Dupa Revolutie, sistemul educational românesc a trecut prin nenumarate reforme aplicate sau nu. Concluzia? Si actuala generatie de absolventi de liceu din 2010 va fi una de sacrificiu. Paradoxal, desi pâna la sfârsitul acestei saptamâni elevii din clasa a XII-a trebuiau sa se inscrie la examenul de bacalaureat, multi dintre ei nici nu stiau nici la ce sa se astepte! Cei mai multi nu stiu inca daca vor primi sau nu calificative la probele orale sau la ce materii vor sustine probele scrise la vara! Din acest motiv, foarte multi elevi din clasa a XII – a se considera adevarati cobai si cred ca, daca politica se va amesteca in continuare in politica, in cel mult 10 – 12 ani România va deveni o tara de anaflabeti. Mai sunt doar doua luni pâna la primele probe si totul este in ceata. Dupa ce s-au inscris la examenul de bacalaureat, elevii din clasele a XII-a sau a XIII-a, dar si absolventii din anii trecuti care nu au dat toate probele sau le-au picat pe unele, in a doua jumatate a lui februarie, candidatii vor sustine proba orala la limba româna, dar si proba la limba materna. Ceea ce-i sperie si deruteaza pe elevi este faptul ca, la aceste probe, elevii vor fi notati cu „dmis” sau „respins”, indiferent de nota. Calendarul examenului de bacalaureat prevede ca prima sesiune se desfasoaraa intre 14 decembrie 2009 – 8 iulie 2010.
De-a-n boulea!
Spre deosebire de alti ani, pe când primele probe se sustineau la sfârsitul lui iunie, de anul acesta primele probe vor fi sustinute din februarie, in doua intervale, 15-17 februarie 2010, pentru evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba româna, insemnând proba A, si, respectiv, 17-19 februarie 2010, pentru evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, adica proba B. Probele vor reincepe pe 19 aprilie, cu evaluarea competentelor digitale, care se va incheia pe 29 aprilie, bacalaureatul va continua intre 31 mai si 4 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba moderna. Probele scrise vor fi organizate dupa incheierea cursurilor pentru clasele a XII-a si a XIII-a, intre 28 iunie si 2 iulie. Nu vi se pare cam complicat? Eleveilor, da!
Numai generatii sacrificate dupa Revolutie!
Dupa Revolutia, aproape ca nu a fost an in care Ministerul Educatiei, in functie de culoarea politica a ministrului, sa nu impuna un nou mod de sustinere a examenului de bacalaureat, astfel ca putem afirma fara sa gresim ca aproape toate generatiile de elevi au fost de sacrificiu! Niciuna n-a trecut prin scoala fara sa fi suportat schimbari. In ciuda insistentelor cadrelor didactice care au cerut ca elevii sa stie din clasa a IX-a, din primul an de liceu, ce ii asteapta atunci vor sustine examenul de bacalaureat. Elevii, tocmai cei vizati direct de schimbarile din procesul de invtamânt, se simt desconsiderati de cei care fac legea in educatie. „Suntem cobaii unor schimbari facute pe baza culorii politice a ministerului. Nu a venit nimeni sa ne intrebe, sa faca un sondaj, daca vrem ca inainte cu doar câteva luni de bacalaureat sa fie dat totul peste cap”, spun la unison elevii”. De 20 de ani, aproape ca nu a existat generatie de elevi care sa nu fie supusa unui experiment educational. Pâna acum cativa ani, cei care vroiau sa intre la liceu trebuiau sa sustina un examen de admitere in liceu sau, mai apoi, un examen de capacitate la patru probe, limba româna, matematica si, la alegere, istorie sau geografie, acestea au fost schimbate cu testele nationale. Nici pentru cei care au sustinut bacalaureatul anii trecuti n-a fost usor. Generatiile trecute au prins in timpul liceului multe schimbari ale examenului maturitatii. Ceea ce ii deranjeaza pe elevi este faptul ca probele orale vor fi notate cu „admis” sau „respins”, considerând ca „este o aberatie totala sa se acorde calificative, pentru ca nu se va mai face diferenta intre elevii de 10 si cei de 5 sau 6. Vor veni cei de la licee industriale sau de la grupuri scolare din mediul rural si vor obtine tot «admis», chiar daca au cunostinte de nota 5, la limba româna sau la limba moderna”. Elevii nu s-ar considera afectati ca se acorda calificative, atât timp cât nota de la bacalaureat nu ar conta la admiterea in facultate. Dar cred ca nu este corect ca cei de anul trecut sa aiba note la bacalaureat mari, facându-se media cu probele orale, iar cei care dau la anul „bac-ul”, sa pice doar pentru ca se schimba regulile in timpul jocului! Si se mai ridica o problema. Ce sanse au elevii din classa a XII-a de anul acesta, in competitie cu cei care au dat bacalaureatul anul trecut, la admiterea in facultati? Cei avantajati vor fi, cu siguranta, cei care au sustinut bacalaureatul anul trecut! Cert este ca elevii sunt speriati cu totii, pentru ca acest examen le poate influenta viata. Una peste alta, si profesorii si elevii si parintii ar accepta toate schimbarile daca ar fi fost anuntate din timp, iar regulile examenului de bacalaureat nu ar fi fost schimbate cu câteva luni inainte. (D.M.)