Încălzirea electrică, mai ieftină decât cea pe gaz

incalzirea.jpgScumpirea continuă a gazelor şi existenţa de numeroase zone unde branşarea este imposibilă sau la preţuri foarte mari recomandă folosirea sistemelor de încălzire pe bază de electricitate. Un studiu efectuat recent de prof. dr. ing. Nicolae Vasile arată că, de iarna trecută, este chiar mai ieftin să îţi încălzeşti casa electric, faţă de obişnuita centrala pe bază de gaz. Metodele de încălzire electrică sunt foarte folosite în statele din vestul şi nordul Europei, această energie fiind produsă atât clasic, cât şi din surse neconvenţionale (Soare, vânt, energia pământului, a valurilor etc). Cele mai populare patru metode de încălzire electrică sunt: cu centrală electrică, prin calorifere ceramice, prin suflante şi prin cablu încălzitor în pardoseală.”În condiţiile iernii trecute, economia realizată prin încălzirea electrică a unei case de dimensiuni medii a fost de 22%”, spune profesorul.”Cea mai avantajoasă este încălzirea prin caloriferele ceramice. Gândiţi-vă la ele ca la nişte sobe de teracotă cu aspect de calorifer sau parte din perete, care reţin mult timp căldura, fiind astfel economice”, adaugă Nicolae Vasile, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE).

Avantajele încălzirii în pardoseală

Acest mod de încălzire electrică are marele avantaj că nu răpeşte din spaţiul pe orizontală al locuinţei, întrucât nu presupune montarea de calorifere. Pe scurt, locuinţa are nevoie de o foarte bună izolare la nivelul şapei, pentru ca o parte cât mai mare din energia transmisă de cablul sau tubul încălzitor să ajungă la pardoseala de deasupra sa, nu să se piardă în jos, spre pământ.Marele avantaj al acestui sistem este încălzirea eficientă pe verticală a locuinţei. „Corpul uman are nevoie de mai multă căldură la picioare şi de mai puţină la nivelului capului”, spune profesorul Vasile. Astfel, folosind încălzirea prin pardoseală, căldura scade uşor de jos în sus.Să luăm un exemplu. Dacă doriţi o temperatură medie de interior de 22 de grade Celsius, veţi avea 24 de grade la nivelul pardoselii, 22 de grade la jumătatea distanţei dintre tavan şi podea şi 20 de grade în partea superioară a camerei. În schimb, în aceleaşi condiţii, în cazul sistemului tradiţional cu calorifere, aerul cald urcă spre plafon, iar cel mai rece va fi la nivelul podelei, ajungându-se la amplitudine de chiar 6-7 grade. Fenomenul este cauzat de curenţii circulari, care, pe lângă încălzirea neuniformă şi în sensul invers al cerinţelor organismului, încurajează şi deplasarea prafului în interiorul locuinţei.În cazul în care renovaţi locuinţa, iar înălţimea camerei este deja redusă, sistemul este dificil de montat. Cablul încălzitor şi izolaţia de care are nevoie au o grosime cumulată de 4-6 centimetri. O soluţie în acest caz este „covoraşul electric”, plasat sub podea, dar acesta este foarte scump.

Centrala electrică, cu încălzire prin pardoseală sau calorifer

Monofazată sau trifazată, centrala electrică poate fi folosită pentru încălzirea prin pardoseală sau/şi pentru cea prin calorifere. Marele avantaj al acesteia, ca şi al celorlalte metode de încălzire electrice, este lejeritatea prin care poţi regla temperatura, confortul fiind superior instalaţiei pe gaz. „Poţi monta câte un termostat în fiecare cameră, deoarece nu încălzeşti holul la fel de mult ca încăperea copiilor”, spune reprezentantul ICPE. Investiţia de instalare este destul de mică, iar probleme ca montarea coşului de fum şi asigurarea ventilaţiei sunt evitate.

Radiatoarele ceramice, cu plus la eficienţă

Într-un articol publicat în revista „Energetica”, sunt prezentate avantajele acestor forme de încălzire, fie că avem rezistenţa în ulei sau în masă ceramică. „Varianta rezistenţelor ceramice prezintă avantajele unei mai bune siguranţe în exploatare şi a unei capacităţi mai ridicate de înmagazinare a căldurii”, se arată în articol.Marele avantaj este că aceste calorifere nu necesită investiţii de instalare, fiind suficientă alimentarea la o priză care să reziste la puterea caloriferelor. Mai mult, caloriferele pot fi montate pe perete, dar pot fi şi mobile.În cazul alegerii suflantelor, trebuie luat în calcul amănuntul că la temperaturi mai joase de -5°C acestea nu mai funcţionează.

Încălzirea apei, la Soare sau “la priză”

Pentru încălzirea apei, profesorul recomandă folosirea unui boiler electric. „Dacă alegi să montezi un panou solar, acesta îţi poate încălzi apa din aprilie până în octombrie”, spune inginerul ICPE.În restul anului, energia solară captată de panou nu este suficientă pentru a încălzi apa la temperaturi ridicate. Astfel, sursa solară trebuie „ajutată” cu electricitate.

Cât costă încălzirea electrică

În revista „Energetica”, Nicolae Vasile a făcut o analiză a cheltuielilor pentru încălzire. Exemplul este o casă PA1 mansadată, cu o suprafaţă locuibilă de 173 de metri pătraţi. „Dacă se optează pentru consum nediferenţiat, atunci costă mult. Dacă se foloseşte regimul zi-noapte, este mult mai ieftin”, crede inginerul. Acesta a folosit pentru încălzire o centrală electrică în lunile de iarnă şi calorifere ceramice în ultimele două luni ale toameni şi primele două ale primăverii. În aceste condiţii, costurile de încălzire în aceste şapte luni s-au ridicat la 4.600 de lei. Potrivit lui Nicolae Vasile, iarna trecută, costurile încălzirii cu gaz ar fi fost cu 22% mai mari (circa 5.600 de lei).

Adauga un comentariu

*