Scrisorile cu dorinţe pentru Moş au fost surclasate de mesajele virtuale. Bătrânelul de la Polul Nord este omniprezent pe internet şi le răspunde tuturor copiilor internauţi.
Ca să fii sigur că dorinţele tale ajung la Moş Crăciun, poţi încerca să-i trimiţi un e-mail. Îţi va răspunde numaidecât. În plus, nu trebuie să mai stai cu grijă că scrisoarea ta ar putea fi oprită de vreun viscol, înainte să ajungă în ţara bătrânului. Sau, mai rău, că n-a fost citită de destinatar din cauză că ai trimis-o cam târziu. Dacă ai răbdare să-i răspunzi, pe internet, la câteva întrebări, Moşul detectează şi dacă ai fost cuminte sau obraznic (naughty/ nice) şi poţi fi sigur că nu e indulgent atunci când simte că faptele rele înclină balanţa anului 2009. Din contră, dacă eşti cuminte, Moş Crăciun te felicită şi te asigură că nu te va uita atâta timp cât nu faci năzbâtii. Toate acestea, la un singur click distanţă, pe site-urile de Sărbători, create chiar de bătrânelul din Laponia finlandeză.
Reply de la Polul Nord
Pe adresa de internet http://www.christmassantaclaus.com, copiii – supravegheaţi de un părinte – îi pot scrie Moşului ce năzbâtii au făcut, dar şi ce dorinţe au.
Moşul le răspunde pe loc, mai repede decât poate renul Rudolph să zboare („Santa will send your reply… faster than Rudolph the reindeer can fly!”). Moş Crăciun te avertizează şi că nu trebuie să-ţi scrii numele şi adresa complete, el te găseşte oricum. „Parcă mai ieri lăsam cadouri pentru o fetiţă şi uite, acum ai crescut şi eşti de vârsta elfilor mei”, spune bătrânelul, nu fără a te avertiza: „Chiar dacă Crăciuniţa mă ajută la confecţionarea cadourilor, uneori pare că nu facem faţă cererilor, aşa că sper că nu vei fi prea supărată dacă nu vei primi tot ce mi-ai cerut”. Pe internet, Moşul îţi spune toate aceste lucruri în limba engleză şi, la final, te roagă, dacă poţi, să donezi un bănuţ. Dacă nu ai, nu e nicio supărare. Tot pe christmassantaclaus.com, Moş Crăciun are şi blog, dar este suspendat temporar din cauza unui om rău, după cum anunţă însuşi bătrânelul de la Polul Nord.
Cu ajutorul noilor tehnologii poţi primi şi un autograf de la Moş. În plus, şi animăluţul tău de casă poate să-i trimită un e-mail renului Rudoph. De altfel, la aceeaşi adresă, puştii pot vedea în timp real tot ce vede Rudolph, ajutat de nasul lui fermecat. Înainte de a stabili ce şi cum îţi pune sub brad poimâine-noapte, Moşul te ia şi la întrebări. Dacă nu este mulţumit de cuminţenia ta, te avertizează că nu vei primi nimic nici anul acesta, nici anii următori, dacă nu-ţi revizuieşti comportamentul.
Şcoala elfilor şi un cadou video
Acesta nu este singurul site al lui Moş Crăciun, foarte activ anul acesta pe internet. De exemplu, pe http://www.santagreeting.net, părinţii pot comanda o scrisorică, dar pentru asta trebuie să-l ajute pe Moş cu 7,25 euro. În schimb, pe www.claus.com, te poţi alege cu o diplomă personalizată, dar abia după ce absolvi Şcoala elfilor, iar asta este posibil doar după ce explorezi un joc pe computer. Tot aici, poţi asculta muzica elfilor şi poţi vizita – virtual, e drept – satul Moşului. Altfel, la adresa http://portablenorthpole.tv/home, eşti chiar tu ajutorul lui Moş Crăciun şi poţi să-i trimiţi unei persoane apropiate un cadou video – cu imagini de la Polul Nord. Santa Claus, aşa cum îl numesc englezii, este nelipsit şi de pe Facebook, unde cei mai mari îi pot scrie şi îi pot spune ce dorinţe au pentru 2010. Cu alte cuvinte, orice mijloace de comunicare ai alege, Moşul cu barbă albă vede şi aude tot, pentru că s-a adaptat de minune la tehnologia modernă.
METODA TRADIŢIONALĂ
Scrisorile puse în cutia poştală rămân eficiente
Poşta Română îşi face şi ea datoria. Mai mult, îi iartă pe copiii care n-au timbrat cum trebuie plicurile şi le trimite, pe banii ei, spre Moş. „Noi îi rugăm pe cei mici să timbreze corespunzător scrisorile pentru Moş Crăciun. Cu toate acestea, şi în 2008 am trimis chiar şi scrisorile care nu erau timbrate co respunzător la Rovaniemi, în La ponia finlandeză. Ce-i drept, nu erau prea multe”, spune Nicoleta Vartic, reprezentant al Poştei Române. Poşta nu garantează că Moş Crăciun reuşeşte să răspundă la scrisorile tuturor. În plus, nu are voie să dezvăluie identitatea expeditorilor. „Nu colectăm date, dar probabil că se primesc şi scrisori înapoi de la Moş”, a explicat Vartic. Săptămâna trecută, spiriduşii Moşului de la Poştă au numărat 17 scrisori care îl aveau destinatar pe „Santa”. Cei care nu i-au scris Moşului trebuie să ştie că Poşta are şi un concurs de Sărbători: părinţii pot cumpăra un kit cu o coală A4, un plic şi o carte poştală de la fiecare oficiu. Pe coala A4, puştii îi scriu Moşului. Apoi o trimit la adresa de pe plic – Santa Claus’ Main Post O ffice Santa’s Workshop Village, 96930 – Arctic Circle, Rovaniemi, Finland. Cartea poştală completată cu numele copilului, care nu trebuie să aibă mai mult de 14 ani, va fi trimisă la Compania Naţională Poşta Română SA, OP 83 – CP 81, Bucureşti. Pe 15 ianuarie, în urma unei trageri la sorţi, se vor alege cinci copii care vor avea şansa să meargă acasă la Moş, în 2010. Totodată, cei mici pot merge la Diverta (Magheru), unde pot scrie pe loc un mesaj la „Poşta Magică a lui Moş Crăciun”. Librăria va trimite apoi scrisorile spre Laponia.
uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
eu imi doresc doar sa vi la mine
de ce nu ai venit la mine
buna mos craciun iti multumesc pent-ru cadou