Pregatiri pentru o masa perfecta de Craciun

invitati1.jpgGospodinele intra în panica, pentru ca au impresia ca nu vor termina la timp pregatirile pentru masa de Craciun. Va prezentam câteva sfaturi pe care sa le puneti în practica pentru a realiza o cint de Craciun perfecta, fara batai de cap.

Când vine vorba de a organiza si gazdui o reuniune de Craciun, cu toate rudele si toti prietenii, unele persoane accepta aceasta propunere cu entuziasm, în timp ce altele sunt coplesite de un sentiment acut de nemultumire.
Exista un truc pentru a trece cu bine peste o astfel de experienta si chiar de a va bucura de calitatea de gazda de Craciun, nu va eschivati de responsabilitatile ce va revin, în schimb, planificati totul pas cu pas si începeti pregătirile cât mai devreme posibil. Munca pe care va trebui sa o depuneti va depinde, în primul rând, de numarul de invitati pe care îi veti avea la petrecere. Pentru ca lucrurile sa se desfasoare fara probleme, este recomandat sa aveti între sase si opt invitati. Numai ca, de Craciun, este posibil ca numarul oaspetilor sa fie mai mare, pentru ca este vorba de o sarbatoare care se petrece în familie. Oricât de multi sau de putini invitati ati avea, iata sfaturile de planificare de care trebuie sa tineti seama pentru a rezista situatiei cu calm si eleganta.

1. Stabiliti meniul cât mai din timp posibil. Nu încercati sa va surprindeti invitatii cu o reteta noua si sofisticata, decât daca stiti ca veti avea timp sa faceti câteva „repetitii” înainte de cina festiva. 2. Daca nu va hotarâti asupra meniului sau considerati ca nu este tocmai potrivit ceea ce ati ales dumneavoastra, vă puteti inspira din reviste de specialitate sau chiar puteti naviga pe internet, în cautarea celor mai alese preparate pe care sa le serviti la masa de Craciun. 3. Când lansati invitatiile pentru cina de Sarbatori, întrebati fiecare persoana daca are anumite cerinte sau nevoi alimentare. Veti fi sigur ca mâncarurile pregatite de dumneavoastra vor fi pe placul tuturor. Dacă printre invitaţi se numără vegetarieni sau persoane care au intoleranţă la anumite alimente, pregătiţi feluri de mâncare pe care să le poată savura şi ei. După ce aţi stabilit meniul, puneţi toate reţetele într-un singur loc – să fiţi sigur că nu le pierdeţi. 4. Verificaţi ce cantitate de mâncare obţineţi după prepararea unei reţete şi, dacă este nevoie, înjumătăţiţi sau dublaţi cantitatea de ingrediente, pentru a vă asigura că meniul este echilibrat. În plus, verificaţi că dispuneţi de toate instrumentele şi ustensilele de care aveţi nevoie pentru a găti fiecare fel de mâncare. De asemenea, asiguraţi-vă că meniul nu conţine 12 preparate care trebuie să fie toate gătite în cuptor şi gata în acelaşi timp. Dacă vă daţi seama că nu veţi reuşi să pregătiţi toate felurile de mâncare fără să vă preseze timpul, atunci este cazul să schimbaţi meniul. 5. Faceţi o listă cu toate ingredientele de care veţi avea nevoie. Eliberaţi spaţiul în cămară şi în frigider – în acest fel, veţi face şi inventarul ingredientelor pe care le aveţi deja. Împărţiţi lista de cumpărături în două: ingrediente conservate şi ingrediente proaspete. Pe cele conservate cumpăraţi-le cu cel puţin o săptămână în avans, iar pe cele proaspete achiziţionaţi-le cu o zi înainte de a vă apuca de gătit. 6. Pe cât posibil, cumpăraţi ingredientele de care aveţi nevoie din timp, dacă acestea pot fi păstrate la frigider sau congelate. În cazul preparatelor care trebuie gătite în ziua cinei, verificaţi dacă nu cumva anumite ingrediente pot fi pregătite cu o zi mai devreme. 7. Faceţi o listă cu ordinea în care trebuie să preparaţi fiecare fel de mâncare. Includeţi aici timpul de care este nevoie pentru dezgheţarea şi încălzirea preparatelor pe care le-aţi gătit în avans. 8. Dacă invitaţii se oferă să vă ajute la pregătirea mesei, acceptaţi ajutorul. Astfel, distribuiţi sarcinile de care vă puteţi dispensa: unii vor aduce cuburile de gheaţă, alţii vor aduce chiflele, alţii ar putea să pregătească mâncăruri mai simple, pe care să le aducă gata făcute. Foarte important este să ţineţi minte următorul lucru: nu lăsaţi pe nimeni să gătească în acelaşi timp cu dumneavoastră, pentru că aşa riscaţi să transformaţi bucătăria într-un adevărat câmp de luptă. 9. Cu o zi înainte de cina de Crăciun, faceţi inventarul obiectelor de care aveţi nevoie pentru a servi o masă perfectă. Adunaţi farfuriile, tacâmurile, paharele, ceştile, şervetele şi faţa de masă, spălaţi-le şi pregătiţi-le, pentru a le avea la îndemână atunci când veţi avea nevoie de ele. 10. În ziua cea mare, nu vă rămâne de făcut decât să respectaţi lista pas cu pas şi să bifaţi fiecare element, pe măsură ce treceţi la următorul. Dacă vă daţi seama că aţi uitat ceva, nu vă faceţi griji: este foarte probabil să fiţi singura persoană care observă respectivul detaliu, întrucât ceilalţi vor fi prea ocupaţi să se simtă bine şi să savureze delicioasele mâncăruri pe care le-aţi gătit.

Adauga un comentariu

*