Traficant de persoane arestat

traficant-2.jpgSub promisiunea unui loc de munca, mai multe persoane au cazut în plasa unui traficant de persoane din judetul Bacau. Victimele erau exploatate prin obligarea la munca fortata. Traficantul a fost retinut in timp ce intentiona sa paraseasca tara. De la inceputul anului si pâna in prezent, peste 40 de persoane au fost identificate ca fiind exploatate prin munca, in judetul Bacau.

Politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bacau, sub coordonarea procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Bacau, au efectuat, incepând din iunie 2009, cercetari privindu-l pe Vasilica I., de 30 de ani, din judetul Bacau, sub aspectul savârsirii infractiunilor de trafic de persoane. În urma cercetarilor s-a stabilit ca, în perioada 2008 – 2009, acesta a racolat si transportat în Spania mai multe persoane din mediul rural, despre care stia ca au situatii materiale precare. La destinatie, cetatenii erau constrânsi sa munceasca iar banii obtinuti în urma muncii prestate erau retinuti în totalitate de Vasilica I. Victimele erau constrânse sa muncească prin deposedare de documente personale si amenintari cu folosirea armelor albe sau a armelor de foc, situatie în care unele persoane au hotarât sa fuga din locatiile respective. Au fost nevoite astfel sa locuiasca în cladiri parasite si sa se hraneasca cu alimente expirate sau sa cerseasca. În urma activitatilor de urmarire penala defasurate timp de patru luni, marti, 1 decembrie, politistii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Bacau, si cu sprijinul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, al Serviciului Operatiuni Speciale si Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, au organizat o actiune de prindere în flagrant. În urma acesteia, Vasilica I. a fost depistat în municipiul Onesti, în timp ce intentiona sa paraseasca tara, în acelasi scop, pentru a se deplasa în Spania. Procurorii DIICOT au dispus retinerea lui Vasilica I. pentru 24 de ore, iar instanta a hotarât arestarea preventiva a acestuia pe o perioada de 29 de zile, pentru savârsirea infractiunii de trafic de persoane. Cercetarile continua pentru documentarea întregii activitati infractionale si depistarii tuturor victimelor supuse exploatarii prin munca.

Ce inseamna trafic de fiinte umane?

Trafic de fiinte umane înseamna comert cu oameni si folosirea acestora în scopuri profitabile de catre delincventi. Acest lucru poate însemna a forta sau pacali oamenii, sa cerseasca, sa munceasca sau sa se prostitueze. În fiecare an, în Europa sunt traficate 500.000 de persoane, marea majoritate fiind constituita din femei si fete obligate sa se prostitueze. Traficantii îsi priveaza victimele de drepturile lor fundamentale, libertatea de miscare, de a alege, de a detine controlul asupra propriului corp si a mintii, precum si asupra viitorului. Traficul de fiinte umane este ilegal. Este o violare a numeroase legi internationale si a drepturilor omului si este realizat de criminali care adesea sunt membri ai unor retele criminale trans-nationale foarte bine organizate.

A treia activitate infractionala din lume

Traficul de fiinte umane s-a raspândit într-atât în prezent, încât este considerat cea de-a treia activitate infractionala aducatoare de profit din lume, dupa traficul de droguri si cel de arme. Numarul victimelor traficantilor de persoane din România a scazut cu aproximativ 56 la suta în primele noua luni ale lui 2009, fata de aceeasi perioada a lui 2008, si cu 70 la suta, comparativ perioada ianuarie – septembrie 2007, se arata o statistica a Politiei Române. Principala modalitate de exploatare a victimelor, analizând situatia din 2009, este munca fortata (183 de victime), mai ales în agricultura. Totodata, în primele noua luni ale anului au fost identificate 167 de victime exploatate sexual, cele mai multe în cluburi sau pe strada, si 78 de persoane obligate sa cerseasca. Opt victime au fost constrânse sa fure, în cazul a doua victime a existat tentativa de exploatare pentru trafic de organe, doua victime au fost traficate prin pornografie infantila, iar pentru 13 victime nu a existat exploatarea propriu-zisa, ci doar elementul de recrutare, transport si cazare, cu intentia de exploatare. Principalele tari de destinatie a victimelor din România sunt, potrivit aceleeasi statistici, Spania, Italia, Cehia, Grecia si Germania, în vreme ce pe teritoriul României au fost 81 de persoane, respectiv 18 la suta din totalul victimelor identificate. În ceea ce priveste situatia minorilor identificati, 61 la suta dintre acestia au fost exploatati pe teritoriul tarii, dintre care 34 de victime au fost fete exploatate sexual pe strada, în locuinte private, cluburi sau hoteluri. Per total, numarul persoanelor exploatate de traficantii de persoane, în primele nouă luni ale lui 2009, a fost de 453.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*