“Miza este directia. Directia Romaniei inseamna asta: alegerile vor hotari daca ne asternem pe o directie care asigura supravietuirea noastra ca societate, ca stat. Sau, in cazul in care nu le castigam, o noua faza istorica in care Romania se inchide, in care Romania pierde, asa cum ne promit dl Voiculescu si Nastase, pierde legaturile atatea cate sunt cu sistemul european, cu economia, cu comertul deschis spre lumea competitiva. Se intoarce spre o zona de colonizare interna in care o trupa redusa controleaza resursele atatea cate sunt”, a declarat europrlamentarul PDL, Traian Radu Ungureanu intr-un interviu pentru HotNews.ro. Ce spune insa TRU despre sansele premierului Mihai Razvan Ungureanu de a-si face partid si despre excluderea lui Cristian Preda.
TRU: Exista o vorba celebra care nu-i degeaba si care spune ca, decat sa conduci o tara cu guvern de intelectuali, mai bine aduci in Guvern primele 50 de numere din cartea de telefon.
Ideile dupa care ne putem dispensa de crestere pe diverse pretexte – ecologist, umanitar -sunt tot atatea recomandari la subdezvoltare
TRU
Dan Tapalaga: Traian Ungureanu, avem cateva cazuri – Cupru Min, Rosia Montana, Chevron – si doua tipuri de discurs. Unul care spune avem nevoie de locuri de munca, altul care spune nu ne vindem tara. Cine are dreptate?
Traian Radu Ungureanu: Realitatea, in primul rand. Cred ca avem prea multe discursuri care ies din realitate si se incapataneaza dupa model vechi sa prescrie remedii gresite romanilor de varsta adulta, oamenilor care au nevoie de locuri de munca. Evident, mai ales in vremuri de criza, de presiune demografica, solutia nu poate fi decat cresterea economica. Ideile dupa care ne putem dispensa de crestere pe diverse pretexte – ecologist, umanitar -sunt tot atatea recomandari la subdezvoltare, tot atatea sentinte impotriva dreptului colectiv si indivudual la munca si prosperitate.
DT: Asa va suna in 2012 campania alectorala sau vor fi multe altele pe langa?
TRU: Campania electorala nu se va schimba si cunoaste de pe acum care ii e tonul si mijloacele. Asa zisele noutati, cum ar fi nationalismul, cum ar fi campania pentru pastrarea demnitatii nationale, apararea patrimoniului national, nu sunt altceva decat variante ale unei vechi demagogii. Ale unui mod de a face politica in care realitatea e cu buna stiinta ascunsa, electoratul e cu buna stiinta dezinformat iar in capetele oamenilor de rand e injectata o imagine falsa a realitatii. Adevarul e ca Romania e o tara cu resurse limitate. Adevarul este ca in jurul Romaniei criza economica e din ce in ce mai grava si mai impovaratoare, adevarul e ca nu ne putem permite sacrificarea propriilor sanse economice in masura in care sacrificiul nostru poate da victoria politica a unui partid. Adica nu putem merge la schimb: primiti votul nostru, voi, USL, multumim pentru subdezvoltare.
In al doilea rand, bogatia nu inseamna astazi, in lumea in care traim, ce spun prietenii nostri de la USL. Bogatia nu mai inseamna ca pe vremuri, in clasa a saptea, in fata manualului de geografie, bogatiile solului si ale subsolului.
TRU
DT: Poate face ceva in aceste conditii Mihai Razvan Ungureanu? Pare intr-o situatie imposibila. Daca face privatizare cu bogatiile tarii, pierde. Daca nu face nimic, nu are ce pune pe masa. Asta daca vrea sa devina politician.
TRU: Poate face. In primul rand, sa nu-si piarda cumpatul. Cred ca Mihai Razvan Ungureanu, ca om de acuta inteligenta si curaj, nu-si va pierde cumpatul. Poate, de pilda, alaturi de cei care-l sprijina politic sa explice, sa clarifice unul dintre cele mai mari falsuri care continuam sa le platim si astazi. Iluzia dupa care Romania e o tara bogata. Dupa care nemasuratele bogatii ale Romaniei sunt mereu pandite de vrajmasi din afara. In primul rand, Romania nu-i o tara chiar bogata, n-as spune nici ca-i saraca. In al doilea rand, bogatia nu inseamna astazi, in lumea in care traim, ce spun prietenii nostri de la USL. Bogatia nu mai inseamna ca pe vremuri, in clasa a saptea, in fata manualului de geografie, bogatiile solului si ale subsolului. Priviti tarile care fac performanta, care dau un standard de viata inalt cetatenilor lor. Sunt, din punctul asta de vedere, din punct de vedere fizic, sarace. Olanda, Austria, Elvetia,…Priviti, in schimb, tarile care in mod incontestabil sunt insuportabil de bogate din punct de vedere al resurselor. Tarile arabe, Rusia, mare parte a Asiei Centrale. In toate aceste cazuri, fara exceptie, bogatia atestata a solului si subsolului corespunde matematic unui grad de subdezvoltare absolut terifiant printre cetateni. Deci, bogatia nu-i totuna cu vorbele, cu fantasma pe care o plimba acum prin media reprezentantii USL. Bogatia se calculeaza in altceva: in performanta, in nivel de pregatire, in competitivitate, in stiinta. In capacitate de a produce competitiv si inteligent. Atunci e o tara bogata.
DT: Pe de alta parte, nu au o farama de dreptate cand acuza lipsa de transparenta la privatizarea Cupru Min, care n-a aratat bine ce am vazut in aceste zile. Nu au o farama de dreptate cand spun: vinzi, vrei sa exploatezi putinul de resurse dar redeventele sunt mici, contractele sunt proaste?
TRU: Uitati ce-i, nu sunt specialist. Pur si simplu nu sunt avocat, asta-i o treaba de avocat. Poate ca da, poate ca 5%, 7%, 3% e ceva adevarat in ce spun oamenii astia. Dar nu acesta e fondul chestiunii. Prefer sa fac o greseala insumata de 3% si sa castig 97% decat sa ma bazez pe argumentul care spune ca ati gresit 3% si sa pierdem tot. Miza e sa inaintezi cu erori, cu deficiente de detaliu, dar sa inaintezi. Nu sa asculti la reprosurile infinite si interminabile care spun: cutare virgula nu e bina pusa.
Pana la urma, exista o miza politica a alegerilor. Pana la urma, miza poate fi rezumata la un cuvant. Miza este directia.
TRU
D.T: Care credeti ca va fi marea tema si marea miza de campanie in 2012. Pentru ce merita sa iesi la vot in 2012? Nu mai suntem in 2004 sa-ti pui nadejdea intr-un partid ca te scapa de coruptie. Coruptia s-a mutat dincoace. Nu mai crezi nici in oameni pentru ca s-au schimbat intre ei, au trecut cam peste tot astfel incat lumea s-a sastisit. De ce sa votam anul asta?
TRU: Pana la urma, exista o miza politica a alegerilor. Pana la urma, miza poate fi rezumata la un cuvant. Miza este directia. Directia Romaniei inseamna asta, alegerile vor hotari daca ne asternem pe o directie care asigura supravietuirea noastra ca societate, ca stat. Sau, in cazul in care nu le castigam, o noua faza istorica in care Romania se inchide, in care Romania pierde, asa cum ne promit dl Voiculescu si Nastase, pierde legaturile atatea cate sunt cu sistemul european, cu economia, cu comertul deschis spre lumea competitiva, se intoarce spre o zona de colonizare interna in care o trupa redusa controleaza resursele atatea cate sunt. Si, pentru ca sunt putine, vor sa inchida accesul la ele, o trupa care se premiaza la infinit si care nu are alta moneda de schimb decat sa intensifice, sa mareasca, sa incendieze daca se poate teme ca nationalismul, autonomia in raport cu Uniunea Europeana, demnitatea nationala in sfarsit recuperata. Astea sunt cele doua variante, intre astea va fi de ales, asta este miza.
Ca oamenii angrenati in motorul asta politic sunt defectuosi, asta da, e adevarat. Dar nu-i o surpriza. Nu cred ca putem conta, asa cum ne tot roaga diverse sectoare angelice ale socetatii civile pe un miracol uman
TRU
DT: Intre un rau foarte mare si un rau? PDL n-a convins, a facut erori aproape la fel ca PSD. Va amintesc de acuzatiile aduse de seful statului: pesedizarea, bolsevizarea…
TRU: Asta priveste un partid si personalul de partid. Pe de alta parte, as zice invers. PSD, PNL nu au facut binele pe care l-a reusit PDL. Vorbim aici in sfarsit de aparitia catorva zone moderne, competitive in Romania. Putina lume intelege ca am trecut, in sfarsit, de la situatia in care angajarile si concedierile erau un cosmar, care legau de maini si de picioare intreprinderile mici si mijlocii. Or, asta ce inseamna? Ca blochezi cresterea economica si asta se resfrange tot in viata salariatilor. Asta-i un domeniu. Vorbesc de o tara care in sfarsit si-a creat o platforma de lansare in educatie pentru un bacalaureat normal, credibil. Ceea ce inseamna ca de acum inainte avem sansa – si o putem fructifica – de a nu mai crea generatii de pseudotitrati, de oameni nepregatiti pentru viata, pentru competitie. Asta a facut PDL-ul bine, mai sunt si altele. Ca oamenii angrenati in motorul asta politic, in fabrica asta de legislatie, lupte politice parlamentare, sunt defectuosi, asta da, e adevarat. Dar nu-i o surpriza. Nu cred ca putem conta, asa cum ne tot roaga diverse sectoare angelice ale socetatii civile pe un miracol uman. Oamenii sunt cum sunt si sunt greu de schimbat. Sunt de acord, clasa politica e plina de defecte de sus pana jos. Problema e ca nu poti nega nevoia de clasa politica, pentru ca fara clasa politica, fara oameni capabili sa faca totusi ceva, totul se duce de rapa. E o iluzie sa crezi ca-i dam pe toti la o parte, ii eliminam, ii trimitem pe toti intr-o tara si, in locul lor, vin cei tocmai bine nepregatiti sa ia decizia. Deciziile importante s-au luat. Lacomia, necinstea, lipsa de onestitate, parsivenia umana sunt alta poveste.
DT: Mihai Razvan Ungureanu anunta ca vrea sa faca si el ceva, un partid, sa se implice. Ce sanse are si cum ar putea sa faca?
TRU: Dar de unde graba asta? MRU a spus ce a spus ca ipoteza scontata sau banuita de multa lume. Stim ca vrea, dar asta nu inseamna ca lucrurile se vor intampla maine, poimaine. Sigur, nici intr-un viitor invizibil. Asta se va intampla dupa ce el insusi va trece sau nu va trece – eu sper ca va trece – de un an politic foarte dificil, marcat de alegeri, marcat de o confuzie extraordinara pe teme care altfel ar fi limpede adjudecate in folosul romanilor. Avem teme ca privatizarea cuprului, ca descentralizarea, problema statului care continua sa fie subminat de propriile institutii ca Parlamentul Romaniei, intr-o formula echivalenta cu Casa Poporului, un parlament cu patru sute si ceva de oameni. Toate astea sunt examene, sunt teste. MRU va da toate aceste teste, anul asta va fi decisiv.
DT: Adica nu il vedeti facandu-si partid anul asta ci dupa parlamentarele din 2012?
TRU: Va spun ceva: nu ma intereseaza in momentul asta. Cred ca este putin deplasat, chiar comic sa discutam despre ce partid isi face Razvan Ungureanu.
DT: Pai, el a lansat tema asta.
TRU: Bun, el a vorbit de o constructie politica, e normal.
DT: Si unii lideri PDL au contribuit la tema asta spunand ca ar fi dispusi sa puna la dispozitie infrastructura, sa-l ajute. Sincer, n-am inteles de ce ar face asta.
TRU: Nici eu nu inteleg nimic. Deocamdata discutam in zona teoriei si probabilitatii aproape ca la Loterie. Da, evident ca Mihai Razvan Ungureanu este un om cu viitor politic, toata lumea vede asta. Ce rost are sa ne miram de asa ceva.
Nimeni nu-si poate inchipui ca cineva care-si face un partid joi va putea sa joace cu toata forta duminica in alegeri
TRU
DT: Marea intrebare este daca MRU are sanse in acest an electoral sa conteze in joc cu un partid nou infiintat. Asta-i intrebarea.
TRU: O intrebare complet inutila. Pentru ca, in mod realist, cred ca nimeni nu-si poate inchipui ca cineva care-si face un partid joi va putea sa joace cu toata forta duminica in alegeri. In al doilea rand, cred ca e un fel de a-l subestima pe MRU sustinand cumva ca el nu stie ce trebuie sa faca cu propriul viitor. Cand sa faca pasul inainte, cand sa se uite in stanga, cand in dreapta. Cativa lideri PDL spuneti ca si-au anuntat sprijinul. Sprijinul pentru ce?
DT: Pentru un nou partid de dreapta. Am auzit-o pe Elena Udrea, pe altii discutand despre asa ceva.
TRU: De asta discutam deja de niste luni de zile si tot discutam. S-ar putea sa mai discutam niste luni de zile.
Si eu, daca sunt intrebat, spun ca mi-ar placea sa ajung in Rai. Dar stiu ca pana atunci noi avem niste treburi aici.
TRU
DT: Monica Macovei a spus zilele astea ca ar merge cu MRU intr-o noua constructie politica. Ati merge?
TRU: Si eu, daca sunt intrebat, spun ca mi-ar placea sa ajung in Rai. Dar stiu ca pana atunci noi avem niste treburi aici. Mi se pare, repet, complet haioasa, n-as vrea sa spun puerila, aceasta noua bursa a pronosticurilor referitoare la MRU si partidul lui. Culmea, o lume care ne reproseaza tot timpul ca suntem partid, ca facem partide, acum fierbe, se da de ceasul mortii sa afle care va fi noul partid.
DT: Pentru ca exista, Traian Ungureanu, un orizont de asteptare. Poate ca nu-l vezi, dar el exista. Exista speranta ca toate fetele astea de care lumea s-a saturat pana peste cap o sa dispara si ca omul asta reuseste sa aduca o gura de aer proaspat.
TRU: Sigur ca exista si asteptarea asta. Nu numai in Romania. In genere, sistemele politice sunt contestate peste tot in Europa, dar e o contestatie cumva automata. Cred ca multa lume care contesta uita, in general cand face lista, uita de figurile pozitive pe care le are sub ochi chiar acum in politica. A, ca sunt trei la suta…
DT: Cateva exemple.
TRU: Niste exemple. Daca ma gandesc la partidul meu. Oameni ca Negoita, e primar la sectorul trei si e in staful de campanie…
Situatia e grava, intr-adevar. Dar nu-i pierduta. Nu suntem in situatia pe care o clameaza foarte multi critici ai sistemului, care vad o plaja de cenusa populata de draci in politica romaneasca.
TRU
DT: S-a cam retras.
TRU: Acuma ce sa faca, sa se suie pe primarie? Nu, nu inseamna ca e retras. Poate e un om mai discret. Alt exemplu: Orban, acum intr-o pozitie tehnocrata. Vreau sa spun ca nihilismul nu duce nicaieri. Situatia e grava, intr-adevar. Dar nu-i pierduta. Nu suntem in situatia pe care o clameaza foarte multi critici ai sistemului, care vad o plaja de cenusa populata de draci in politica romaneasca.
DT: Poate chiar asa e.
TRU: Exista un coltisor si pentru nudistii de culoare mai alba. Nu e sfarsitul lumii. Tendinta asta de negare reflexa si totala este, dupa parerea mea, un grav viciu de gandire. Nu al clasei politice, ci al clasei analitice.
DT: Stati ca mi-am amintit. Dintre nudisti, unul tocmai a fost exclus de pe plaja. Cristian Preda. N-am auzit sa-i luati apararea, sa spuneti ceva. De ce?
TRU: In mod intentionat. Nu cred ca subiectul Preda trebuia transformat intr-un bordel, intr-un scandal public. Nu asta e miza. Ceea ce au remarcat mai putin cei care s-au grabit sa-l considere pe Cristi martirizat este vina, greseala, eroarea lui Cristi, care e reala. In termeni strict functionali, Cristi a gresit cu o verva pe care nu si-o poate reprima, care e buna cand ciupesti, pisti, presari piper, dar nu e buna cand spui: candidatul desemnat de partidul meu la primarie nu e bun si nu-s de acord cu el si o sa votez cu altul si o spun in public. Orice am spune, oricat nu ne-ar placea Prigoana, Cristi ca membru PDL nu poate sa faca astfel de afirmatii si apoi sa spuna: da’ ce aveti cu mine? De asta nu l-am aparat. Discutiile astea trebuie sa aiba loc in interior, nu trebuie transferate in public pentru ca lovesc in cu totul altceva.
Nu cred in mitul care spune ca intelectualii sunt intangibili, ca sunt neaparat un tezaur si ca au, intr-un fel, exact ce le reproseaza ei politicienilor, si anume imunitate.
TRU
DT: Mesajul la excludere a sunat asa: vine un gunoier pe post de candidat si a fost exclus un intelectual. Asta suna prost in orice context si foarte prost in context electoral.
TRU: Nu-i adevarat. Eu n-o sa spun ca sunt promotorul gunoierilor. Dar o sa spun altceva. Nu cred in mitul care spune ca intelectualii sunt intangibili, ca sunt neaparat un tezaur si ca au, intr-un fel, exact ce le reproseaza ei politicienilor, si anume imunitate. Exista o vorba celebra care nu-i degeaba si care spune ca, decat sa conduci o tara cu guvern de intelectuali, mai bine aduci in Guvern primele 50 de numere din cartea de telefon. De ce? E o discutie lunga pe care o putem face intr-o carte.
integral sursa: HOTNEWS