Retrospectiva Anului 2009, în România şi în lume (I)

romania.jpg5 ianuarie. – Premierul Emil Boc a demisionat din functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, ca urmare a incompatibilitatii celor două funvtii detinute.
12 ianuarie – Biroul Permanent National al PSD a decis retragerea sprijinului politic, ministrului Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea. Ca urmare, la 13 ianuarie, presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind eliberarea din functia de ministru al Administratiei si Internelor. Ulterior, Gabriel Oprea demisioneaza si din PSD.
18 ianuarie – Poetul Grigore Vieru, în vârsta de 74 de ani, a decedat în cursul noptii.
20 ianuarie – Liviu Nicolae Dragnea este numit ministru al Administratiei si Internelor. Mandatul lui Liviu Dragnea se încheie la 2 februarie, când acesta demisioneaza.
27 ianuarie – A început vizita în România a unei delegatii a Fondului Monetar International condusa de Jeffrey Franks, cu scopul de a evalua timp de doua saptamâni situatia macroeconomica din România.
2 februarie – Presedintele Traian Basescu a efectuat o vizita de stat la Budapesta, unde s-a întâlnit cu omologul sau, László Sólyom, prilej cu care a subliniat ca potrivit art. 1 din Constitutie, România este stat national, unitar si suveran.
3 februarie – Curtea Internationala de Justitie a pronuntat hotarârea în procesul România vs. Ucraina pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive în Marea Neagra, CIJ recunoscând jurisdictia suverana si drepturile suverane ale României pe o suprafata de 9.700 de kilometri patrati, adică 79,34% din zona în disputa.
4 februarie – Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire în functia de ministru interimar al Administratiei si Internelor a vicepremierului Dan Nica. A avut loc sedinta de Guvern în cadrul careia s-a decis ca majorarile salariale ale demnitarilor vor fi înghetate pentru 2009.
14 februarie – Lungmetrajul „Cea mai fericita fata din lume”, al regizorului Radu Jude a obtinut Premiul CICAE în cadrul celei de-a 59-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.
15 februarie – Au avut loc alegeri locale partiale în municipiul Cluj-Napoca si conform rezultatelor oficiale finale ale Biroul Electoral Municipal (BEM), Sorin Apostu, candidatul PD-L, a câstigat functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, cu 60,48% din voturile valabil exprimate.
20 februarie – Parlamentul a adoptat, cu 245 de voturi pentru, 63 împotriva si o abtinere, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2009.
27 februarie – Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a efectuat o vizita de lucru la Moscova, unde a avut o întrevedere cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, discutiile vizând aspecte legate de securitatea europeana. În acelasi timp, isi reia lucrarile dupa o pauza de trei ani, Comisia comuna româno-rusa privind recuperarea tezaurului românesc de la Moscova.
9 martie – Presedintele Traian Basescu a adresat, în conformitate cu prevederile constitutionale, un mesaj în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, vorbind despre necesitatea României de a contracta un credit extern de la FMI si UE.
19 martie – Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au efectuat o vizita la Bruxelles, la reuniunea sefilor de stat si de guvern din statele membre ale UE pe a carei agenda figurau subiecte precum evaluarea aplicarii Planului european de redresare economica. A încetat din viata, la vârsta de 65 de ani, interpretul de muzică populara Ion Dolanescu.
20 martie – A început, la Palatul Parlamentului, Congresul extraordinar al PNL în cadrul caruia Crin Antonescu a fost ales, cu 873 din voturile exprimate, în functia de presedinte al PNL. (20-21)
25 martie – Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie care va fi înaintata Fondului Monetar International si Comisiei Europene, pentru contractarea unui împrumut extern.
1 aprilie – Guvernul a aprobat actul normativ care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat numai pentru cei ale caror pensii depasesc plafonul de un salariu mediu brut pe economie, ce reprezinta 1.500 de lei.
3 aprilie – Presedintele Traian Basescu a participat la summitul aniversar al Aliantei Nord-Atlantice, prin care este marcata împlinirea a 60 de ani de la crearea organizatiei, desfasurat în perioada 3-4 aprilie în Franta si Germania.
25 aprilie – A avut loc, la Cluj-Napoca, al 9-lea Congres al UDMR, în cadrul caruia a fost adoptat în unanimitate raportul de activitate prezentat de presedintele acestei formatiuni, Marko Bela. A fost publicat la Bruxelles un nou raport independent privind starea reformelor din sistemul juridic românesc si care arata ca progresele au încetinit dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, si ca lupta împotriva coruptiei a stagnat.
28 aprilie – S-a reunit în sedinta, la Palatul Cotroceni, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, sub conducerea presedintelui Traian Basescu, în cadrul caruia a fost adoptata Strategia de înzestrare a Armatei si a fost actualizata strategia energetica a României pentru perioada 2007-2020.
4 mai – Presedintele Traian Basescu a anuntat în cadrul unei conferinte de presa faptul ca Executivul comunitar a declansat procedura de deficit excesiv împotriva României.
6 mai – Premierul Emil Boc a anuntat, la Palatul Victoria, ca împrumutul cu Comisia Europeana a fost validat, dupa ce, la 4 mai, a fost aprobat si acordul cu FMI.
9 mai – A avut loc, la Brasov, Delegatia Permanenta a PNL, în cadrul careia, presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost desemnat oficial candidatul liberal la alegerile prezidentiale.
18 mai – Presedintele Traian Basescu a efectuat o vizită oficiala în Republica Franceza, în cadrul careia s-a întâlnit cu presedintele Nicolas Sarkozy si cu primul-ministru François Fillon. (18-19)
26 mai – Presedintele Traian Basescu a participat, la Palatul Parlamentului, la sesiunea de deschidere a Forumului Economic Uniunea Europeana – Rusia.
6 iunie – Presedintele României, Traian Basescu, a efectuat o vizită la Qalat, în Afganistan, în cadrul careia a decorat cu Ordinul ‘Virtutea Militara’ în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de razboi, Drapelul de lupta al Batalionului 21 Vânatori de Munte ‘General Leonard Mociulschi’.
7 iunie – Au avut loc alegeri europarlamentare, în cadrul carora reprezentanti ai Partidului Democrat Liberal, ai Partidului National Liberal, ai Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Partidului National Taranesc Crestin-Democrat, ai Aliantei PSDAPC, ai Partidului România Mare si ai Fortei Civice si-au disputat cele 33 de locuri pe care România le detine în Parlamentul European. În confruntarea electorala au intrat si doi candidati independenti: Elena Basescu, fiica cea mica a presedintelui, si Pavel Abraham, fost sef al Agentiei Nationale Antidrog. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, la alegerile europarlamentare si-au exprimat optiunea, prin vot, 27,21% din numarul alegatorilor înscrisi pe listele electorale, din care 20,40% dintre alegatori din mediul urban si 36,56% din mediul rural.
17 iunie – Presedintele Traian Basescu a participat, în cadrul Bookfest 2009, la lansarea volumului „Istoria comunismului din România: documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965)”, aparut sub egida Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din România.
19 iunie – Romancierul si dramaturgul Dumitru Radu Popescu a primit Premiul National de Literatură.
22 iunie – Partidul National Liberal a înaintat o plângere penala împotriva ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, ca urmare a modului în care a cheltuit sumele de bani alocate pentru organizarea Zilei Tineretului de la 2 mai.
27 iunie – S-a reunit, la Târgu Mures, Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR, în cadrul caruia s-a decis, cu 67 de voturi pentru si 19 împotriva, ca presedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, sa fie candidatul formatiunii la presedintia României.
30 iunie – A avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinţa CSAT, condusa de Traian Basescu, în cadrul careia s-a decis ca în anul 2010 va avea loc o reducere semnificativa a numarului militarilor din Irak (de la 520, la 20 de militari) si o crestere a celor din teatrele de operatiuni din Afganistan. Astfel, s-a decis o reducere a numarului de militari din toate teatrele de operatiuni, de la 2.067 de militari, cât au fost în 2009, la 1.667, în 2010. Florin CRETU

Adauga un comentariu

*