Bilantul DSVSA Bacau in semestrul I al lui 2012

Pornind de la strategiile europene in materie de sanatate animala si siguranta alimentara,  obiectivele instituţiei DSVSA Bacau in 2012 sunt apărarea sănătăţii şi asigurarea bunăstării animalelor, siguranţa alimentelor şi apărarea sănătăţii publice.

Fata de aceste obiective activitatea desfasurata de DSVSA Bacau in sem I- 2012, a fost analizata pe urmatoarele domenii de competenta:

Sanatate animala – s-a avut in vedere gestionarea focarelor de rabia, tuberculoza, anemia infectioasa, LEB in vederea lichidarii acestora. Activitatea de depistare a cailor cu anemie infectioasa ecvina se executa la un efectiv  de 20500 capete existente in jud Bacau. Actiunea s-a desfasurat la cabalinele in varsta de peste 6 luni. In urma acestei actiuni au fost verificate 17745 capete cabaline, fiind depistate 12 animale pozitive, in loc: Agas, Ghimes Faget, Helegiu, Lipova, M. Casin, Moinesti, Rosiori, Tatarasti. Din acetea 9 animale au fost sacrificate in abator, doua capete au fost comercializate clandestin catre proprietari necunoscuti. Din cele 12 focare au fost stinse 6 focare in care nu mai exista animale din speciile respective. In localitatile infectate cabalinele sunt supuse la inca doua recoltari la interval de 90 de zile pana la stingerea focarului. Referitor la examenul serologic pentru depistarea pestei porcine clasice, au fost efectuate 6115 examene , toate fiind negative.Vaccinarea   anticarbunoasa  se executa la animalele in varsta de peste 2 luni de zile tot timpul anului pe un efectiv de : 71500 bovine, 20500 cabaline, 230000 ovine, 75000 caprine. In sem 1-2012  au fost vaccinate 31836 bovine , 15738 cabaline si 98280 ovine; actiunea este in curs de desfasurare.Referitor la rabie, in semestrul 1- 2012, la nivelul judetului Bacau au fost diagnosticate cu rabie un numar de 5 vulpi, o pisica salbateca, un caine si un caprior, focarele fiind localizate la nivelul localitatilor: Urechesti, Dofteana,  Itesti, Rosiori, Lipova, Onesti, Fantanele, Rachitoasa. In toate focarele au fost aplicate masurile sanitare veterinare specifice combaterii acestei maladii.Pentru depistarea brucelozei bovine in sem 1- 2012, dintr-un numar de 45500 animale tinta supuse supravegherii, au fost efectuatate 26100 recoltari probe sange, fara a fi depistat nici un animal pozitiv. Actiunea este in derulare. Referitor la leucoza enzootica bovina, la un efectiv de 36500 efectiv tinta supsu suravegherii, au fost examinate 20500 animale fara a fi depistate animale pozitive. Actiunea este in derulare. La bruceloza ovina si caprina, sunt supuse supravegherii uu efectiv de 18600 capete ovine si caprine fara a fi depistat nici un animal pozitiv.

Sanatate publica – au fost supuse verificarii si inregistrarii un numar de 292 unitati de vanzare cu amanuntul si 78 mici producatori.  De asemenea in sem 1 – 2012 au fost inchise un numar de 6 unitati de vanzare cu amanuntul, trei unitati de industrie alimentara. Cauzele care au dus la inchiderea unitatilor sunt datorate unor dificultati financiare.  In perioada semestrului I – 2012, au fost sacrificate in unitatile de abatorizare de pe raza judetului Bacau un numar de 1766 bovine, 69 cabaline, 1403 ovine, 17697 suine si 9956391 pasari. Urmare a activitatii de expertiza sanitara veterinara din unitatile de industrie alimentara si abatoare au fost retrase din circuitul alimentar produse alimentare neconforme, astfel: dintr-o cantitate de 6760,62 to de carne expertizata a fost confiscata cantitatea de 129,76 tone; dintr-o cantitate de 20078.21 to carne de pasare expertizata a fost confiscata cantitatea de 86.69 to.

In activitatea de bunastare – s-a urmarit respectarea normelor de biosecuritate la nivelul fermelor, aplicarea planului de masuri in prevenirea  infectarii cu virusul gripal suin, controale in trafic si targuri prin actiuni saptamanale cu politia, garda financiara.

In activitatea LSVJ Bacau –In Programul de prevenire si combatere a bolilor la animale si a toxiinfectiilor la om, un obiectiv important este diagnosticul de laborator efectuat in cadrul unui laborator autorizat si acreditat. LSVSA reprezintă avanpostul DSVSA Bacău în lupta permanentă pentru asigurarea sănătăţii oamenilor, prin verificarea sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor.  Activitatea Laboratorului Sanitar Veterinar Bacau  este axatǎ pe diagnosticul bolilor la animale, acţiuni de  supraveghere a stării de sănătate a efectivelor de animale, expertiza alimentelor de origine animală şi a furajelor precum şi de protecţie a mediului de pe întreg judeţul Bacau.  LSVSA Bacau  este autorizat sanitar veterinar  si functioneaza in regim acreditat conform standardului SR EN ISO 17025/2005 , de catre Asociatiei Romane de Standardizare RENAR  pentru 104 de analize. In semestru I- 2012 in cadrul LSVSA Bacau au fost analizate un numar de  44740 probe din care 92 au fost pozitive. Probele pozitive identificate au scos in evidenta urmatoarele entitati morbie:  rabie -12 cazuri, anemie infectioasa – 12 cazuri,  streptococ – 3 probe, stafilococ – 7 probe, campylobacter -7  probe, E. coli – 25 probe, salmonella – 4 probe.

In ceea ce priveste sanctiunile aplicate la normele  sanitar veterinare, in perioada semestrului 1- 2012 au fost aplicate un numar de 102 sanctiuni in valoare de 72000 lei . De asemenea au fost aplicate un numar de 55 avertismente pentru deficiente minore. Principalele deficiente sanctionate au fost neerspectarea ceintelor de igiena in  spatiile de lucru,  nerespectarea cerintelor de depozitare a produselor alimentare, lipsa documentului de inregistrare pentru desfasurarea de activitati supuse controlului sanitar veterinar, lipsa documentelor privind produsele comercializate,               comercializarea de animale fara documente sanitare veterinare, nerespectarea cerintelor privid bunastarea animalelor,             nerespectarea cerintelor privind gestioanrea deseurilor de origine animala.

Strategia  DSVSA Bacau  pentru sem II- 2012

Aplicarea în mod unitar a acţiunilor sanitare veterinare de către întregul personal din reţeaua sanitară veterinară din domeniul igienei şi sănătăţii publice veterinare  în conformitate cu prevederile legislaţiei europene; asigurarea unei frecvenţe adecvate a controalelor şi asigurarea supravegherii sanitare veterinare, luând în consideraţie riscurile identificate asociate cu animalele, tipurile de alimente, rezultatele verificărilor anterioare în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei din domeniul igienei şi sănătăţii publice veterinare; reactualizarea unor acţiuni şi măsuri tehnice din Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicarea bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului din anul 2012.

 

Adauga un comentariu

*