Elevi ai Colegiului Economic “Ion Ghica”, in vizita la Monetaria Statului

În cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”, catedra de Ştiinţe Economice din cadrul Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacău, coordonată de prof. Aneta Radu, a realizat activităţi variate, în parteneriat cu membri ai BNR – filiala Bacău, începând cu sesiunile de comunicări ştiinţifice (profesori , elevi, invitaţi), la care elevii au avut parte de vizionări ale unor Trasee turistice europene (Ungaria, Austria, Elveţia, Italia), precum şi de importante documentări ştiinţifice privind Istoria agenţiei BNR Bacău, Funcţiile Băncii Centrale şi Istoria Monedei şi a leului, prezentate de directorul Filialei Bacău a BNR, prof. univ. dr. Ştefan Sâmbotin. Activitatea a fost realizată la invitaţia catedrei de Ştiinţe Economice şi acceptată de conducerea operativă a Agenţiei BNR- filiala Bacău, ca urmare a lansării Proiectului “Să vorbim despre bani şi bănci”, în data de 9 decembrie 2011, prin susţinerea unei Conferinţe de către conferenţiarul universitar doctor Agnes Nagy, membru în consiliul de administraţie al BNR, care a fost insoţită de directorul BNR, Mircea Mureşan. Conferinţa reprezentanţilor BNR a fost apoi susţinută şi la I.S.J. Bacău, în prezenţa inspectorului general adjunct Teodora Craus şi a numeroase cadre didactice, profesori de ştiinţe economice, eveniment la care s-a stabilit, în urma unor dezbateri pe teme ale proiectului, realizarea unor activităţi de parteneriat în prima jumatate a lunii aprilie 2012.

Aşadar, acum, în aprilie, la invitaţia Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii “Vasile Alecsandri” Bacău, reprezentată de prof. univ. dr. Mihai Deju , un număr de 100 de elevi şi cadre didactice de specialitate au participat la numeroase activităţi, vizitând biblioteca facultăţii, amfiteatrele în care studenţii se aflau la cursuri şi examene, au luat parte la cursuri de contabilitate împreună cu studenţii, realizîndu-se schimburi de experienţă între elevi, studenţi, profesorii de la Colegiul Economic şi profesorii universitari. A urmat, a doua zi, o noua serie de activităţi, la care elevii, participând la diseminarea rezultatelor Proiectului Naţional „VIA – VOCAŢIE, INTERESE, AUTOCUNOAŞTERE ŞI DEZVOLTARE” – drumul către succesul profesional, au avut posibilitatea accesării site-ului din proiect, care vizează tranziţia elevilor şi studenţilor spre nivele superioare de educaţie sau piaţa muncii, prin acces la informaţie şi activităţi de orientare şi consiliere. Au avut loc, de asemenea, diseminări ale unor activităţi din cadrul proiectului „Bacăul Verde”, în cadrul căruia Colegiul Economic se află în parteneriat cu Asociaţia Repere Bacău, proiect finanţat de Administraţia Fondului de Mediu.
Cea de-a treia zi de activităţi a avut un impact pozitiv asupra elevilor şi profesorilor, fiind cea mai bogată şi mai frumoasă din cadrul proiectului intitulat „Să vorbim despre bani şi bănci”, iniţiat de BNR în anul 2011, care este dedicat educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar şi al programului „Şcoala altfel” . Astfel, un număr de 90 de elevi din clasele IX – XII şi 7 cadre didactice de la Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacău au realizat o Vizită de Studii (tematică), având acordul BNR Bucureşti de a vizita R. A Monetăria Statului din Bucureşti. Excursia tematică condusă de prof. Aneta Radu şi de cadre didactice de specialitate – Lungu Oprea Anca, Ciuchi Mihaela, Maftei Veluţa, profesorii de limbi străine Blaga Larisa, Stoica Cristina şi profesoara de limba română Soisun Miruna – a avut principale obiective o vizită de proiect la Monetăria Statului (consiliaţi de Monica Marinescu, Direcţia Comunicare a B.N.R), o vizită la Palatul Parlamentului, o vizită la ASE Bucureşti (solicitată în mod deosebit de elevii claselor a XII-a), plimbări de la ASE Bucureşti până în Piaţa Victoriei, admirând Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Victoria, Muzeul Grigore Antipa, Parcul Piaţa Victoriei, clădiri noi si vechi ale Bucureştiului.
La Imprimeria Statului, unde li se spusese ca vor avea privilegiul de a vedea cum se realizează monedele naţionale, au avut surpriza sa constate că în atelierele de lucru (mici ca spaţiu, motiv pentru care vizitatorii au fost împărţiţi în grupuri mici, de 10-20 de persoane) pe lîngă monezi se realizau sculpturi în aur, argint, cupru şi alte metale ce vizau icoane, sfeşnice, racle pentru mănăstiri (au avut astfel ocazia să vadă în lucru cea mai mare raclă din România – solicitată de patriarhul României pentru aducerea în ţară a moaştelor unui mare sfânt român din Grecia), medalii diverse, brăţări din aur sau argint, inele, cercei şi alte accesorii. Finalitatea acestei vizite este considerată o experienţă bogată şi remarcabilă atât din partea elevilor cât şi a profesorilor, aceasta activitate având un aspect pozitiv în sensul unei bune colaborări, spirit de echipă şi relaţii colegiale sau de prietenie realizate între elevii de nivel clasa a IX-a şi colegi mai mari de la clasele X, XI şi XII (interesaţi şi implicaţi în aceste activităţi). Caracterul de interdisciplinaritate realizat şi pus în practică în cadrul vizitei de proiect a fost amplu pus în valoare şi evidenţiat pentru elevi prin colaborarea dintre echipele de profesori de specialitate cu cei de lb. străine sau lb. română. Un alt aspect pozitiv al finalizării acestor activităţi a fost serioasa implicarea a partenerilor de proiect care, la finalul vizitei, au distribuit tuturor elevilor şi profesorilor participanţi diplome insigne, banere, pliante, broşuri, monede, cărţi de specialitate (reprezentanţii filialei Bacău şi ai BNR Bucureşti, Asociaţia Repere Bacău, Universitatea „V. Alecsandri”), constituind pentru elevi o frumoasă amintire iar pentru profesori un bogat material didactic privind dotarea laboratoarelor de specialitate.

 

Adauga un comentariu

*