Fenomenul cersetoriei cunoaste o mai mare concentrare în municipiul Bacau, unde au fost depistate la cersit 155 de persoane, din care 122 majori, 64 din Bacau si 58 din alte localitati, si 33 minori, 27 din Bacau si 6 din alte localitati. In noua luni, in judetul Bacau au fost identificati 199 cersetori!
Prevenirea si combaterea faptelor de cersetorie reprezinta una din directiile de actiune stabilite prin programul de masuri întocmit la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, cu privire la cresterea gradului de siguranta stradala, în cele trei municipii, acolo unde acest fenomen s-a concentrat în anii anteriori. Pentru eficientizarea activitatilor la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau s-a întocmit o metodologie de lucru unitara si s-a realizat o baza de date actualizata periodic. Au fost atrase la cooperare, în baza unui protocol, alte institutii, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bacau, Politia Primariei municipiului Bacau, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Bacau, Primaria municipiului Bacau – SPAS si Directia de Sanatate Publica Bacau. Problematica cersetoriei s-a avut în vedere în cadrul actiunilor individuale derulate de fiecare structura implicata, în parte, dar si în comun, în cadrul actiunii “ Strada 2009”.
S-a urmarit identificarea cersetorilor majori si minori, amprentarea si fotografierea acestora, introducerea în bazele de date, sanctionarea contraventionala în cazul majorilor si încredintarea parintilor în cazul minorilor, pentru îndepartarea acestora din strada sau locuri aglomerate, gen supermarke-uri, stadioane, biserici, etc. În perioada 1 ianuarie – 15 septembrie 2009, au fost depistati la cersit 199 de cersetori, din care 142 majori si 57 minori. 68 de persoane adulte au fost depistate apelând la mila publicului în localitatile de domiciliu, iar 74 în alte localitati. 36 de minori au fost gasiti cersind în localitatile de domiciliu, iar 21 în alte localitati.. O mare parte a persoanelor care practica cersetoria au fost depistate la cersit de mai multe ori, existând cersetori care au fost depistati de mai mult de 25 ori ! În total, au fost realizate 444 de depistari, 305 de majori si 139 de minori, din care 313 în municipiul Bacau, 248 majori si 65 minori. În cazul cersetorilor majori, au fost întocmite 26 de dosare penale unui numar de 22 cersetori, la patru dintre acestia le-au fost întocmite alte doua dosare penale. Aceste persoane sunt cunoscute ca practicând cersetoria din 2006, unora dintre ele fiindu-le întocmite dosare penale si în cursul anilor anteriori. Au fost aplicate 305 sanctiuni contraventionale, în valoare medie de 100 lei. 65 cersetori au fost trimişi în localitatile de domiciliu, iar 133 au fost amprentati, fotografiati si introdusi în bazele de date ale politiei. În majoritatea cazurilor au fost facute informari catre serviciile publice si de asistenta sociala de la locul de domiciliu. În cazul cersetorilor minori, au fost aplicate 83 sanctiuni contraventionale la prevederile Legii nr. 61/1991 persoanelor depistate, iar în 41 de cazuri au fost sanctionati parintii. 9 minori au fost internati în centre speciale, 26 au fost încredintati familiei iar 13 au fost trimisi în localitatile de domiciliu. 52 dintre acestia au fost amprentati, fotografiati si introdusi în bazele de date. Fata de anii anteriori, numarul persoanelor depistate la cersit cunoaste un trend sensibil descrescator. În ciuda activitatilor preventive care se desfasoara zilnic, numarul cersetorilor depistati, în special în municipiul Bacau, ramâne destul de mare. Se poate aprecia ca acest lucru se datoreaza si faptului ca, desi o mare parte a locuitorilor municipiului Bacau dezaproba cersetoria, ofera totusi bani cersetorilor, în special celor minori, determinându-i atfel sa practice în continuare această « meserie ». În perioada urmatoare, activitatile derulate în proiectul „Banii tai tin copiii in strada »vor continua.
Dan MINDIRIGIU
Subinsp. Narcisa BUTNARU