Sute de credincioşi din toata ţara au participat in Duminica a II-a dupa Rusalii la slujba Sfintei Liturghii de la Manastirea Calapodeşti. Cu acest prilej, ierom. Pahomie Partene, stareţul acestei obşti monahale, a fost ridicat la rangul de protosinghel de catre PS Ioachim Bacauanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacaului.
Preoţii şi credincioşii l-au intampinat de dimineaţa pe PS Ioachim Bacauanul care a ajuns la Manastirea cu hramurile „Sf. Antipa de la Calapodeşti” şi „Toţi Sfinţii Romani” in zi de mare sarbatoare pentru a sluji Sfanta Liturghie. Slujba a fost precedata de un cuvant al Episcopului-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacaului care a vorbit despre semnificaţia duminicii inchinate Sfinţilor Romani, dar şi despre satul in care s-a nascut Sf. Antipa de la Calapodeşti. Sfanta Liturghie a fost oficiata in altarul de vara al manastirii. La serbarea celui de-al doilea hram al Manastirii Calapodeşti a participat deputatul Gabriel Vlase, presedinte executiv al PSD Bacau, precum si autoritaţi locale şi judeţene. „Pana se va sfinţi biserica mare a manastirii ne dorim ca oamenii sa se obişnuiasca cu cel de-al doilea hram, „Toţi Sfinţii Romani””, a declarat protos. Pahomie Partene. PS Ioachim Bacauanul i-a oferit stareţului Manastirii Calapodeşti rangul de protosinghel. La finalul slujbei, pelerinii au primit din partea obştii monahale pachete cu alimente.
Manastirea Calapodeşti, o minune a Sfantului Antipa
Manastirea Calapodeşti a fost infiinţata in anul 1997 şi s-a desfiinţat in anul 2005. A fost reinfiinţata in anul 2006 odata cu venirea parintelui Pahomie Partene. Sunt doua mari proiecte in derulare: biserica mare a manastirii şi noul corp de chilii care este in faza de proiect. Noul ansamblu va cuprinde casa arhiereasca, trapeza mare, chilii pentru calugari şi camere de cazare pentru oaspeţi. Manastirea Calapodeşti adaposteşte, din anul 2008, crucea de calugarie a Sfantului Antipa care a fost adusa in ţara de calugarii ruşi in a doua jumatate a secolului trecut. De asemenea, credincioşii care vin la aşezarea monahala din satul natal al Sfantului Antipa se mai pot inchina şi la o particica din moaştele sfantului. „De cand am pornit şantierul, Sf. Antipa ne-a ajutat foarte mult. Se intampla adesea ca inainte de momentul cand ar trebui sa platim constructorii sa nu avem nici un ban in vistieria manastirii. Insa, prin mijlocirea Sfantului şi ajutorul lui Dumnezeu reuşim sa ne achitam de obligaţii. Nu am ramas niciodata cu mai mult sau mai puţin”, a declarat protos. Pahomie Partene. Programul liturgic de la Manastirea Calapodeşti este urmatorul: Cele şapte Laude au loc in fiecare zi, iar Sfanta Liturghie se oficiaza miercurea, vinerea, sambata, duminica şi in sarbatori. Obştea este formata din cinci vieţuitori.
Observator de Bacau