Prin Hotarârea Guvernului Boc nr. 956/2009 au fost stabilite nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimiltate acestora, precum si amenzile aplicabile incepând cu anul fiscal 2010. Fiecare autoritate publica locala trebuie, in baza acestui act normativ oficial sa majoreze taxele in limitele impuse, adica cu 20 de procente. La ultima sedinta de Consiliu Judetean, alesii au fost pusi in fata unui lucru implinit. Proiectul de hotarâre privind majorarea unor taxe a fost aprobat cu majoritate de voturi. Unde-i lege nu-i tocmeala. Taxele vizate au fost din domeniul urbanismului si cel cultural. Eliberarea unui certificat de urbanism va fi mai scumpa, la fel si vizitarea unui muzeu sau expozitie.
Taxele de urbanism, mai mari cu 20 de procente
In baza actului emis de guvern, Directia de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Lucrari Publice a propus pentru anul 2010 o majorare de 20% a taxelor pentru emiterea certificatelor, autorizatiilor si avizelor in domeniul constructiilor si a taxei pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri detinute de Consiliul Judetean. Astfel, taxa pentru un certificat de urbanism pentru o constructie de pâna la 150 mp va fi din 2010, sase lei. Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza sa fie folosita ca locuinta sau anexa va fi de 0,5 procente din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii. Taxa pentru eliberarea autorizatiei necesare pentru lucrarile de organizare de santier in vederea realizarii unei constructii va fi de trei procente din valoarea autorizata a lucrarilor de organizare de santier. Taxa pentru eliberarea autorizatiei de amenajare de tabere de corturi, casute sau rulote ori campinguri va fi de doua procente din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie. Taxa pentru eliberarea autorizatiei de desfiintare, totala sau partiala a unei constructii a fost stabilita de Guvenrul Boc la 0,1 procente din valoarea impozabila a constructiei, stabilita pentru determinarea impozitului pe cladiri.Taxele incasate se vor constitui venituri, in cota parte la bugetul local al comunelor si la bugetul judetului
Accesul la cultura, mai scump din 2010
Preturile si tarifele pentru serviciile oferite de muzee si colectii publice de drept public sunt aprobate de autoritatea in a carei subordine se afla, conform dispozitiilor legale în vigoare. Si la acest capitol, Guvernul Boc II a decis ca din 2010 sa se opereze majorari. Singura veste buna ar fi ca, a ramas in vigoare dispozitia legala conform careia, „elevii si studentii beneficiaza de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, film si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii publice”. In rest, majorari cuprinse intre 0-15 procente la biletele de acces la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, Muzeul de Arta, Galeriile „Alfa”, Galeriile de Arta contemporana, Casa Memoriala „Nicu Enea”, Casa Memoriala „George Bacovia”, Muzeul Tesutului si Postavaritului Buhusi si Colectia „Vasile Heisu” Racaciuni. Florin C.