Un procent însemnat de produse alimentare de origine animală şi nonanimală, care asigură piaţa de consum, sunt produse şi comercializate de micii producători, organizaţi ca persoane fizice sau juridice şi care au ca indeletnicire creşterea animalelor sau cultivarea pământului, originali din judeţul nostru sau din judeţele limitrofe. Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Bacau, precum şi autorităţiile locale sprijină această activitate prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, respectiv, organizarea de pieţe volante, modernizarea pieţelor agroalimentare existente, organizarea de târguri, manifestări culturale tradiţionale, prin acordarea unor resurse financiare (suvenţii, premii, sau alte taxe suvenţionate) ca bază tehnico materială necesară pentru ca micii producători să îşi poată valorifica în condiţii optime şi legale produse de origine animală şi nonanimală. Un sprijin important îl acordă Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacau, prin personalul de specialitate, pentru:
- Promovarea programelor de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale şi a bolilor ce se pot transmite de la animale la om.
- Monitorizarea şi verificarea obiectivelor din sectorul alimentar şi a micilor producători pentru înregistrarea şi pentru funcţionarea acestora in condiţiile legii.
- Acordarea de asistenţă şi consultanţă de specialitate autorităţiilor locale care organizează periodic târguri sau manifestări tradiţionale.
- Promovarea produselor tradiţionale prin identificarea producătorilor cu astfel de activităţi, asigurarea asistenţei de specialitate şi acordarea serviciilor de consultanţă pentru încadrarea în parametrii tehnologici şi de calitate a acestora.
- Creşterea respectului faţă de consumator prin supravegherea şi controlul permanent a spaţiilor unde se produc, procesează, depozitează, transportă, şi comercializează produse alimentare destinate consumului uman.
În acest context, producătorii care doresc să valorifice producţia primară, sau produse alimentare obtinuţe prin procesarea producţiei primare, au obligaţia să solicite de la D.S.V.S.A. Bacau, documentul de Inregistrare Sanitară Veterinară pentru Vânzare Directă, sau dupa caz de Vânzare cu Amanuntul, document care stabileste: Codul producătorului, precedat de iniţialele V.D. (Vânzare Directă) sau V.A. (Vânzare cu amănuntul), produsele care se valorifică, cantitatea, locul de comercializare şi aria de distribuţie. La această dată, sunt înregistraţi la D.S.V.S.A. Bacau, pentru vânzare directă a producţiei primare 112 producători cu lapte de vacă, 14 producători cu ouă de găină şi 21 producători cu miere de albine, iar pentru vânzare cu amănuntul sunt înregistrate 2 centre de prelucrare lapte de vacă, şi 74 centre de prelucrare lapte de oaie integrate în exploataţie, precum şi producători de legume şi fructe înregistraţi la primăriile din localităţile de origine. Altă categorie de mici producători sunt inregistraţi cu activitate de măcelărie, carmangerie (44 de obiective) şi produse de panificaţie, patiserie (colaci, covrigi, cozonaci, lichie, prăjituri) în 36 de obiective, produse care se comercializeză în magazine proprii sau la manifestări tradiţionale. Pentru ca produsele care se comercializează în astfel de condiţii să nu pună în pericol sănătatea populaţiei, conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacau, atrage atenţia crescătorilor de animale şi micilor producători de alimente, că au urmatoarele obligaţii:
Să solicite la D.S.V.S.A Bacau, Documentul de înregistrare sanitară veterinară pentru Vânzare Directă, sau dupa caz de Vânzare cu Amanuntul.
Să posede pe lângă documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de DSVSA Bacau, actul de indentitate, copia certificatului de producător vizat de asociaţia profesională şi/sau de către medicul veterinar zonal, carnet de sănătate personală şi fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate.
Să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală şi nonanimală, în timpul obţinerii şi comercializării.
Produsele primare de origine animală să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase.
Produsele să fie transportate în ambalaje şi mijloace de transport autorizate, igienizate, însoţite de documente care să ateste provenienţa, calitatea şi salubritatea acestora.
Să afluiască periodic probe din materile prime şi produsele finite la laboratorul D.S.V.S.A. Bacau pentru expertizarea calităţii şi salubrităţii acestora.
Produsele să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii, condiţii de păstrare. In cazul producatorilor agricoli, crescători de animale, eticheta (modelul se poate obţine de la DSVSA Bacau, odată cu eliberarea documentului de înregistrare) se aplică la nivelul punctului de vanzare.
Comercializarea produselor alimentare numai în locuri sau spaţii autorizate sanitar veterinar, cu respectarea regulilor de igienă şi temperatură în zonele de depozitare şi expunere.
Inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Bacau vor efectua controale pe întreg traseul parcurs de alimente, de la producător până la consumator, pentru a supraveghea calitatea şi salubritatea acestora şi pentru a lua măsuri corective în situaţia constatării unor necomformităţi sau abateri de la legislaţia din domeniu.
Pentru informatii suplimentare, cei interesati sunt rugati sa apeleze la specialistii din cadrul DSVSA Bacau.