Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri numele viitorului premier. Eternul si fascinantul Emil Boc a fost desemnat de presedinte sa formeze noul cabinet. Desemnarea lui Boc nu a surprins pe nimeni. Alegerile, campania electorala, motiunea de cenzura, opinia publica, au fost elemente care nu au contat in decizia presedintelui. practic, România se intoarce in urma cu doua luni, când presedinte era tot Traian Basescu iar premier era acelasi Emil Boc.
O varianta nefericita pentru România
Radu Catalin Mardare, senator PSD de Bacau spune ca nominalizarea lui Emil Boc a fost „una previzibila. Nu e nici o surpriza pentru nimeni.Este varianta nefericita pentru România”. Mardare sustine ca Emil Boc este o alegere nefericita pentru functia de premier care arata ca noul mandat de presedinte al Traian Basescu poate fi mai rau decât primul. „Prin decizia de numi un prim-ministru obedient, domnul Basescu a ratat o sansa istorica de a oferi României un proiect de reconciliere nationala într-un moment atât de dificil pentru cetatenii României. A ratat sansa de a demonstra ca poate deveni un altfel de presedinte si a refuzat oferta facuta de PSD, pentru a crea un guvern cu o majoritate autentica, bazat pe oameni integri, competenti, care sa nu aiba dependente de niciun fel de interes”, a afirmat senatorul Mardare.
El a opinat ca prin desemnarea lui Boc presedintele Traian Basescu ar fi nesocotit realitatea exprimata la alegerile prezidentiale.
„Propunându-l pe domnul Emil Boc, domnul Basescu confirma de fapt miza personala pe care o are, aceia de a-si plati datoriile fata de cei care au împrumutat imensele resurse cu care au facut cea mai scumpa si mai zgomotoasa campanie electorala din istoria postdecembrista a României”. Radu Catalin Mardare spune ca PSD va ramâne in opozitie si ca va „ramâne principala alternativa democratica la actuala putere politica”. „Sunt sanse ca viitorul cabinet sa treaca prin Parlament, au o majoritate fragila”, mai spune senatorul bacauan.
Inapoi in timp
Gabriel Berca, senator PNL de Bacau, spune ca nu are ce sa comenteze. „E ca si cum nu am fi avut alegeri prezidentiale. Ne intoarcem in urma cu doua luni, când cabinetul Boc a picat prin motiune de cenzura”, spune Berca.El sustine ca, desemnarea lui Emil Boc pentru a forma un nou Guvern reprezinta „cea mai proasta alegere” avnd in vedere criza economica si a precizat ca liberalii vor ramne in opozitie. „Nu putem avea asteptari spectaculoase de la Emil Boc”, a afirmat Berca, care a adaugat ca PNL îsi mentine pozitia în ceea ce priveste un Guvern împotriva caruia a depus motiune de cenzura.
Mostenirea lui Boc catre… Boc
Aproximativ 2 miliarde de euro este „gaura” lasata de Boc lui … Boc. Vorbim despre lucrari platite partial, dobânzi enorme la imprumuturile luate de la banci si o povara care pare tot mai grea: plata salariilor bugetarilor, pensiilor si ajutoarelor sociale in luna ianuarie. Cauzele datoriei de peste 2 miliarde de euro sunt multiple. Ele vin atât din afara, prin „neonorarea” de catre FMI a transei 3 si 4 dar si din cauza crizei financiare globale dar si din interior. Ineficienta autoritatilor, dusa la extrem de criza politica provocata de Basescu&Co, fiind cel mai important motiv intern pentru care românii vor fi privati in 2010 de 2,56 miliarde de euro din munca lor din 2009.Nu mai vorbim de disponibilizarile masive anuntate, 6000 de la CFR si aproximativ 200.000 din sistemul bugetar. F. CRETU