Consumatorul nu trebuie decat sa se limiteze la anumite cantitati recomandate pentru un echilibru vital al organismului. Consumul de alcool ramane o cauza principala a bolilor de ficat, dar acestea sunt rezultante ale consumului excesiv de licori bahice.
Consumul frecvent, dar nu excesiv de alcool reduce riscul aparitiei „ficatului gras” (steatoza hepatica) cu 60%. Consumul frecvent de alcool este recomandabil abstinentei totale si chiar celei nesemnficative, din cand in cand, se sustine intr-un raport al Forumului International pentru Studiul Alcoolului, citat de Daily Telegraph. Studiul a fost realizat in Japonia pe 9.885 de subiecti, iar rezultatele au fost suprinzatoare. Maladia „ficatului gras” fost intalnita, cel mai des, la cei care consuma foarte rar alcool sau chiar deloc. Cercetarile suplimentare au aratat ca steatoza este asociata mai degraba cu excesul consumului de alcool decat cu frecventa. Cel mai mic risc de steatoza l-au prezentat cei care consumasera alcool moderat, zilnic, timp de trei saptamani. Obezitatea este mult mai daunatoare pentru ficat decat alcoolul. Studii anterioare au aratat ca excesul de alcool conduce la inflamarea celulelor hepatice, iar o cantitate echilibrata o reduce.