Milioane de euro aruncate pe gunoaie

gunoaie.jpgIn conformitate cu prevederile Directivei 1999/31/CE privind depozitarea deseurilor, în anexa 5 se prevede ca la data de 16 iulie 2009 expira perioada acordata statelor membre de a lua masurile necesare pentru ca depozitele de deseuri existente neconforme sa sisteze activitatea de depozitare. Obligatia revine tuturor depozitelor de deseuri industriale aflate în operare pâna la aceasta data, precum si depozitelor neconforme din mediu urban si rural. Pentru spatiile de depozitare din mediul rural, administratiile locale aveau obligatia de a reabilita pâna la data de 16 iulie 2009 prin salubrizarea zonei si introducerea acesteia în circuitul natural sau prin închidere prin procedura simplificata. În anexa 5, calendarul de sistare a activitatii depozitelor neconforme clasa b, prevede pentru toate cele 7 depozite urbane din judet, termenul de 16 iulie 2009.

În perioada 10 – 31 august 2009, o comisie mixta formata din reprezentanti ai Consiliului Judetean Bacau, Institutia Prefectului, GNM- Comisariatul Judetean Bacau si ai Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau, s-a deplasat în teritoriu pentru a verifica corectitudinea datelor înscrise în fisa fiecarui spatiu de depozitare si pentru a verifica modul de acoperire a acestor spatii. În urma acestui control efectuat la cele 7 depozite urbane si 195 spatii de depozitare rurale, rezultatul a fost unul satisfacator. Dintre depozitele urbane existente în Bacau, Onesti, Târgu Ocna, Darmanesti, Comanesti, Moinesti si Buhusi, doar depozitul din Târgu Ocna a sistat depozitarea la sfârsitul anului 2006 prin procedura simplificata. Toate celelelte depozite se afla si in prezent în operare.
Din cele 195 spatii de depozitare rurale la finalizarea controlului erau închise 168, iar 27 de spatii, ce apartin unui numar de 17 primarii, se aflau în operare sau nu era finalizata procedura de închidere. În urma verificarilor desfasurate la sfârsitul lunii septembrie s-a constatat ca toate spatiile de depozitare din mediul rural au fost închise. Paul Toderica, directorul coordonator de la Agentia pentru Protectia Mediului Bacau spune ca in cele mai multe localitati din Bacau au aparut alte locatii de depozitare a gunoiului. „Nu exista alternativa pâna la deschiderea rampei Ecologic Bacau”, spune Toderica. Teoretic, in cele sapte depozite urbane din judet ar trebui sa se depoziteze si gunoiul menajer din cele 95 de comune. Numai ca…”Nu sunt lasati si daca sunt trebuie sa plateasca”, spune Toderica. El a propus prefectului de Bacau sa organizeze o intâlnire cu primarii de orase pentru a se ajunge la o intelegere in privinta depozitarii gunoiului menajer din comune. „Primarii dion coune ridica, d eobicei, doua probleme. Una dintre ele tine de taxa de transport si colectare. La nivel de judet avem doar 30 de localitati care au contracte de salubrizare incheiate cu diferite firme care acum, incearca sa profite ca vor transporta gunoiul ori la bacau ori in primul oras„ mai spune Toderica.

Din februarie 2010, prima celula de la rampa ecologica devine operativa

Demersurile pentru obtinerea fondurilor ISPA au început înca din luna februarie 2002, când s-a solicitat la Ministerului Mediului introducerea pe lista prioritatilor din Strategia ISPA realizarea proiectului „Dezvoltarea regionala a unei gropi ecologice de gunoi în municipiul si judetul Bacau”. Master Planul pentru deseuri de afla în faza de finalizare, alternativa selectata prevede realizarea unui singur depozit de deseuri la Bacau si a patru statii de transfer de deseuri localizate în municipiul Onesti, orasul Comanesti, comuna Beresti Tazlau – sat Floresti si comuna Gaiceana. Dragos Benea spune ca cel târziu la 1 februarie 2010, prima celula va deveni functionala. „Urmeaza sa se tina doua licitatii, una pentru opertarul regional de transport si alta pentru administratorul de la rampa ecologica. Prima celula va asigura depozitarea pentru 2-3 ani, perioada in care trebuie sa gasim finantare pentru celeleate celule”, spune Dragos Benea, presedintele CJ Bacau. Un prim pas s-a facut ieri, când consilierii locali bacauani au aprobat un proiect de hotarâre privind Regulamentul de Organizare si Functionare a unitatii de impolementare a proiectului „Managementul integrat al deseurilor in municipiu si in zonele invecinate”.

Taxa de salubritate sufoca bugetele locale

In anumite localitati din judet, consiliile locale au decis majorarea taxei de salubritate de la 1 ianuarie, tocmai pentru a dispune de fondurile necesare transportului gunoiului menajer la celula de la rampa ecologica. Taxa respectiva se incaseaza doar in cele 30 de localitati care au incheiate contracte de salubritate cu diferite firme. Pentru restul de 65, greul abia incepe. Exista posibilitatea ca la Vultureni sau Motoseni, localitati aflate la mare distanta de Bacau, taxa de salubritate sa fie mai mare decât taxa perceputa la Bacau. La nivel de municipiu se pare ca taxa de salubritate va ramâne neschimbata. Chiar si asa, pentru colectarea si transportul reziduurilor menajere, municipalitatea cheltuie anual milioane de euro. in luna septembrie, alesii locali au aprobat o hotarâre prin care o anexa la hotarârea de stabilire a taxei de salubritate a fost modificata. Motivatia data a fost ca operatorul de salubritate si-a majorat tarifele. Prin modificarea anexei, operatorul de salubritate din Bacau va incasa anual pentru colectarea si transportul reziduurilor menajere suma de 7.694.796 lei. In plus, municipalitatea achita anual inca 1.949.423 lei drept chirie pentru containere, europubele si eurocontainere. Florin CRETU

Adauga un comentariu

*