre subiecti crede ca, pentru educatia unui copil este necesara si bataia, iar 42 la suta dintre respondenti considera ca bataia administrata unui copil se justifica uneori. Cu toate acestea, pare sa se faca distinctia intre diferitele grade de intensitatate a corectiei fizice, daca numai 34, 6 la suta sunt de acord ca o palma data unui copil reprezinta o problema grava, atunci când vine vorba despre bataie, aproape 70 la suta dintre subiecti au admis ca aceasta este o problema grava. Mai mult, 78 la suta considera ca fiecare parinte trebuie sa-si disciplineze copiii dupa cum crede de cuviinta, iar acest lucru demonstreaza o rezistenta puternica la schimbare din partea cetatenilor din mediul rural, acestia fiind dispusi sa-si puna sub semnul intrebarii setul de valori si convingeri si sa accepte sa invete forme alternative de educare a copiilor, perpetuând astfel modelele receptate in propria familie.
Dan MINDIRIGIU
De ce sefii de post nu mai incap pe poarta din cauza BURTILOR???De ce nu stau de vorba cu cetatenii care au inclinatii spre violenta???De ce nu sunt in permanenta pe „ulita”?Unde sunt actiunile de PREVENIRE???De ce nu se cunosc persoanele care sunt predispuse la acte violente?De ce nu preintampinam aceasta violenta????
Pai sef de post la magura are3 case .
cum le a facut de unde bani?
lucreaza cu oamenii h..i la negru?
Pentru a preîntâmpina violența este nevoie de legi. Violența nu se combate prin ,,vorbe cu cetățenii”.
Prevenire, înseamnă aplicarea legii, lege care trebuie să-și producă și efectele. A sta de vorbă cu persoanele care au înclinații spre violență, este apăde ploaie.
Seful de Post de la Magura sa treaca oamenii pe persoana fizica, sa nu lucreze cu ei la negru.
,,Citat din Vanghelie”